Olen herkkä tuoksuille ja minulla on myös herkät limakalvot ja herkkä iho. Ärsyttää kun kaikissa suunhoitotuotteissa on voimakas tuoksu ja maku, joka kirvelee limakalvoja. Löytyykö mitään herkälle sopivaa vai pitääkö ruveta pesemään hampaita ruokasoodalla?

Raikas hengitys ja puhtaat hampaat tarkoittavat monen mielestä samaa kun voimakkaasti aromatisoitu tahna, joka vaahtoaa niin että tuntuu. Tosiasiassa on kuitenkin niin, että tahnan ei tarvitsisi vaahdota tai sisältää maku- tai väriaineita lainkaan. Puhdasta tulisi ilmankin. Hampaiden puhdistuksessa erittäin olennaista on mekaaninen harjaus ja siihen sopiva aine, joka yhdessä harjan kanssa toimii hampaita puhdistavasti.

Tuoksuyliherkille ja hajusteallergisille ei ole paljoa vaihtoehtoja, mitä tulee hammastahnoihin. Sopivia hajuttomia ja mauttomia vaihtoehtoja saa etsiä kissojen ja koirien kanssa. Apteekista löytyy kotimainen Salutem, jota saa sekä fluorilla että ilman. Luontaistuote- ja ekokaupoista löytyy täysin hajusteettomaan Lavera neutral- sarjaan kuuluva hammastahna. Tuotteet sopivat myös muille herkkäsuisille ja niille, jotka saavat tavallisista tahnoista herkästi aftoja. Tuotteet tuntuvat suussa erilaisilta, koska niissä ei ole raikkauden tunnetta aikaansaavia hajuste- ja aromiaineita. Tuotteet eivät myöskään vaahtoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

En suosittele hampaiden päivittäistä pesua ruokasoodalla, koska soodapesu voi vaurioittaa kiillettä, joka taas voi lisätä reikiintymistä. Ruokakaapin sooda on tosin muutaman kerran vuodessa käytettynä halpa ja oivallinen (sekä pahanmakuinen) hampaiden pikavalkaisija, koska sen avulla voi miedosti kuoria/hioa värjäytymiä hampaiden pinnoilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla