Elvytys pitää aloittaa välittömästi, jos autettava ei hengitä ja on reagoimaton.
Elvyttämisen perusteet jokaisen kannattaa osata. Elvytystilanteessa nopea toiminta on valttia: ensimmäiset minuutit ratkaisevat sen, pelastuuko ihminen ja ehtiikö aivoihin syntyä hapenpuutteesta pysyviä vaurioita.
Vaikka olisi elvyttämisestä epävarma, on parempi toimia kuin jättää toimimatta, sairaanhoitaja ja ensiapukouluttaja Marko Ahtonen neuvoo. Tilanteessa on vain voitettavaa.
Video vauvan elvytyksestä on yllä. Lapsen elvytys neuvotaan videolla jutun lopussa.
Jos paikalla on monta auttajaa, yksi soittaa 112:een ja toinen aloittaa elvytyksen. Jos olet tilanteessa yksin, soita 112:een, jätä puhelin kaiuttimelle ja kerro tilanne hätäkeskuspäivystäjälle samalla, kun elvytät. Hätäkeskuksesta saat myös neuvoja.
Marko Ahtonen neuvoo, miten elvytät vauvaa tai lasta:
1. Kokeile, tuntuuko hengitys
Aseta autettava selinmakuulle joustamattomalle alustalle. Ravista kevyesti olkapäistä: saatko hänet virkoamaan? Kokeile ja kuulostele, tuntuuko ilmavirta sierainten alla. Kohoileeko rintakehä?
Jos autettava on tajuton mutta hengittää normaalisti, häntä ei tarvitse elvyttää. Kerro silloin tilanne hätäkeskukseen, käännä autettava kyljelleen ja jää odottamaan apua. Jos autettava ei hengitä, aloita välittömästi elvytys.
2. Aloita puhalluselvytys viidellä puhalluksella
Kohota autettavan leukaa niin, että niska on hieman takakenossa. Sulje (yli 1-vuotiaan) autettavan sieraimet kädellä ja puhalla kevyesti ilmaa suuhun. Kun elvytät vauvaa, peitä omalla suullasi vauvan suu ja sieraimet.
Elvytys aloitetaan viidellä rauhallisella ja tasaisella puhalluksella. Jokainen puhallus kestää noin sekunnin. Älä puhku keuhkojesi täydeltä, noin suullinen ilmaa riittää: mitä pienempi lapsi, sitä vähemmän ilmaa keuhkoihin menee. Seuraa, saatko puhalluksella autettavan rintakehän kohoamaan.
Lapsi virkoaa usein jo pelkillä puhalluksilla. Jos autettava alkaa yskiä, käännä hänet kyljelleen ja seuraa, palautuuko hengitys.
Jos autettava on viiden puhalluksen jälkeen yhä reagoimaton, jatka paineluelvytyksiin.
3. Paineluelvytys: paina rintakehää 30 kertaa
Oikea kohta painalluksille on rintakehän keskellä. Painele rintakehää mäntämäisellä liikkeellä niin, että rintakehä liikkuu alas ja ylös tasaisessa tahdissa. Pyri painamaan kohtisuoraan alas ja anna rintakehän vapautua ylös asti ennen seuraavaa painallusta.
Vauvan paineluelvytyksessä rintakehää painetaan yhden käden kahdella sormella. Suhteuta voima lapsen kokoon, mutta uskalla painaa riittävästi: rintakehän tulee laskea jokaisella painalluksella 4 cm, jotta elvytys on riittävän tehokasta.
Leikki-ikäisen tai alakoululaisen paineluelvytyksessä rintakehää painetaan yhden käden kämmenellä, ja painelun syvyys on noin 5 cm. Kun elvytät nuorta tai aikuista, aseta kämmenet päällekkäin autettavan rintakehälle ja paina molemmin käsin, oikea syvyys on noin 5–6 cm.
Painele tasaisessa rytmissä 30 kertaa, sopiva tahti on noin 100 painallusta per minuutti.
Jos autettava ei virkoa, jatka puhalluksia ja painalluksia vuorotellen: 2 puhallusta ja 30 painallusta. Jatka näin, kunnes apu saapuu paikalle.
Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.