Kasvojeni iho on huomattavan rasvainen (muttei finninen tai muuten epäpuhdas) ja kelmeä.Voiko kysymys olla jostain ravitsemuksellisesta tekijästä vai liittyykö tämä ikääni (hiukka yli 60) ja jos, niin mitä voin tehdä. Ihonhoitoni on ollut lähinnä perushoitoa (pesu ja kasvovoide, yleensä myös silmänympärysvoide). Auttaisiko naamio tai kuorinta tai joku muu?

Ikä tuo mukanaan yleisimmin kuivan ja herkän ihon samalla kun estrogeenitaso laskee. Osalla iho alkaa kuitenkin rasvoittua ja aknekin voi ilmestyä. Rasvoittuvan ihon hyviä puolia on, että siihen ei ilmaannu iän mukana yhtä helposti pintaryppyjä kuin kuivaan. Huonoja puolia on esimerkiksi mainitsemasi kelmeys.

Taipumus siihen, tuottavatko talirauhaset talia vilkkaasti ihoa rasvoittaen vai laiskasti, on yleensä peritty ominaisuus. Hormonitoiminnan muutokset vaikuttavat tunnetusti ihoon. Tupakointi, stressi ja yksipuolinen ruokavalio ovat joskus iho-ongelmien syynä. Jotkut lääkkeet voivat myös rasvoittaa ihoa. Jos ihosi on selvästi muuttunut siitä, mitä se on aiemmin ollut ja iho-ongelmat häiritsevät jokapäiväistä elämääsi, kannattaa käydä keskustelemassa asiaan vihkiytyneen lääkärin kanssa.

Ruokavalion vaikutuksesta ihoon kiistellään ja ainoaa, oikeaa tapaa syödä ei edes uskalla arvailla, koska olemme kaikki yksilöitä. Yksi vannoo rasvahappojen nimiin ja toinen on löytänyt avun vitamiinipurkista. Ihmelääkettä iho-ongelmiin ei ole, mutta monipuolinen, kasviksia, marjoja ja hedelmiä sisältävä, vähärasvainen (kasviöljyjä suosiva) ruokavalio ei olisi varmaan pahitteeksi. Usein myös valitetaan, että rasvainen ruoka, pullat, karkit (etenkin suklaa) ja rasvaiset juustot pahentaisivat ihon rasvaisuutta, mene ja tiedä.

Ihonhoidossa pitäisi pyrkiä saamaan rasvoittuva iho tasapainoon. Tämä tarkoittaa säännöllistä, jokapäiväistä pesua aamuin illoin (vaikka ei olisikaan meikannut). Pesun täydentää kasvovesi, jota taputellaan iholle pesun jälkeen muunmuassa siksi, että ihon pH tasapainottuisi nopeammin. Kuorintavoidetta voi käyttää kerran-pari viikossa. Se irrottaa kuollutta solukkoa ihon pinnalta ja saa ihon näin näyttämään heleämmältä. Kannattaa huomioida, että rasvoittuvakaan iho ei saisi tuntua kireältä pesun jälkeen.

Useimmat anti-age- voiteet ovat liian hoitavia ja rasvaisia jo ennestäänkin rasvoittuvalle iholle, joten suosittelen päivävoiteeksi kevyitä, geelimäisiä voiteita ja heleyttäviä seerumeita. Tässäpä muutamia tuote-esimerkkejä rasvoittuvalle, heleyttä kaipaavalle ikääntyvälle iholle:

Kotimaista:

Lumene Radiant touch –tuotesarja on kokonaisuus, josta löytyy raikastava puhdistusvoide, kasvovesi sekä kirkastava mikrokuorinta/naamio. Sarjassa on myös ihon heleyttäjä, josta löytää kokeilemalla oikean sävyn. Päivävoiteeksi Lumenelta sopisi esimerkiksi Vitamin C+.

Hajusteetonta selektiivistä kosmetiikkaa:

Clinique dramatically different moisturizing gel on monen suosikki juuri keveytensä ansiosta. Muita hyviä tuotteita tästä sarjasta rasvoittuvalle iholle voisivat olla facial soap ja ihoa kirkastava clarifying lotion.

Apteekista:

BM regenerative gel tehoseerumi on erittäin tehokas tasapainottamaan talirauhasten toimintaa ja monen vaivasta kärsivän suosikki. Seerumia voi käyttää sellaisenaan tai sen voi levittää kosteusvoiteen alle. Sarjasta löytyy myös normaalin/rasvoittuvan ihon päivävoide.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Minulla on vitiligo. Käsissäni on auringossa – ja muulloinkin – vaaleaksi jääviä läikkiä. Miten se pitää ottaa huomioon? Saanko esimerkiksi ottaa tatuointeja?

Vitiligo on autoimmuunisairaus, jossa ihon pigmenttisolut häviävät ja iholle syntyy tarkkarajaisia valkoisia läiskiä. Vitiligolle on perinnöllinen alttius.

Useimmiten läiskiä löytyy kasvoista, otsan, suun ja silmien ympäriltä, kädenselistä, polvista ja kyynärpäistä. Läiskiä voi tulla vähitellen lisää, mutta joskus osa voi parantua itsestään.

Vitiligo voi liittyä myös muihin autoimmuunisairauksiin, erityisesti kilpirauhashäiriöihin.

Pigmentittömät läiskät palavat herkästi auringossa ja näkyvät selvemmin muun ruskettuneen ihon taustalla, joten liiallista auringonottoa ei yleensä suositella, vaikka valohoitoa toisaalta käytetään myös vitiligoläiskien hoitoon.

Usein uudet läiskät kehittyvät vahingoittuneelle alueelle, joten sairauden aktiivisessa vaiheessa tatuointeja ei suositella. Huolimatta UV-altistumisesta nähdään vitiligopotilailla sekä melanoomaa että muita pahanlaatuisia ihokasvaimia muuta väestöä selvästi harvemmin.

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.