Mikä olisi paras pika-apu punoittaviin silmiin?

Syitä silmien punoitukseen on monia. Punoitusta voivat aiheuttaa esimerkiksi kuivuus, viima, pöly, allergia tai valvominen. Jos punoitukseen ei liity rähmimistä, kipua tai muita häiritseviä oireita, voi oireita hillitä verisuonia supistavilla silmätipoilla, joita saa apteekista. Ne soveltuvat vain tilapäiseen käyttöön, eivätkä ole paras vaihtoehto silloin, jos ei tiedetä, mikä punoituksen aiheuttaa, tai jos punoitus johtuu kuivuudesta, allergiasta tai muusta, pitkäaikaisesta vaivasta.

Jos aikaa on enemmän, voi punoitusta ja väsymystä hillitä luonnonmukaisemmin kotikonstein: Kaada 2 dl kiehuvaa vettä astiaan, jossa on noin 1/2 rkl kuivattua kamomillaa (vaikkapa teetä). Anna liemen olla ainakin puoli tuntia. Lisää muutama tippa siivilöityä, jäähtynyttä kamomillalientä puhtaisiin vanu- tai sideharsolappuihin ja rentoudu maaten laput silmilläsi noin 10 min.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mikäli silmät ovat kovin herkät tai olet allerginen mykerökukkaisille kasveille, on kamomillahaudetta parempi vaihtoehto esimerkiksi apteekista saatava Gahns silmäkylpy. Lisää tehon tuntua tulee liuoksesta, joka on jääkaappikylmää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos punoitus jatkuu ja meikatakin pitäisi, löytyvät parhaat paletin vaaleimmista sävyistä. Ripaus helmiäistä luomivärissä lisää silmien kirkkautta. Vihreän ja violetin sävyt korostavat punoitusta entisestään, joten ne kannattaa jättää parempia päiviä varten.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla