Kasvojeni iho on huomattavan rasvainen (muttei finninen tai muuten epäpuhdas) ja kelmeä.Voiko kysymys olla jostain ravitsemuksellisesta tekijästä vai liittyykö tämä ikääni (hiukka yli 60) ja jos, niin mitä voin tehdä. Ihonhoitoni on ollut lähinnä perushoitoa (pesu ja kasvovoide, yleensä myös silmänympärysvoide). Auttaisiko naamio tai kuorinta tai joku muu?

Ikä tuo mukanaan yleisimmin kuivan ja herkän ihon samalla kun estrogeenitaso laskee. Osalla iho alkaa kuitenkin rasvoittua ja aknekin voi ilmestyä. Rasvoittuvan ihon hyviä puolia on, että siihen ei ilmaannu iän mukana yhtä helposti pintaryppyjä kuin kuivaan. Huonoja puolia on esimerkiksi mainitsemasi kelmeys.

Taipumus siihen, tuottavatko talirauhaset talia vilkkaasti ihoa rasvoittaen vai laiskasti, on yleensä peritty ominaisuus. Hormonitoiminnan muutokset vaikuttavat tunnetusti ihoon. Tupakointi, stressi ja yksipuolinen ruokavalio ovat joskus iho-ongelmien syynä. Jotkut lääkkeet voivat myös rasvoittaa ihoa. Jos ihosi on selvästi muuttunut siitä, mitä se on aiemmin ollut ja iho-ongelmat häiritsevät jokapäiväistä elämääsi, kannattaa käydä keskustelemassa asiaan vihkiytyneen lääkärin kanssa.

Ruokavalion vaikutuksesta ihoon kiistellään ja ainoaa, oikeaa tapaa syödä ei edes uskalla arvailla, koska olemme kaikki yksilöitä. Yksi vannoo rasvahappojen nimiin ja toinen on löytänyt avun vitamiinipurkista. Ihmelääkettä iho-ongelmiin ei ole, mutta monipuolinen, kasviksia, marjoja ja hedelmiä sisältävä, vähärasvainen (kasviöljyjä suosiva) ruokavalio ei olisi varmaan pahitteeksi. Usein myös valitetaan, että rasvainen ruoka, pullat, karkit (etenkin suklaa) ja rasvaiset juustot pahentaisivat ihon rasvaisuutta, mene ja tiedä.

Ihonhoidossa pitäisi pyrkiä saamaan rasvoittuva iho tasapainoon. Tämä tarkoittaa säännöllistä, jokapäiväistä pesua aamuin illoin (vaikka ei olisikaan meikannut). Pesun täydentää kasvovesi, jota taputellaan iholle pesun jälkeen muunmuassa siksi, että ihon pH tasapainottuisi nopeammin. Kuorintavoidetta voi käyttää kerran-pari viikossa. Se irrottaa kuollutta solukkoa ihon pinnalta ja saa ihon näin näyttämään heleämmältä. Kannattaa huomioida, että rasvoittuvakaan iho ei saisi tuntua kireältä pesun jälkeen.

Useimmat anti-age- voiteet ovat liian hoitavia ja rasvaisia jo ennestäänkin rasvoittuvalle iholle, joten suosittelen päivävoiteeksi kevyitä, geelimäisiä voiteita ja heleyttäviä seerumeita. Tässäpä muutamia tuote-esimerkkejä rasvoittuvalle, heleyttä kaipaavalle ikääntyvälle iholle:

Kotimaista:

Lumene Radiant touch –tuotesarja on kokonaisuus, josta löytyy raikastava puhdistusvoide, kasvovesi sekä kirkastava mikrokuorinta/naamio. Sarjassa on myös ihon heleyttäjä, josta löytää kokeilemalla oikean sävyn. Päivävoiteeksi Lumenelta sopisi esimerkiksi Vitamin C+.

Hajusteetonta selektiivistä kosmetiikkaa:

Clinique dramatically different moisturizing gel on monen suosikki juuri keveytensä ansiosta. Muita hyviä tuotteita tästä sarjasta rasvoittuvalle iholle voisivat olla facial soap ja ihoa kirkastava clarifying lotion.

Apteekista:

BM regenerative gel tehoseerumi on erittäin tehokas tasapainottamaan talirauhasten toimintaa ja monen vaivasta kärsivän suosikki. Seerumia voi käyttää sellaisenaan tai sen voi levittää kosteusvoiteen alle. Sarjasta löytyy myös normaalin/rasvoittuvan ihon päivävoide.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Juuri nyt ihon pitäisi kestää kuivuutta, kylmää ja viimaa, mutta se on ohuimmillaan. Tunnista ongelmasi ja hoida se pois.

