Proteiinin kokonaismäärän ohella pitäisi tarkastella, kertyykö ravinnosta kaikkia aminohappoja.

Syön raakaa kasvisruokaa. Huoleni on, saanko proteiinintarpeeni tyydytettyä. Olen 65-vuotias ja painan 64 kg. Sairastan fibromyalgiaa ja migreeniä, joita raakaravinto helpottaa. Olen muuten terve ja harrastan päivittäin kevyttä liikuntaa.

Ravitsemusterapeutti vastaa:

SUOSITELTAVA proteiininmäärä 65 vuotta täyttäneelle on 1,2–1,4 grammaa painokiloa  kohden. Pelkästään kasvikunnan tuotteita sisältävässä ruokavaliossa on tärkeää kiinnittää huomiota monipuoliseen proteiinin saantiin, jotta proteiinien rakenneosasia, aminohappoja, saadaan riittävän monipuolisesti.

Osa  aminohapoista on niin sanottuja välttämättömiä aminohappo ja elimistö ei pysty valmistamaan niitä itse, vaan ne on saatava ravinnosta. Välttämättömien aminohappojen, jo yhdenkin, liian vähäinen saanti aiheuttaa proteiinivajaaravitsemusta, vaikka proteiinin kokonaissaanti olisikin riittävää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ainoastaan kasvikunnan tuotteita sisältävässä ruokavaliossa proteiinin lähteinä ovat viljavalmisteet, pavut,  herneet, linssit, soijatuotteet, pähkinät, mantelit ja siemenet. Raakaravinto jättää kysyjän ruokavaliosta pois mm. palkokasvit, joita ei voi kypsentämättöminä nauttia niiden sisältämien lektiinien vuoksi. Kysyjän ruokavalio tulee suunnitella huolella, jotta riittävän ja tarpeeksi monipuolinen proteiinin saanti tulisi turvatuksi. Suosittelenkin kysyjälle kasvisruokavalioon perehtyneen ravitsemusterapeutin vastaanottoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

 

 

URSULA SCHWAB ravitsemusterapian professori Itä-Suomen yliopistosta.

HYVÄN TERVEYDEN ASIANTUNTIJAT VASTAAVAT LÄHETÄ KYSYMYS osoitteeseen hyvaterveys.fi/kysy Toimitus valitsee julkaistavat tekstit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla