Olen herkkä tuoksuille ja minulla on myös herkät limakalvot ja herkkä iho. Ärsyttää kun kaikissa suunhoitotuotteissa on voimakas tuoksu ja maku, joka kirvelee limakalvoja. Löytyykö mitään herkälle sopivaa vai pitääkö ruveta pesemään hampaita ruokasoodalla?

Raikas hengitys ja puhtaat hampaat tarkoittavat monen mielestä samaa kun voimakkaasti aromatisoitu tahna, joka vaahtoaa niin että tuntuu. Tosiasiassa on kuitenkin niin, että tahnan ei tarvitsisi vaahdota tai sisältää maku- tai väriaineita lainkaan. Puhdasta tulisi ilmankin. Hampaiden puhdistuksessa erittäin olennaista on mekaaninen harjaus ja siihen sopiva aine, joka yhdessä harjan kanssa toimii hampaita puhdistavasti.

Tuoksuyliherkille ja hajusteallergisille ei ole paljoa vaihtoehtoja, mitä tulee hammastahnoihin. Sopivia hajuttomia ja mauttomia vaihtoehtoja saa etsiä kissojen ja koirien kanssa. Apteekista löytyy kotimainen Salutem, jota saa sekä fluorilla että ilman. Luontaistuote- ja ekokaupoista löytyy täysin hajusteettomaan Lavera neutral- sarjaan kuuluva hammastahna. Tuotteet sopivat myös muille herkkäsuisille ja niille, jotka saavat tavallisista tahnoista herkästi aftoja. Tuotteet tuntuvat suussa erilaisilta, koska niissä ei ole raikkauden tunnetta aikaansaavia hajuste- ja aromiaineita. Tuotteet eivät myöskään vaahtoa.

En suosittele hampaiden päivittäistä pesua ruokasoodalla, koska soodapesu voi vaurioittaa kiillettä, joka taas voi lisätä reikiintymistä. Ruokakaapin sooda on tosin muutaman kerran vuodessa käytettynä halpa ja oivallinen (sekä pahanmakuinen) hampaiden pikavalkaisija, koska sen avulla voi miedosti kuoria/hioa värjäytymiä hampaiden pinnoilta.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.