Olen 25-vuotias nainen, jolla on normaali, pintakuivahko, pääasiassa talvisin herkkä kasvojen iho. Ihoni voi yleisesti ottaen ihan hyvin, mutta ympäri vuoden minua kiusaa kuitenkin selvästi jollain tavalla kehon normaaliin hormonaaliseen toimintaan liittyvät kasvo-ongelmat. Joka kuukausi, noin viikkoa ennen kuukautisten alkua kasvoihini (toisinaan myös dekolteen alueelle) alkaa ilmestyä finnejä. Yleensä ne tulevat säännöllisen ilmestymisajankohtansa lisäksi jopa samoihin kohtiin poskiani. Nuorempana finnit tulivat ja menivät, mutta nykyisin niistä jää kuitenkin helposti jälkiä, etenkin jos yritän puristaa niitä, ja finnit ovat muutenkin näkyviä ja kipeitä.

Tulisiko minun muuttaa ihonhoitoani tai syömisiäni jotenkin ennen kuukautisten alkua, kun tiedän ”finnikauden” lähestyvän tai olisiko asiaan jotain muuta ratkaisua? Entä olisiko jotakin tuotetta, jolla näitä aikuisiän satunnaistuttavuuksia voisi ehkäistä tai hoitaa?

Finnit syntyvät, kun talirauhaset toimivat tavallista vilkkaammin sekä tulehtuvat. Sekä hormonitoiminta että perimä vaikuttavat siihen, onko finnejä vain muutamia vai riesaksi asti. Suurimmalla osalla meistä naisista finnien muodostuminen häviää tai vähenee täysi-ikäisyyteen mennessä. Joskus finnit kuitenkin kiusaavat myös murrosiän ohittaneita.

Jos finnit alkavat aina ilmoittamaan itsestään kuukautisten kynnyksellä, ovat syyt melko varmasti hormonaalisia. Helpointa olisikin neuvoa menemään erikoislääkärin vastaanotolle ja etsiä yhdessä apua esim. hormonitoimintaa tasaavasta lääkityksestä. Koska ihminen on kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen, ei kuitenkaan olisi pahitteeksi, jos ensin kokeilisi, voisiko ruokavaliolla ja/tai kosmetiikalla saada apua ongelmaan.

Monihan meistä on huomannut, että samalla kun iho alkaa kukkia noin viikkoa ennen kuukautisia, myös ruokakaapin ovi alkaa käydä tiuhemmin. Varsinkin kaikki rasvainen ja suolainen houkuttaa. Vaikka asiasta ei olekaan täyttä konsensusta, osa saa selvästi näppyjä vaikkapa rasvaisesta juustosta. Muutamia tutkimuksiakin on, jotka puoltaisivat tätä monien henkilökohtaisesti kokemaa ilmiötä. Joidenkin tutkimusten mukaan vähemmän energiaa sisältävä ruokavalio voisi vaikuttaa siihen, paljonko ihohuokoset pukkaavat talia ulos.

Tästä kokeilusta tuskin on haittaa: Suosi vaikkapa kuukauden ajan ns. matalan glykeemisen indeksin ruoka-aineita, joita arvattavasti ovat hedelmät, vihannekset, täysjyvävilja, marjat...eli normaalia, terveellistä ruokaa turhaa rasvaa ja makeaa välttäen. Syömisiä ei ole tarkoitus vähentää, vaan katsoa hieman tarkemmalla silmällä ruuan laatua. Kuukausi karkki- ja pullalakossa menee nopeasti...

Ravintokokeilun lisäksi kannattaa vilkaista myös ihonhoitotottumuksiaan. Koska finnien muodostuminen johtuu sinun tapauksessasi melko varmasti hormoneista, ei kosmetiikasta ole suoranaista apua niiden poistamiseksi. Ethän pese kasvojasi kuitenkaan turhan tujuilla pesuaineilla tai liuota finnejä alkoholipitoisessa kasvovedessä tai kuori ihoasi useita kertoja viikossa? Talirauhaset eivät vähennä toimintaansa, vaikka rasvaa yrittäisi kuinka vimmalla pestä pois. Ihon pinta kyllä kuivuu ja voi tulehtua helpommin. Jos siis ihosi on herkkä, käytä puhdistukseen mielummin puhdistusemulsiota ja viimeistele puhdistus alkoholittomalla kasvovedellä. Valitse kasvovoide kuiva- ja herkkäihoiselle. Hoitavinkaan tuote ei lisää finnejä, vaikka niin usein pelätään. Joissain kosmetiikkasarjoissa finnejä hoidetaan jopa öljyllä!

Joskus hormonitoiminta tasaantuu iän myötä itsestään, mutta toisaalta 25- vuotiaalla on vielä aika monet kuukautiset edessään. Kannattaa siis hakea apua lääkäriltä, mikäli ruokavaliosta ja ihon säännöllisestä hoidosta ole apua.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.