Mikä olisi paras pika-apu punoittaviin silmiin?

Syitä silmien punoitukseen on monia. Punoitusta voivat aiheuttaa esimerkiksi kuivuus, viima, pöly, allergia tai valvominen. Jos punoitukseen ei liity rähmimistä, kipua tai muita häiritseviä oireita, voi oireita hillitä verisuonia supistavilla silmätipoilla, joita saa apteekista. Ne soveltuvat vain tilapäiseen käyttöön, eivätkä ole paras vaihtoehto silloin, jos ei tiedetä, mikä punoituksen aiheuttaa, tai jos punoitus johtuu kuivuudesta, allergiasta tai muusta, pitkäaikaisesta vaivasta.

Jos aikaa on enemmän, voi punoitusta ja väsymystä hillitä luonnonmukaisemmin kotikonstein: Kaada 2 dl kiehuvaa vettä astiaan, jossa on noin 1/2 rkl kuivattua kamomillaa (vaikkapa teetä). Anna liemen olla ainakin puoli tuntia. Lisää muutama tippa siivilöityä, jäähtynyttä kamomillalientä puhtaisiin vanu- tai sideharsolappuihin ja rentoudu maaten laput silmilläsi noin 10 min.

Mikäli silmät ovat kovin herkät tai olet allerginen mykerökukkaisille kasveille, on kamomillahaudetta parempi vaihtoehto esimerkiksi apteekista saatava Gahns silmäkylpy. Lisää tehon tuntua tulee liuoksesta, joka on jääkaappikylmää.

Jos punoitus jatkuu ja meikatakin pitäisi, löytyvät parhaat paletin vaaleimmista sävyistä. Ripaus helmiäistä luomivärissä lisää silmien kirkkautta. Vihreän ja violetin sävyt korostavat punoitusta entisestään, joten ne kannattaa jättää parempia päiviä varten.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.