Varaudu ainakin haavoihin, kipuun ja vatsatautiin. 

Proviisori Paula Hägg Yliopiston apteekista kertoo, mitä lapsiperheen lääkekaapista on hyvä löytyä.

Kipu ja kuume

Parasetamolia ja ibuprofeenia sisältäviä kipulääkkeitä on saatavilla eri muodoissa: vauvalle sopii peräpuikko tai nestemäinen lääke, isommalle lapselle nestemäinen lääke tai tabletti. Parasetamolia ja ibuprofeenia sisältäviä lääkkeitä voi tarvittaessa käyttää vuorotellen.

Puuduttavat korvatipat ja särkylääkkeet toimivat hyvänä ensiapuna, jos lapsi herää korvakipuisena keskellä yötä tai lääkäriaikaa joutuu odottamaan. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Taaperon kurkkukipua voi hoitaa paikallisesti suihkeella. Suihketta ei suositella alle yksivuotiaille lapsille. Eskari-ikäiselle toimivat kurkkua puuduttavat ja desinfioivat kurkkupastillit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nenän tukkoisuutta voi lievittää nenäsumutteella, jota suositellaan yli kaksivuotiaille lapsille.

Pienille vauvoille voi käyttää keittosuolatippoja, jotka muuttavat liman juoksevammaksi. Tippojen laiton jälkeen liman voi tarvittaessa varovasti imeä pois vauvoille tarkoitetulla niistäjällä

Haavat ja nirhaumat

Joka kodista tulisi löytyä eri kokoisia laastareita.

Ennen haavan laastarointia tai sitomista se kannattaa aina puhdistaa haalealla vedellä, jonka jälkeen haavaan suihkutetaan desinfioivaa suihketta. Saatavilla on suihkeita, jotka eivät kirvele.

Mikäli iho menee rikki esimerkiksi lapsen kaatuessa, vedenkestävät rakkolaastarit auttavat. Rakkolaastari muodostaa haavan päälle eräänlaisen keinoihon, joka auttaa haavaa paranemaan nopeammin.

Perhoslaastari taas tyrehdyttää verenvuotoa tehokkaasti, jos lapsi saa ihoonsa syvän haavan. 

Isompien haavereiden varalta lääkekaappiin kannattaa varata ensiavuksi harsotaitoksia ja niiden kiinnittämiseen ihoteippiä.

Jos haava tulehtuu tai märkii, siihen voi sivellä antibioottia sisältävää voidetta.

Revähdykset

Ideaalisisiteellä saa tuettua pieniä nyrjähdyksiä.

Kylmägeeli lievittää lihaskipuja ja nyrjähdyksiä. Se sopii kolme vuotita täyttäneelle. 

Iho

Lapsen terveen ihon perushoitoon riittää hyvin perusvoide. Mikäli iho on kuiva, lapsen voi suihkugeelin sijaan pestä perusvoiteen avulla. Tällöin voidetta imeytyy iholle jo pesun yhteydessä. 

Pienten vauvan vaippaihottumaan kannattaa varata sinkkivoidetta, joka tekee iholle suojaavan pinnan.

Talkki auttaa hiostavalla ilmalla, ja sitä kannattaa levittää erityisesti vauvojen taivealueille. 

Lapsen herkkä iho palaa auringossa helposti, ja se on aina suojattava. Paras suoja auringolta on vaatetus, jota voi täydentää UV-suojalla. Aurinkorasvaa on syytä käyttää myös kotimaassa. Lapsille suositellaan suojakerrointa 50.

Jos lapsen ihoa kuumottaa rantapäivän jälkeen, iholle voi levittää aloe veraa sisältävää geeliä, joka viilentää ihoa.

Mikäli iho pääsee palamaan tai on muuten ärtynyt, sille voi levittää paikallisesti hoitavaa ihovoidetta, kuten Bepanthenia.

Hyttysen pistosta ärtyneen ihon saa rauhoitettua kortisonivoiteella. Yhden prosentin vahvuinen voide riittää hyvin. Hyttysen pistoihin on olemassa myös pistoskohdassa käytettävä puikko, joka lievittää kutinaa.

Vesirokon varalta lääkekaapissa voi pitää vesirokkovoidetta.

Vatsa

Erilaiset vatsaoireet ovat lapsilla tyypillisiä. Ihan pienien vauvojen vatsavaivoja voi helpottaa ilmavaivoja lieventävillä valmisteilla, joita annostellaan tippoina vauvan suuhun. Tipat sekoitetaan pieneen määrään nestettä ja annetaan aterian yhteydessä.

Maitohappobakteereja olisi hyvä syödä ihan normaalissa arjessakin tasapainottamaan vatsan toimintaa.

Kovassa oksennustaudissa tai ripulissa täytyy huolehtia nesteytyksestä. Nesteytysjuomajauheen avulla lapsi saa riittävästi suoloja. Jauhetta voi juoda myös kovilla helteillä. Jauheen sisältämä suola palauttaa hikoilussa menetettyjä suoloja ja sitoo nestettä kehoon.

Ummetusta helpottaa ummetuslääke, kovaa vatsaa ulostetta pehmentävä liuos tai pienoisperäruiske.

Myrkytykset

Lääkehiili on yhtä tärkeä lääkekaapin varuste kuin särkylääkkeet ja laastarit. Hiili pelastaa tilanteen silloin, jos lapsi syö jotain myrkyllistä. Hiili sitoo haitallisia aineita itseensä, ja estää näin niiden imeytymisen lapsen elimistöön.

Myrkytystapauksissa kannattaa aina soittaa myrkytystietokeskukseen ja tarpeen vaatiessa hätänumeroon.

Tärkeät välineet:

Kuumemittari – nopein ja luotettavin lapsella on korvakuumemittari

Punkkipihdit

Pinsetit

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Säilytä lääkkeitä oikein:

Muista päivittää lääkekaappia, kun lapsi kasvaa. Lääkkeiden viimeistä käyttöpäivää kannattaa myös noudattaa. Lääkkeen valmistaja ei voi taata, että lääkkeen vaikuttavat aineet tehoavat yhtä hyvin käyttöpäivän umpeuduttua. 

Säilytä lääkkeitä kotona lapsilta ulottumattomissa. Lääkekaapin tulisi sijaita huoneessa, jossa on tasainen lämpötila eikä suoraa auringonvaloa. Lääkkeen alkuperäinen pakkaus suojaa lääkettä parhaiten valolta, kosteudelta ja lämpötilan vaihteluilta. 

Hellekelillä huoneenlämmössä säilytettäviä lääkkeitä ei tule siirtää jääkaappiin. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla