Kuvat
Ninna Lindström
Kati Hovikari ihmetteli, kun ei pystynyt nostamaan vastasyntynyttä vauvaansa sohvalta. Vatsalihasten erkauma todettiin vasta kaksi vuotta synnytyksen jälkeen, ja Kati sai selityksen sille, miksi oma keho tuntui vieraalta. Kuva: Ninna Lindström
Kati Hovikari ihmetteli, kun ei pystynyt nostamaan vastasyntynyttä vauvaansa sohvalta. Vatsalihasten erkauma todettiin vasta kaksi vuotta synnytyksen jälkeen, ja Kati sai selityksen sille, miksi oma keho tuntui vieraalta. Kuva: Ninna Lindström

Vaikea kuntoutuminen raskauden ja synnytyksen jälkeen muutti Kati Hovikarin, 39, ammatin ja arvot. Nyt hän auttaa muita äitejä palautumaan raskaudesta ja synnytyksestä.

Fysioterapeutin uutinen ei ollut hyvä, mutta Kati Hovikarin korvissa se kuulosti helpottavalta: hänellä oli vatsalihasten erkauma. Enää ei tarvitsisi elää epätietoisuudessa, mikä häntä vaivasi.

Silloin kaksivuotiaan poikansa syntymästä saakka Kati oli tuntenut, että kaikki ei ollut kohdallaan hänen kehossaan. Lantio tuntui pettävän ja toinen jalka laahaavan. Keskivartalossa ei ollut voimaa, ja Kati kärsi kivuista ja puutumisesta eri puolilla kehoaan.

Kati oli tottunut treenaamaan ennen raskautta, mutta synnytyksen jälkeen syvät lihakset tuntuivat olevan kateissa. Omaa kehoa oli vaikea kannatella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Erkaumasta puhutaan, kun suorien vatsalihasten välinen jännesauma ei palaudu raskauden jälkeen ja vatsalihasten väliin jää normaalia suurempi rako. Tällöin keskivartalolta puuttuu jännesauman normaalisti tuottama jännite ja tuki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös niska- ja selkäsäryt voivat olla merkki erkaumasta.

Apua oli vaikea saada

Kyse ei ollut siitä, etteikö Kati olisi etsinyt apua aiemminkin. Päinvastoin. Hän oli kääntänyt Googlen ympäri löytääkseen tietoa ja käynyt muun muassa fysioterapiassa, osteopatiassa, vyöhyketerapiassa ja ortopedillä.

Kukaan ei kuitenkaan ollut aiemmin tunnistanut syytä Katin vaivoihin.

Vatsalihasten erkauma jää noin joka kolmannelle synnyttäjälle, joten sinänsä se ei ole harvinainen vaiva. Raskaushormonit löystyttävät äidin kudoksia ja niveliä ja vatsalihakset tekevät tilaa kasvavalle kohdulle.

Synnytyksen jälkeen Katin syvät lihakset tuntuivat olevan kateissa. Omaa kehoa oli vaikea kannatella.

Osalla äideistä erkauma palautuu itsestään muutamassa kuukaudessa, kaikilla ei vuodessakaan.

Kati tietää nyt, että hänen palautumistaan hidastivat hänen kudostyyppinsä ja yliliikkuvat nivelensä. Hän uskoo, että palautuminen olisi ollut helpompaa, jos hänellä olisi ollut siitä enemmän tietoa ja hän olisi tuntenut oman kehonsa paremmin.

– Uutena äitinä oli vaikea tietää, millaista raskaudesta ja synnytyksestä palautumisen ’kuului’ olla. Ajattelin, että ehkä selkä- ja lantiokivut kuuluvat asiaan eikä minun pitäisi valittaa.

Toimistolla istuminen ei enää onnistunutkaan

Erkaumadiagnoosin jälkeen Kati pääsi fysioterapeutin ohjaamaan kuntoutukseen ja palasi samoihin aikoihin hoitovapaalta työhönsä markkinointialalle.

Yllättäen näyttöpäätteen äärellä istumisesta oli kuitenkin tullut mahdotonta. Kati lantio puutui ja kipuili, ja myös hänen kasvonsa alkoivat puutua.

”Sen myöntäminen, etten pysty tekemään töitä, oli musertavaa. Minut on kasvatettu niin, että töitä tehdään vaikka pää kainalossa.”

Keho oli jumissa ja vinossa vuosien lihasepätasapainosta. Kati oli tehnyt syvien lihasten työn niin pitkään pinnallisilla lihaksilla, että ne olivat kireät ja jumissa ylikuormituksesta. Öisin Kati ei saanut nukuttua kramppien takia.

Työnantaja irtisanoi Katin, koska tämä ei ollut työkykyinen.

– Sen myöntäminen, etten pysty tekemään töitä, oli musertavaa. Minut on kasvatettu niin, että töitä tehdään vaikka pää kainalossa, Kati sanoo.

– Jouduin etsimään itseni uudelleen. Fyysisellä puolella tulivat vastaan rajat siinä, mitä pystyn tekemään, ja henkisellä puolella aloin miettiä, mikä minulle on elämässä tärkeää ja mikä ei.

Myös fysioterapeutilta tuli huonoja uutisia: erkauma ei ollut kuntoutunut puolessa vuodessa, eikä hän pystyisi auttamaan Katia enempää.

Leikkaus palautti ilon elämään

Kati sai tietää, että erkaumia korjataan myös leikkaamalla ja hakeutui plastiikkakirurgin vastaanotolle. Kun Kati astui sisään, kirurgi totesi tietävänsä jo Katin asennosta, mikä tätä vaivaa.

Katilta korjattiin vatsalihasten erkauma ja napatyrä. Kivut loppuivat vihdoin, ja hän sai taas nukuttua. Ilo palasi elämään.

– Kehoni oli hallinnut elämääni, mutta nyt hallitsin jälleen kehoani. Se oli huikeaa! Eihän leikkaus kiva juttu ole, mutta minut se pelasti.

Kati alkoi miettiä, miten voisi auttaa muita äitejä, jotta raskaudesta palautumisen ei tarvitsisi olla yhtä haastavaa kuin hänellä.

– Unelmani on, että tarinani auttaisi edes yhtä äitiä ymmärtämään oireitaan. Kipuun pitää reagoida, ennen kuin se kroonistuu.

Uusi ura äitiystuotteiden parissa

Jos Kati olisi nyt tuore äiti, hän tekisi muutaman asian toisin kuin seitsemän vuotta sitten saadessaan esikoisensa.

– Käytin kaiken energiani vauvaan enkä osannut ajatella, että oma vointini olisi tärkeä. Vastasyntyneen kanssa mietin, saanko valittaa, vai kuuluuko minun ollakin kipeä ja väsynyt. Nyt olisin itselleni armollisempi ja pysähtyisin kuuntelemaan itseäni. En suorittaisi äitiyttä.

Katin mielestä tietoa raskaudesta ja synnytyksestä palautumisesta pitäisi jakaa tehokkaammin.

– Niin hieno kuin neuvolajärjestelmämme on, se ei juuri kiinnitä huomiota äidin palautumiseen.

”Nyt olisin itselleni armollisempi ja pysähtyisin kuuntelemaan itseäni. En suorittaisi äitiyttä.”

Kun Katin työt markkinointialalla päättyivät, hän päätti, että seuraavan työn olisi oltava sellainen, jolla on hänelle todella merkitystä.

Oman toipumisensa aikana Kati oli törmännyt toistuvasti pulmaan, mistä saada tarpeeksi laadukas tukivyö. Tukivyön tarkoitus on auttaa äitiä kannattelemaan muuttunutta kehoaan raskausaikana ja kolmen ensimmäisen kuukauden aikana synnytyksen jälkeen. Vyö ei korjaa esimerkiksi erkaumaa mutta tukee raskaushormonien löystyttämiä rakenteita ja auttaa niitä palautumaan.

Kysymyksen ympärille rakentui yritysidea, ja Kati perusti ystävänsä Laura McGrathin kanssa tuotemerkin Lola&Lykke. Yritys suunnittelee ja valmistaa muun muassa tukivöitä.

Äiti, sinä olet tärkeä

Katin keho oireilee edelleen vuosien virheasentojen jäljiltä, mutta Kati osaa reagoida jumeihin ja särkyihin ja käy säännöllisesti esimerkiksi hierojalla ja akupunktiossa.

Katin mielestä synnytyksen jälkeen on tärkeää löytää oma tapansa liikkua ja rentoutua. Hän itse tekee toiminnallisia treenejä ja on tietoisesti opetellut aktivoimaan syvät vatsalihakset. Päivittäinen venyttely ja hengitysharjoitukset tekevät myös hyvää

Nyt kuusivuotiaan pojan äiti ajattelee, että vaikealla toipumisella on ollut tarkoitus.

– Kävi niin kuin kuilun pohjalla käydessä usein käy; sain elämääni uusia merkityksellisiä asioita. Työni on niin ihanaa, ettei se edes tunnu työnteolta. Arvostan elämässä asioita, joita en osannut ennen arvostaa, kuten hyvin nukuttuja öitä, aamukahvin tuoksua ja sitä, että pystyn olemaan täysin läsnä poikani arjessa.

Tuoreille äideille Katilla on yksi viesti: Olet tärkeä. Ole armollinen itsellesi ja pysähdy huomaamaan, kuinka voit. Jos tarvitset apua, vaadi sitä.

Lisätietoa: lolalykke.com

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla