Olen herkkä tuoksuille ja minulla on myös herkät limakalvot ja herkkä iho. Ärsyttää kun kaikissa suunhoitotuotteissa on voimakas tuoksu ja maku, joka kirvelee limakalvoja. Löytyykö mitään herkälle sopivaa vai pitääkö ruveta pesemään hampaita ruokasoodalla?

Raikas hengitys ja puhtaat hampaat tarkoittavat monen mielestä samaa kun voimakkaasti aromatisoitu tahna, joka vaahtoaa niin että tuntuu. Tosiasiassa on kuitenkin niin, että tahnan ei tarvitsisi vaahdota tai sisältää maku- tai väriaineita lainkaan. Puhdasta tulisi ilmankin. Hampaiden puhdistuksessa erittäin olennaista on mekaaninen harjaus ja siihen sopiva aine, joka yhdessä harjan kanssa toimii hampaita puhdistavasti.

Tuoksuyliherkille ja hajusteallergisille ei ole paljoa vaihtoehtoja, mitä tulee hammastahnoihin. Sopivia hajuttomia ja mauttomia vaihtoehtoja saa etsiä kissojen ja koirien kanssa. Apteekista löytyy kotimainen Salutem, jota saa sekä fluorilla että ilman. Luontaistuote- ja ekokaupoista löytyy täysin hajusteettomaan Lavera neutral- sarjaan kuuluva hammastahna. Tuotteet sopivat myös muille herkkäsuisille ja niille, jotka saavat tavallisista tahnoista herkästi aftoja. Tuotteet tuntuvat suussa erilaisilta, koska niissä ei ole raikkauden tunnetta aikaansaavia hajuste- ja aromiaineita. Tuotteet eivät myöskään vaahtoa.

En suosittele hampaiden päivittäistä pesua ruokasoodalla, koska soodapesu voi vaurioittaa kiillettä, joka taas voi lisätä reikiintymistä. Ruokakaapin sooda on tosin muutaman kerran vuodessa käytettynä halpa ja oivallinen (sekä pahanmakuinen) hampaiden pikavalkaisija, koska sen avulla voi miedosti kuoria/hioa värjäytymiä hampaiden pinnoilta.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.