Kantovälineen on tärkeä tukea lapsen niskaa ja selkää. Kuva: Boba
Kantovälineen on tärkeä tukea lapsen niskaa ja selkää. Kuva: Boba

Hyvä kantoväline on mukava sekä kantajalle etää vauvalle. Kokosimme vinkit valintaan.

1. Testaa istuvuus

Kantoliina mukautuu kantajan kehoon ja istuu mukavasti. Repussa istuvuuteen vaikuttavat muotoon ommellut lantiovyö ja olkahihnat, joten on huomattavasti yksilöllisempää, miten hyvin reppu istuu.

2. Pohdi käyttötarkoitusta

Kantoliinan sitominen vaatii hieman harjoittelua ja ohjeiden lukemista. Repun kanssa tulee yleensä sinuiksi nopeasti, kunhan löytää itselleen sopivat säädöt. Liinan sitominen vie enemmän aikaa, ja esimerkiksi kaupungilla reppuun on nopeampi ja helpompi pujahtaa – sekä kantajan että vauvan. Moni kokee repun kätevämmäksi ulkoillessa.

3. Huomioi vauvan ergonomia

Vauvan kannalta on tärkeintä, että kantoväline tukee riittävästi selkää ja niskaa ja antaa hyvän sivuttaistuen. Varmista, että kantoväline yltää vauvan polvitaipeisiin ja että peppu on polvitaipeita alempana, jotta lonkkien asento pysyy hyvänä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Tunne oma kehosi

Miten hyvin keskivartalosi on palautunut raskauden ja synnytyksen jälkeen? Onko sinulla selkävaivoja? Esimerkiksi sektion jälkeen moni kokee pehmeän liinan mukavammaksi. Jos molemmat vanhemmat kantavat, molempien kannattaa testata kantoväline ennen ostopäätöstä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kantaessa oma niska-hartiaseutu kannattaa rentouttaa tietoisesti.

Vinkit antoi kantovälineohjaaja ja lastentarvikeliike Vauvauvan omistaja Elina Raitanen

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla