Huippumalli Suvi Riggs päätti olla murehtimatta siitä, että arjesta kahden vaippaikäisen kanssa tulisi rankkaa. – Pyrimme siihen, että hyviä hetkiä on enemmän kuin huonoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Parivuotias Juniper kävelee pian yksivuotiaan Raelynin luo ja pussaa häntä poskelle. Raelyn alkaa kikattaa, ja kikatus tarttuu isosiskoon. Kohta siskokset kierivät lattialla hekotellen hervottomasti.

Tällaisina hetkinä äiti Suvi Riggs tuntee suurta onnea.

Huippumallina tunnetun Suvin ja hänen aviomiehensä Tyler Riggsin perhearki on tullut monelle tutuksi Instagramissa. Kuvissa ja videoilla näkyy onnellisen näköinen nelikko, joka ei ota elämää turhan vakavasti. Vaikuttaa siltä, että tämän porukan arki on hyvin hauskaa.

– Niin se onkin! Suvi sanoo.

– Lapset saavat meidät jatkuvasti nauramaan. Heidän kanssaan arki on 90-prosenttisesti naurua ja 10-prosenttisesti kyyneliä. On ihan parasta saada seurata, miten tytöt oppivat uutta ja miten heidän välinsä kehittyvät.

Hankaliakin päiviä toki on. Niin kuin silloin, kun kaikkien unet ovat jääneet vähiin sairastelun tai hampaidentulon takia.

– Silloin lapset ovat pahalla päällä, ja minulla ja Tylerilla on pinna kireällä. Mutta se kuuluu pakettiin. Elämä lasten kanssa on vaikeuksineenkin mielenkiintoista ja palkitsevaa.

”Emme pyri täydellisyyteen vaan siihen, että hyviä hetkiä on enemmän kuin huonoja.”

Rakkaus löytyi töistä

Suvin matka maailmalle on sujunut samaan tapaan kuin hänen vanhemmuutensa: mutkattomasti. Suvi syntyi vuonna 1988 Vantaalla sittemmin kolmilapsiseksi kasvaneen Koposen perheen esikoisena. 16-vuotiaana hän voitti Mallikoulu-ohjelman ja sai mallisopimuksen Milanoon, Pariisiin ja New Yorkiin.

Pian muotitalo Prada palkkasi Suvin avaamaan muotinäytöksensä Milanossa, ja sen jälkeen keikkoja alkoi sadella. Uusi kansainvälinen huippumalli oli syntynyt.

Vuonna 2009 Suvi tapasi Milanon muotinäytöksessä Tyler Riggsin, joka myös työskenteli tuolloin mallina. Parin kuukauden kuluttua kaksikko näki ensitreffeillä New Yorkin Empire State Buildingissa. Heistä tuli erottamattomat.

Suvi kuvailee itseään vahvaksi persoonaksi, joka tarvitsee rinnalleen samanlaisen miehen. Nopeasti hän huomasi, että Tyler todellakin osaa pitää puolensa.

– Tyler on myös erittäin viisas, reilu ja lahjakas monella tavalla. Ja onhan hän myös todella komea, juuri sellainen Sirius Musta, josta olin aina unelmoinut, Suvi nauraa viitaten Harry Potter -kirjojen henkilöhahmoon.

Nykyään Suvi saa kurkistella tarinoiden kulisseihin Tylerin työn ansiosta. Tyler tekee töitä näyttelijänä ja elokuvakäsikirjoittajana, ja siksi pariskunta asettui aikoinaan asumaan Los Angelesiin, Sherman Oaksin vehreälle esikaupunkialueelle.

Häät valssattiin vuonna 2012, ja vuonna 2016 Suvi odotti jo lasta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

♥️💕💙

Henkilön suviriggs (@suviriggs) jakama julkaisu

 

Kotisynnytys tuntui oikealta

Miten vauva voi? Se oli Suvin päällimmäinen ajatus koko raskausajan. Juniperin odotus tuntui ihanalta mutta stressaavalta.

– Säikähdin kamalasti, jos söin vahingossa jotain kiellettyä ruoka-ainetta, ja jokainen pienikin kipu sai pelkäämään vauvan puolesta. Mietin vain, onko lapsi kunnossa.

Hälventääkseen huoltaan Suvi palkkasi jo raskauden alkumetreillä itselleen kotisynnytyskätilön ja doulan. Suvi ja Tyler kävivät yhdessä synnytysvalmennuksessa sekä hypnosynnytyskurssilla, jonka oppeja Suvi treenasi kotona päivittäin. Valmistautumisessa auttoi myös raskausjooga.

Perusteellinen valmistautuminen tuntui oikealta, sillä Suvi halusi kuulostella, millainen synnytys sopisi juuri heidän perheelleen. Raskauden loppuun mennessä hän oli varmistunut siitä, että halusi synnyttää lapsen kotona.

Juniper syntyi Riggsien kylpyhuoneessa joulukuussa 2016. Tukenaan Suvilla oli kaksi kotisynnytyskätilöä, doula sekä Tyler.

– Synnytys oli helppo ja nopea. Doula hieroi alaselkääni, ja Tyler pysytteli pääni lähellä kertoen koko ajan, että olen vahva ja pystyn hoitamaan homman, Suvi kuvailee.

Kesken synnytyksen suihkusta loppui lämmin vesi, ja Suvi siirtyi seisomaan ammeeseen. Siellä Juniper syntyi veteen.

Vauva ei heti hengittänyt itse. Onneksi kätilöt osasivat asiansa: heistä toinen sai hengityksen käyntiin puhaltamalla vauvan suuhun.

Kuului odotettu itku.

”Emme usko unikouluun”

Jos synnytys olikin helppo, imetyksen alkutaival ei.

Suvi sai kivuliaan rintatulehduksen, jonka paraneminen pitkittyi. Jatkuva imetys sai rinnat vereslihalle, ja Suvista tuntui, etteivät ne pääsisi koskaan paranemaan, koska vauva söi koko ajan.

Parin kipeän kuukauden kuluttua imetys alkoi sujua.

– Ratkaisevaa oli suomalainen sisu, jolla puskin alkuvaikeuksien läpi, Suvi sanoo.

”Oli ihanaa päästä nauttimaan imetyksestä hankalan alun jälkeen.”

Suvi on alusta alkaen imettänyt lapsentahtisesti, myös öisin.

– Emme usko unikouluun, joka täällä alkaa usein jo ensimmäisinä päivinä. Meistä ei tuntunut oikealta tehdä sitä ensimmäisen vuoden aikana.

Muutenkin Suvi on äitinä kuunnellut enemmän intuitiotaan kuin muiden ohjeita ja suosituksia.

– Teen niin, miten tuntuu oikealta minulle ja omalle perheelleni. En huolehdi siitä, mitä muut ajattelevat tavastani kasvattaa.

– Jos lapset ovat terveitä ja onnellisia, kaikki on varmasti menossa hyvään suuntaan.

Haaveissa suuri perhe

Suvi ja Tyler toivoivat alusta saakka useampaa kuin yhtä lasta, ja he olivatkin innoissaan, kun raskaustesti näytti pian uudelleen positiivista. Juniper oli silloin puolivuotias.

– Tyler ja minä haluamme suuren perheen, jotta lapsilla on aina tukea toisistaan. Ihanteellinen lapsiluku olisi noin kahdesta kymmeneen, Suvi nauraa.

– Tiesimme tietenkin, että kahden vaippaikäisen kaitseminen voi olla rankkaa, mutta emme välittäneet siitä. Lasten kasvattamista palkitsevampaa hommaa ei ole olemassakaan.

Suvi synnytti Raelynin kotisuihkussaan seisten. Ponnistusvaihe kesti vain seitsemän minuuttia.

– Kun kotikätilöt saapuivat, he eivät edes ehtineet kunnolla kuunnella vauvan sydämenlyöntejä, kun jo sanoin, että nyt hän tulee.

– Synnytys oli niin nopea, että olimme ensimmäisen viikon ajan aika järkyttyneitä. Emme voineet käsittää, että Raelyn oli jo täällä.

 

”Tandemimetys lähensi lapsiani”

Näetkö sinä kuun, se on ympyrä, kuiskaa Juniper Raelynille, kun tytöt katsovat vieretysten illalla ikkunasta ulos.

Juniper nauttii saadessaan vihkiä pikkusiskoa maailman mysteereihin. Hän juttelee pääasiassa englanniksi, mutta myös suomeksi, jota Suvi parhaansa mukaan yrittää muistaa puhua lapsilleen.

Toinen vauvavuosi on sujunut Riggsin perheessä ensimmäistä letkeämmin. Suvi kertoo olevansa äitinä huolettomampi kuin ennen, vaikka kahden lapsen kanssa ei pystykään lepäämään samalla tavalla kuin esikoisen vauvavuonna. Juniper lopetti päiväunien nukkumisen yksivuotiaana.

”Onneksi tv toimii isosiskon lapsenvahtina sillä välin, kun yritän saada pikkusiskoa päiväunille.”

Siskokset ovat vanhempiensa mukaan kuin yö ja päivä.

– Juniper on tosi vahvatahtoinen ja reipas, Raelyn taas paljon herkempi. Molemmat ovat tosi iloisia ja ihania, Suvi sanoo.

Toisinaan isosisko tuntee mustasukkaisuutta. Siksi Suvi koettaa kaikin keinoin varmistaa, että molemmat saavat tarpeeksi huomiota ja läheisyyttä.

– Imetin lapsia pitkään yhtä aikaa, ja tandemimetys lähensi Juniperia ja Raelynia mielettömästi. He pitivät usein rinnalla ollessaan toisiaan kädestä ja hymyilivät ja nauroivat toisilleen.

Juniperin kaksivuotissyntymäpäivän jälkeen Suvi on pikkuhiljaa lopetellut Juniperin imettämistä.

– Se tuntuu hyvältä, vaikkakin vähän haikealta. Yritän imettää myös Raelynia kaksivuotiaaksi ja vieroittaa hänetkin sitten hitaasti.

Lapsiarkea Los Angelesissa

Perhearkeaan Suvi kuvaa tavalliseksi ja spontaaniksi. Päivät kuluvat nopeasti lasten kanssa puuhaillessa. Sisällä perheen yhteinen juttu on musiikki: Tyler soittaa kitaraa ja Suvi pianoa tai nokkahuilua, ja lapset näpräävät kitaraa tai testaavat, miltä piano kuulostaa.

Pihalla perhe suuntaa lähes päivittäin suureen lähipuistoon. Siellä Juniper kiipeää kaikkialle minne voi, ja tytöt touhuavat yhdessä hiekkalaatikolla.

Ennen lasten syntymää Suvi ja Tyler vaelsivat usein Kalifornian kanjoneissa. Suvi odottaa jo aikaa, kun voi viedä lapsensa patikoimaan, sillä hän on viihtynyt luonnossa pienestä pitäen.

– Kasvoin alueella, jossa lapset leikkivät päivät pitkät ulkona. Rakensimme majoja lähimetsään ja uitimme pikkuleluja lehtiveneissä läheisellä purolla. Kesämökillä Suonenjoella vietimme päivät järvessä, hän muistaa.

Joskus Los Angelesin aurinko paistaa liian kuumasti, ja silloin Suvi vie lapset leikkipuiston sisätiloihin.

– Siellä on helpompi vahtia heitä, koska Juniper ei vielä kuuntele käskyjä ja yrittää usein karata. Los Angelesissa joutuu muutenkin olemaan tarkkana, sillä se on suuri kaupunki ja vaarallisempi pienille lapsille kuin Suomi.

Juniperin saunavuoro. Riggsien takapihan tynnyrisauna lämpenee monta kertaa viikossa.
Juniperin saunavuoro. Riggsien takapihan tynnyrisauna lämpenee monta kertaa viikossa.

Takapihalla oma tynnyrisauna

Illalla, kun lapset nukkuvat, isä ja äiti menevät kahdestaan saunaan.

Riggsien omakotitalon takapihalla komeilee puinen, jättimäisen oluttynnyrin näköinen sauna, joka lämpenee joskus montakin kertaa viikossa.

Suvi ja Tyler hoitavat tietoisesti suhdettaan. Siinä auttavat kerran viikossa käyvä lastenhoitaja sekä isovanhemmat.

– Eläkkeellä oleva isäni ja Tylerin äiti ovat apunamme välillä monta viikkoa. Äitini on vielä työelämässä, joten hän ei pysty irrottautumaan yhtä helposti, Suvi kertoo.

Omaa aikaa Suvi viettää siivoamalla ja kuntoilemalla. Työstään huolimatta hän suhtautuu kehoonsa rennosti.

– En ole ikinä ollut tiukka ruokavaliosta tai ulkonäöstäni. Lapset saatuani olen kyllä alkanut syödä terveellisemmin ja enemmän luomua, mutta määrää mietin entistäkin vähemmän. Pääasia on, että kehoni toimii lasten parhaaksi.

Lastensaanti on kirkastanut perhekeskeisen Suvin arvoja entisestään.

”Perhe on aina ollut minulle tärkein. Suurin toiveeni on, että osaamme turvata toisiimme ja pysymme aina läheisinä.”

Kuin havainnollistaakseen äitinsä sanoja Raelyn nousee pystyyn ja kävelee huojuvin askelin kohti isänsä vieressä olevaa Juniperia. Pikkusisko heittäytyy isosiskon syliin, ja isä koppaa molemmat siskokset käsivarsilleen.

Tärkeimmät ovat tässä.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Kuvat
Tyler Riggs