Mikä olisi paras pika-apu punoittaviin silmiin?

Syitä silmien punoitukseen on monia. Punoitusta voivat aiheuttaa esimerkiksi kuivuus, viima, pöly, allergia tai valvominen. Jos punoitukseen ei liity rähmimistä, kipua tai muita häiritseviä oireita, voi oireita hillitä verisuonia supistavilla silmätipoilla, joita saa apteekista. Ne soveltuvat vain tilapäiseen käyttöön, eivätkä ole paras vaihtoehto silloin, jos ei tiedetä, mikä punoituksen aiheuttaa, tai jos punoitus johtuu kuivuudesta, allergiasta tai muusta, pitkäaikaisesta vaivasta.

Jos aikaa on enemmän, voi punoitusta ja väsymystä hillitä luonnonmukaisemmin kotikonstein: Kaada 2 dl kiehuvaa vettä astiaan, jossa on noin 1/2 rkl kuivattua kamomillaa (vaikkapa teetä). Anna liemen olla ainakin puoli tuntia. Lisää muutama tippa siivilöityä, jäähtynyttä kamomillalientä puhtaisiin vanu- tai sideharsolappuihin ja rentoudu maaten laput silmilläsi noin 10 min.

Mikäli silmät ovat kovin herkät tai olet allerginen mykerökukkaisille kasveille, on kamomillahaudetta parempi vaihtoehto esimerkiksi apteekista saatava Gahns silmäkylpy. Lisää tehon tuntua tulee liuoksesta, joka on jääkaappikylmää.

Jos punoitus jatkuu ja meikatakin pitäisi, löytyvät parhaat paletin vaaleimmista sävyistä. Ripaus helmiäistä luomivärissä lisää silmien kirkkautta. Vihreän ja violetin sävyt korostavat punoitusta entisestään, joten ne kannattaa jättää parempia päiviä varten.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.