Jos taaperoiden tunteet kuumenevat hiekkalaatikolla, tarvitaan aikuisen väliintuloa. Kuva: Shutterstock.
Jos taaperoiden tunteet kuumenevat hiekkalaatikolla, tarvitaan aikuisen väliintuloa. Kuva: Shutterstock.

Pieni lapsi saattaa ottaa nyrkit käyttöön, kun olo tuntuu kurjalta. Miten aikuinen voi ohjata 3-, 5- ja 6-vuotiaan tunteenilmaisua?

Taapero ei vielä tiedä, miten näyttää turhautumistaan tai pettymystään. Siksi nyrkki saattaa heilahtaa hiekkalaatikolla tai hampaat pureutua harmittavaan isosisarukseen. Aikuisen tehtävä on auttaa lasta löytämään tunteilleen sanoja ja rauhoittaa riitaisa tilanne. Iän myötä lapsen sosiaaliset taidot karttuvat, mutta lasta aikuista tarvitaan edelleen.

3 vuotta: Aikuinen ohjaa
3-vuotias tarvitsee edelleen aikuista opetellakseen leikin pelisääntöjä, kuten vuorottelua. Aikuista tarvitaan ohjaamaan tilannetta ja kertomaan, ettei lelua saa ottaa kaverin kädestä. Tämän ikäiseltä voi jo odottaa anteeksipyyntöä. Lasta ei saa pakottaa pyytämään yksin anteeksi. Aikuinen auttaa ja on tilanteessa tukena. 

Yksi rauhoittuu sylissä, toinen juoksemalla.

5 vuotta: Kiukunhallintakeinoja
Joidenkin lasten on tosi vaikeaa keksiä, mitä tehdä, jos kiukku iskee. Herkästi tulistuvalle lapselle voi opettaa kehollisia rauhoittumisen taitoja, ja ne löytyvät yhdessä kokeilemalla. Yksi rauhoittuu aikuisen sylissä, toinen juoksemalla. Kolmas karttaa kiukuissaan kosketusta ja purkaa liiat höyryt työntämällä seinää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

6 vuotta: Lapsi voi yrittää itse
Kavereiden kanssa voi tulla kahnauksia. Aikuinen voi kuitenkin ensin odottaa ja katsoa, saavatko lapset ratkaistua tilanteen keskenään. Aikuinen ei ratko lasten puolesta haastavia tai riitatilanteita, mutta aikuista tarvitaan yhä tueksi, kun tunteet kuohahtavat liikaa ja lapsi miettii, miten tilanteesta päästää eteenpäin. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lukijat kertovat: Näin rauhoitan riitaisan lapsen

"Kun harmittaa, meidän 3-vuotiaaltamme lähtee läpsylyönti äitiä kohti aika herkästi. Se, etten saa tilannetta hoidettua, hävettää välillä. Puhun rauhallisesti ja yritän haistella, millainen suhtautuminen lapseen juuri tällä kertaa auttaisi. Joskus halaaminen on pahin vaihtoehto, joskus paras. Joskus onnistun valitsemaan oikean suhtautumisen, usein en."
3-vuotiaan äiti

Usein tilanteen voi ennakoida ja pysäyttää alkuunsa.

"Uhmaikäinen on joskus suutuksissaan purrut ja lyönyt äitiä. Mitä enemmän lapsi on oppinut puhumaan ja ilmaisemaan tunteitaan, sitä vähemmälle huono käytös on jäänyt. Usein sanon näissä tilanteissa vain ”Au, äitiin sattuu, ei saa lyödä”, ja siirryn sivummalle. Usein tilanteen voi ennakoida ja pysäyttää alkuunsa."
2- ja 1-vuotiaan äiti

"2-vuotias saattaa puraista pikkusiskoaan sormesta tai tönäistä nurin. Olen selittänyt, miksi toista ei saa satuttaa. Pyrin ennaltaehkäisemään tilanteen kieltämällä, jos vähänkin on aikomusta tönäistä tai purra, ja se jo yleensä tepsii."
Kahden lapsen äiti

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla