Äiti, olet paras. Jos lapsi on tottunut aina elämään yhden aikuisen kanssa, hän ei tarvitse isähahmoa ollakseen onnellinen. Kuva: iStockphotos
Äiti, olet paras. Jos lapsi on tottunut aina elämään yhden aikuisen kanssa, hän ei tarvitse isähahmoa ollakseen onnellinen. Kuva: iStockphotos

Lapsen onnellisuuteen vaikuttaa eniten se, millainen suhde lapsen ja aikuisen välillä on, ei se onko lapsen arjessa isähahmoa, tutkimus kertoo.

Tarvitseeko lapsi isän, jotta hänestä kasvaa onnellinen lapsi? Ei, todistaa hollantilaistutkimus: Yksinhuoltajaäidin kasvattama lapsi on ihan yhtä onnellinen, kuin kahden aikuisen perheissä elävä. Tämä pätee etenkin silloin, kun nainen on itse tehnyt valinnan lapsen kasvattamiseen yksinhuoltajana.

Kun tutkimuksessa vertailtiin alle kuusivuotiaiden lasten onnellisuutta kahden eri perhemuodon välillä, selvisi että yksinhuoltajat pärjäävät joiltain osin jopa paremmin. Yksinhuoltajaäideillä on nimittäin elämässään suurempi tukiverkko, ja he pyytävät apua enemmän.

Lapsen elämä rikastuu, kun ympärillä on varamummeja ja -ukkeja.

Tämä saattaa myös osaltaan vaikuttaa onnellisuuteen. Lapsen elämä rikastuu paljon, kun ympärillä on useita varamummeja ja -ukkeja. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Muilta osin kahden aikuisen ja yhden aikuisen perheiden arki näyttää hyvin samankaltaiselta. Aikuisten stressitasot ovat samoissa lukemissa, ja lasten ongelmakäytöstä todetaan saman verran perhemallista riippumatta. Molemmissa perhemalleissa vanhemmat osallistuvat myös tunnetasolla yhtä paljon lapsensa elämään. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yksinhuoltajaäidit kohtaavat ennakkoluuloja

Tutkimusta johtanut Amsterdamin yliopiston Mathilde Brewaeys kertoo, että tutkimuksen tulokset ovat merkittäviä, koska yksinhuoltajat kokevat monesti epäluuloa kasvattaessaan lapsen yksin. Ajatellaan, että lapsi on onnettomampi, jos hänen elämässään ei ole isähahmoa. 

– Nämä ajatukset perustuvat tutkimustuloksiin, joissa lapsen onnellisuutta on tutkittu vanhempien riitaisan eron jälkeen. Voimme tulkita uusien tulosten perusteella, että lapsen onnellisuus riippuu enemmän siitä, millainen suhde hänellä on vanhempaansa kuin siitä, että perheessä ei ole isää, Brewaeys kommentoi tutkimusta EurekAlert!-sivulla.

Tutkimustulokset puoltavat osaltaan naisten hedelmöityshoitoja ja lapsihaaveita myös silloin, kun naisella ei ole kumppania. 

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla