
Seitsemästä testatusta lastenvaunumallista vain kaksi selvisi täysin ilman huomautuksia.
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin testi lastenvaunujen ja -rattaiden turvallisuudesta tuotti hätkähdyttävän tuloksen: seitsemästä mallista yksi laitettiin kokonaan myyntikieltoon, yhden lisäosa vedettiin myynnistä, ja kolmessa mallissa oli muuten huomautettavaa.
Projektia vetänyt Tukesin ylitarkastaja Anja Merenkivi valitsi testeihin seitsemän vaunumallia, jotka ovat suomalaisten kuluttajien suosiossa.
Osa vaunuista valittiin riskiperusteisesti: se tarkoittaa, että niissä ounasteltiin olevan mahdollisia puutteita aiempien tietojen perusteella. Ehdotuksia testattavista malleista kysyttiin myös lastenvaunuharrastajien Facebook-ryhmässä. Valitut vaunut testattiin SGS:n laboratoriossa Englannissa.
Myyntikiellon saaneissa vaunuissa on vauvan putoamisriski.
Kunert VIP yhdistelmävaunut autokaukalolla saivat myyntikiellon. Puutteita oli monia, joista isoimmat saattoivat aiheuttaa vauvan putoamisen: Turvavaljaat irtosivat selkänojasta, ja lisäksi pehmeästä vaunukopasta puuttui kiinnitysmekanismi, jolla se pysyisi kiinni rungossa tai rattaissa. Lisäksi oli muita lievempiä tuvallisuuteen ja laatuun liittyviä kohtia, jotka eivät vastanneet standardia. Myös tuotteen merkinnät olivat puutteellisia.
Merenkiven mukaan Kunert VIPin puutteet kertovat ennen kaikkea huonosta työnjäljestä. Vaunujen puolalainen valmistaja on käynnistänyt palautusmenettelyn tietyllä aikavälillä valmistetuille vaunuille ja ottanut niiden ostajiin yhteyttä.
Milla & Måns SoHo -yhdistelmävaunuihin kuuluva jalkapeite määrättiin kerättäväksi pois kuluttajilta. Peitteestä irtosi tukehdusvaaran aiheuttava nappi kohdasta, johon lapsi saattaa vaunuissa istuessaan ylettää. Tuotteessa tai sen merkinnöissä ei havaittu muita puutteita. Siksi itse vaunujen käyttöä voi turvallisesti jatkaa.
Muut testatut mallit
Kolmessa tuotteessa oli lievä turvallisuuspuute, jonka Tukes kehottaa korjaamaan:
- Beemoo Race Light -rattaiden testeissä havaittiin, että kuomun kiinnityskohta runkoon saattaa jättää osien väliin raon, johon lapsen sormi voi jäädä puristuksiin.
- Mountain Buggy Swift 3.0 -mallista puuttuu varoitus siitä, että ratasosa ei sovi vastasyntyneelle. Vaunut eivät myöskään täyttäneet standardia siinä, miten tukevasti testinukke pysyi kyydissä, kun vaunuja käänneltiin useasti täysin ympäri.
- Bugaboo Fox -yhdistelmävaunuissa huomautuksen aiheutti käyttöohjeissa ollut puutteellinen merkintä.
Täysin ilman huomautuksia testeistä selvisivät Emmaljunga Scooter S4 -rattaat ja Britax Smile II -yhdistelmävaunut.
Huomautuksen saaneissa kolmessa tuotteessa virheet olivat luonteeltaan sellaisia, että niiden käyttäminen ei aiheuta välitöntä vaaraa, Merenkivi kertoo. Hän arvioi puutteiden määrän kertovan ennen kaikkea siitä, että lastenvaunujen turvallisuusstandardi on perusteellinen ja hyvin kattava.
– Testeissä on hirveän monta osa-aluetta ja asiaa, joita testataan. Ja toisaalta näissä testeissä otetaan kantaa vain mekaanisiin turvallisuusstandardeihin, esimerkiksi kankaiden kemikaaleja ei nyt testattu lainkaan.
Mistä tunnistaa turvalliset vaunut?
Merenkivi neuvoo seitsemän asiaa, jotka kannattaa vaunuja tai rattaita hankkiessa tarkistaa.
Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.