Tunnekouluttaja Camilla Tuominen saa teinin puhumaan olemalla itse läsnä.

Camilla Tuominen on vieraana Meidän Perheen ja Vauva.fin Teinit, niitä on vain pakko rakastaa -podcastin jaksossa, jossa pohditaan teinien vanhemmuutta.

Tärkeitä hetkiä tunnekouluttaja Camilla Tuomiselle ovat illat, jolloin hän istuu teini-ikäisten poikiensa sängyn laidalla sanomassa hyvää yötä. Hän venyttää tuota hetkeä tarkoituksella pidemmäksi.

– Sitten nuoren suusta tulee viimein se ”kröhöm, äiti, mulla olis yks asia…”.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tuomiselle on ykkösjuttu, että hänen teini-ikäiset lapsensa luottavat häneen. Hänestä vanhemman tehtävä on nöyrtyä ja oppia kuuntelemaan, kuka se oma lapsi on, minkälaiseksi hän on kasvanut, ja mitä hän tänään tarvitsee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Olen utelias ja saatavilla! Jos olisin koko ajan jossain muualla, tilaisuuksia jutella ei tulisi.

Olen utelias ja saatavilla! Jos olisin koko ajan jossain muualla, tilaisuuksia jutella ei tulisi.

Paras selviytymismekanismi teini-iän turbulenssiin on Tuomisen mielestä aikaisessa vaiheessa luotu keskusteluyhteys vanhemman ja lapsen välillä. On myöhäistä huomata lapsen kasvaessa teini-ikään, että ei tiedä hänen kavereistaan tai omista jutuista mitään. Ei lasta enää silloin kiinnosta niitä kertoakaan.

Tuominen oli itse teininä rokkityttö, jonka tukka seisoi kohti kattoa. Hän ajattelee, että teini-iän kapinoinnista huolimatta häntä kohdeltiin kotona arvostavasti ja hänen mielipiteitään kunnioitettiin. Sen hän haluaa välittää myös omille lapsilleen: olla läsnä kunnioittavana ja arvostavana.

– Nuorethan ovat se versio 2.0! He ovat eläneet aivan toisenlaisen 2000-luvun kuin me.

Lapsesta, joka saa vaikuttaa omiin asioihinsa, kasvaa aikuinen, joka uskoo omiin mahdollisuuksiinsa.

Tuominen haluaa vahvistaa lapsissaan kykyä optimismiin ja resilienssiin. Näyttää, että vaikeastakin tilanteesta on mahdollista nousta. Lapsesta, joka saa vaikuttaa omiin asioihinsa, kasvaa aikuinen, joka uskoo omiin mahdollisuuksiinsa.

– Meidän tehtävä on rakastaa, rakastaa, rakastaa – kyllä maailma niitä vaatimuksia ehtii asettaa!

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Camilla Tuomisen kasvatuskikka:

Vanhempi, ennen kuin lyöt teinin vastustaman päätöksen lukkoon, kysy aina ensin teiniltä: Kultaseni, miksi tämä on sinulle niin tärkeää?

Se saattaa pelastaa vanhemman kasvot, sillä tosi usein nuorella on oman mielipiteensä takana erittäin hyvät argumentit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla