Kuva: <span class="photographer">Meri Björn</span>
Kuva: Meri Björn

Raskaus ja synnytys saattavat vaikuttaa orgasmiin positiivisesti, kertoo seksuaaliterapeutti Marja Kihlström

Naisen orgasmi muuttuu usein iän myötä – paremmaksi, toivoo erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Marja Kihlström. Hänen mukaansa orgasmit ovat aina yksilöllisiä, eivätkä kehity minkään tietyn kaavan mukaan, mutta todennäköistä on, että kun oppii tuntemaan omaa vartaloaan ja itseään paremmin, myös seksuaalinen nautinto syvenee ja ehkä paraneekin.

Kirjoittaessaan kirjaansa Iso O – Matkaopas huipulle, Kihlström luki lähes sadan naisen tarinan liittyen heidän orgasmikokemuksiinsa. Osa tarinoista päätyi myös kirjaan: jutun sitaattinostot ovat lainauksia niistä.

”Orgasmi on nyt yksi henkilökohtaisimmista asioista elämässäni. Haluan säilyttää sen, varjella sitä, kehittää sitä ja pitää sen omanani ja jakaa vain harvoille, jotka sitä osaisivat arvostaa. Se on arvokasta minussa, ja olen ylpeä siitä, että olen sen löytänyt.”

Nainen, 30

– Noista tarinoista voi päätellä, että kun nainen ylipäätään käy läpi raskauden ja synnytyksen ihmeen, kokemus voimistaa naiseutta ja heijastuu positiivisesti seksuaalisuuteen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Positiivinen ja seksuaalista nautintoa vahvistava vaikutus ei välttämättä näy heti synnytyksen jälkeen, vaan seksuaalisen itsetunnon voi tuntea kohonneen vaikka vasta, kun univaje korjaantuu ja lapsi oppii nukkumaan omassa sängyssä – toisilla jopa vasta vuosien päästä, Kihlström sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Eräs suurperheen äiti kirjoitti, että orgasmi on hänelle supervoima, jolla jaksaa vaativaa arkea. Toinen kirjaan päätynyt lukijan tarina vinkkaa, että orgasmi saattaa auttaa raskauspahoinvointiin. Näin ei varmasti ole kaikilla, mutta tämä kertoo, että orgasmin voima voi olla valtava, Kihlström kertoo.

Raskausaikana haluttaa enemmän – tai sitten ei

Raskauspalstoilla keskustellaan paljon siitä, kuinka raskaus lisää naisen orgamisherkkyyttä ja halua. Tälle onkin Kihlströmin mukaan fysiologisia perusteita, sillä raskausaikana verevyys lisääntyy lantion alueella, mikä lisää kosteutta ja tuntoaistin herkkyyttä. Nämä asiat saattavat edesauttaa nautinnon syvyyttä.

”Orgasmit ovat rentouttaneet stressaantuneemmankin mielen ja auttaneet mm. kuukautiskipuun, päänsärkyyn, flunssaan, ahdistukseen, jännitykseen ja raskausaikana pahoinvointiin. Orgasmit ovat olleet voimavarani läpi elämäni.”

Nainen, 45

Kihlströmin mukaan raskausajan syventynyt seksinautinto ei kuitenkaan ole normi, vaan kokemus voi olla myös aivan päinvastainen. Jopa niin, että samalla naisella tuntemukset ovat  eri raskauksissa erilaisia – ensimmäisessä raskaudessa orgasmeja ei kuulu, toisessa seksi on yhtä ilotulitusta. 

– Sanoin juuri eräällä luennolla, että se on vähän niin kuin arpajaiset, siihen voi harvoin itse vaikuttaa.

Synnytyksen jälkeen naisen hormonitaso romahtaa ja lähentelee vaihdevuosia: seksuaaliset reaktiot laimenevat, halukkuus vähenee, limakalvot kuivuvat ja yhdyntä saattaa olla kivulias. Silloin orgasmikin voi olla kadoksissa. Asia korjaantuu, kun munasarjat palautuvat lepotilasta eli kun kuukautiset alkavat. Myös imetys saattaa aiheuttaa haluttomuutta, mutta ei aina.

– Eikä kannata aliarvioida väsymyksen vaikutusta seksuaalisuuteen. Jos joutuu heräilemään useasti vauvan tai pienen lapsen kanssa yöllä, ei orgasmi varmaan ole ensimmäisenä mielessä, kun illalla pääsee sänkyyn.

Myös kumppanin tuki on naisen seksuaalisuudelle tärkeää. Raskaus ja synnytys muokkaavat kehoa tavalla, johon voi vain harvoin itse vaikuttaa.

– Kirjoitin Puhu muru -blogissani äitiydestä ja siihen liittyvistä seksuaalisten muutosten kohtaamisista. Kirjoitus herätti keskustelua siitä, että on olemassa läheisiä, jotka arvostelevat synnyttäneen naisen ulkomuotoa. Seksuaaliterapeuttina sanoisin, että se ei ole kovin hedelmällinen lähtökohta terveelle seksuaalisuudelle parisuhteessa.

Myös synnytyksen jälkeen hoitamaton ehkäisy ja siitä johtuva epävarmuus saattaa aiheuttaa haluttomuutta. Jos seuraavaa lasta ei haluta heti perään, kannattaa ehkäisy suunnitella jo ennen synnytystä.

”Lapsen syntymän jälkeen nykyisen suhteeni seksielämä on ollut hiljaista, lapsi vie kaiken energian ja puolison halukkuus on ollut alhainen. Puolisollani lienee myös vaikeuksia tuntea itsensä seksikkääksi, niin paljon kuin häntä olenkin yrittänyt tukea. Myös limakalvojen kuivuus on tehnyt seksin hänelle epämiellyttäväksi, johtuu kai pitkään jatkuneesta imetyksestä.”

Mies, 25

Jos orgasmi on tiukassa, asiaa kannattaa aina avata puhumalla puolison kanssa. Parisuhteen tila vaikuttaa luonnollisesti myös orgasmiin.

– Eräs nainen kertoi, että hän hävitti orgasminsa kokonaan molempien lapsiensa raskauksissa, ja se löytyi vasta kuukausia synnytyksen jälkeen. Mutta sen löydyttyä he itkivät puolisonsa kanssa molemmat onnesta, Kihlström kertoo.

Tässä esimerkissä Kihlströmin mukaan on tärkeää huomata parin yhteistyö: molemmat osapuolet hyväksyivät sen, että nyt orgasmia etsitään sen vaatima aika, yhdessä. Pikkulapsivaihe on useimmille vaativa vaihe parisuhteen kannalta, mutta tulee aika toinenkin, Kihlström muistuttaa.

– Itselle ja kumppanille kannattaa olla lempeä parisuhdetta unohtamatta. Orgasmien etsinnän soisi olevan aina iloista ja nautinnollista tutkimusmatkailua ilman suorituspaineita.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla