Päättynyt parsiuhde ei ole koskaan epäonnistunut suhde, vaan siinä on opittu ja muokattu omia rakastamisen ja rakastetuksi tulemisen taitoja, Anne-Mari sanoo. Kuva: <span class="photographer">Nelli Kivinen</span>
Päättynyt parsiuhde ei ole koskaan epäonnistunut suhde, vaan siinä on opittu ja muokattu omia rakastamisen ja rakastetuksi tulemisen taitoja, Anne-Mari sanoo. Kuva: Nelli Kivinen

Vaikka itse eläisi epätyydyttävässä parisuhteessa, nuoren rakastumisen tunnetta ei saa väheksyä tai tallata.

Rakkaussuhde on aina matka itseen ja itsetuntemukseen. Suhteiden kautta nuori kehittyy ja saa kokea ihania tunteiden hyrinöitä, tunnetaitokouluttaja ja Mitä sä rageet? -kirjan kirjoittanut Anne-Mari Jääskinen kertoo.

– Nuori voi näyttää rakastumisen tunteitaan rohkeasti: kuinka ihanaa on olla rakastunut ja seksi on mageeta. Teinillä rakkauden ilmaiseminen voi mennä helposti jopa dramatisoinnin puolelle.

Saman perheen aikuinen ehkä elää kuitenkin tilanteessa, jossa hänellä ei ole mahdollisuutta kokea rakkautta tai seksin nautintoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos oman nuoren rakastuminen ahdistaa tai hämmentää, Jääskinen neuvoo vanhempia pohtimaan, mitä tunteita itsessä nousee. Pelkäänkö, että nuoreen sattuu? Olenko pystynyt hyväksymään, että olen pettynyt tai vihainen omassa suhteessani? Olenko saanut näyttää rakkauteni maailmalle vai onko sitä väheksytty? Olenko jo kyynistynyt tai katkeroitunut rakkauteen?

On kipeä hetki huomata, että elämänilo, jota nuori peilaa, on itselle kapea.

– Me aikuiset joudumme kohtaamaan omat tunteemme, kun seuraamme nuoren rakastumista. On kipeä hetki huomata, että elämänilo, jota nuori peilaa, on itselle kapea.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Silti nuoren tunteita pitää arvostaa, eikä niitä tulisi väheksyä tai kyseenalaistaa.

– Rakastumista voi fiilistellä nuoren kanssa: On ihana juttu, että olet rakastunut ja tekstailet. Nauti, ihastuminen antaa mieletöntä voimaa ja energiaa.

Voi olla niinkin, että nuori ei halua jakaa rakastumistaan vanhemmalle. Vanhempi voi olla vilpittömän utelias tai tuntea jääneensä ulkopuolelle, mutta nuoren yksityisyyttä ja rajoja tulee kunnioittaa.

Kunnioitus itseä kohtaan ja toista kohtaan on tärkeää, niitä olen vanhempana ja tunnekouluttajana korostanut.

Aikuisella oman lapsen rakastumiseen liittyy aina huoli, että nuorta sattuu. Rakkauteen ja parisuhteeseen liittyy aina hylätyksi tulemisen ja torjutuksi tulemisen pelkoa. Kun pelko astuu areenalle, vihan tunne tulee usein puolustamaan pelkoa. Silloin saatetaan tehdä asioita, jotka kaduttavat jälkeenpäin.

– Kunnioitus itseä kohtaan ja toista kohtaan on tärkeää, niitä olen vanhempana ja tunnekouluttajana korostanut. Ne ovat taitoja, joita kannattaa opetella ja niihin voi myös tietoisesti panostaa.

Päättynyt parisuhde ei ole koskaan epäonnistunut suhde, vaan siinä nuori on oppinut ja muokannut omaa rakastamisen ja rakastetuksi tulemisen taitoa.

–  Nuori pääsee jokaisessa suhteessaan, lyhyessäkin, tunnustelemaan sitä, mistä pitää ja mistä ei. Miten haluan, että itseäni kohdellaan, ja miten itse uskallan kohdata toisen? Millainen minä olen parisuhteen toisena osapuolena?

Kuuntele Teinit, niitä on vain pakko rakastaa -podcast Suplasta tai alla olevasta playerista: 

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Anne-Mari Jääskisen kasvatusvinkki:

Aikuisen olisi hyvä puhua nuorelle seurustelun ja rakkauden taidoista. Kannattaa jutella esimerkiksi näistä:

  • Pohtikaa yhdessä, miten rakkautta voi ilmaista, ja että eri ihmiset ilmaisevat sitä eri tavoin.
  • Mitä jos rakkautta ei ilmaise, kuinka toinen voi silloin tietää siitä.
  • Mitä enemmän uskallan paljastaa itsestäni ja olla auki toiselle, sitä lähemmäksi toista pääsee. Se voi tuntua pelottavalta, aikuisistakin.
  • Seurusteluun tai rakkauteen ei kuulu pakottaminen tai painostaminen.
  • Jutelkaa, millaista on itsen ja toisen rakkaudellinen kunnioittaminen, ja mitä se käytännössä tarkoittaa?
  • Rakkaus kasvaa rakastamalla ja on elämänmittainen oppimatka.
Sisältö jatkuu mainoksen alla