Kuiva sisä- ja ulkoilma, viima, pakkanen ja voimakkaat lämpötilanvaihtelut koettelevat ihon sietokykyä. Tuntuu, ettei mikään voide riitä pitämään sitä pehmeänä ja joustavana.

Ajattele ihonhoitoa kuin kerrospukeutumista. Monta pientä lisäkerrosta saavat paljon aikaan yhdessä.

Vaihda putsari kosteuttavampaan. Ota kasvovesi käyttöön, sekin on hoitotuote. Vaihda voide täyteläisemmäksi, niin se kosteuttaa enemmän. Muista myös suojata iho hyvin ulkoillessa.

Älä päästä poskipäitä paleltumaan. Jos iho kuitenkin kylmettyy, anna sen palautua hiljalleen huoneen lämmössä. Lisää vasta sitten kosteuttavaa voidetta iholle.

Jos mahdollista, pieni aurinkomatkakaan ei ole pahasta.

Aurinko paksuntaa ihon pintakerrosta ja lisää sen keramidi- ja vesipitoisuutta. Näin iho on vahvempi vastaanottamaan ympäristön rasitukset, pakkasen ja kuivuuden.

Ongelma 1. Iho on kireä ja kuiva

Kireä iho kertoo, että se on päässyt kuivumaan liikaa. Pehmeys palautuu kosteudella.

Tee näin

Lisäkosteuttamiseen on vaihtoehtoja. Jos haluat säilyttää hoitorutiinisi ennallaan, vaihda kaikki hoitotuotteet täyteläisemmiksi.

Jos et halua vaihtaa hyväksi kokemiasi tuotteita, täydennä niitä lisäkosteuttajalla. Se voi olla puhdistuksen jälkeen iholle levitettävä kasvo- tai hoitovesi, seerumi tai öljy. Tuote laitetaan puhtaalle iholle ennen kosteusvoidetta. Jos iho on kovin kuiva, voit kerrostaa hoitovettä ja seerumia tai öljyä. Kokeile myös kosteuttavaa naamiota.

Vältä

Älä pese kasvojen ihoa tavallisella saippualla tai vartalonpesuaineella, sillä niissä on paljon peseviä ainesosia, jotka kuivattavat kasvojen ihoa liikaa. Vältä myös alkoholipitoisia kasvovesiä.

Ongelma 2. Iho punoittaa ja aristaa

Herkkä iho reagoi punoittamalla kylmään, tuuleen, viimaan ja ilmansaasteisiin. Ole tarkkana myös tuotevalinnoissa ja vältä sellaisia, joiden tiedät ärsyttävän ihoasi.

Tee näin

Punoitus, kuumotus ja kutina voi olla tilapäisestä vaikkapa juuri viiman vuoksi. Ennakoi tilanteet, joissa iho todennäköisesti joutuu ylimääräiseen rasitukseen.

Käytä tuotteita, jotka lupaavat kosteuttaa, rauhoittaa, suojata ja vahvistaa ihon omaa suojaa. Hoida ja suojaa huolella etenkin kasvojen couperosaluetta.

Huomioi myös iän vaikutukset. Iho ohenee ja herkistelee enemmän iän myötä. Vaikka iho kesti aiemmin pitkän hiihtolenkin, nyt se voikin ärsyyntyä siitä.

Jos iho tuntuu aralta, vältä liiallista puunaamista ja koskettelua. Puhdistus aamulla ja illalla sekä kosteutus niiden jälkeen riittävät.

Vältä

Älä mene viimaan tai paukkupakkaseen ilman suojaa. Vältä myös voimakkaita lämpötilanvaihteluita, ei siis löylystä pakkaseen tai päinvastoin.

Ongelma 3. Iho hilseilee ja ahavoituu

Ihon pitkä kuiva kausi näkyy hilseilynä. Jos kuivuus jatkuu pidempään, iho pintaa alkaa karheutua ja se voi myös ahavoitua ja halkeilla.

Tee näin

Tarkasta, että hoitovoiteesi sisältää rasvahappoja. Kuivasta ihosta puuttuu luontaisia rasvoja, jotka estävät vedenhaihtumista. Voiteen rasvat tuovat kosteutta ihoon ja auttavat ihoa säilyttämään kosteutensa.

Kuorinta poistaa hilseilyn ja silittää ihon pintaa. Näin kosteuden imeytyminen ihoon helpottuu, kun voiteen ei tarvitse puskea itseään esteiden läpi.

Hoida halkeileva, ahavoitunut iho ehjäksi ja kuori vasta sitten kuollut solukko pois.

Suojaa iho viimalta ja pakkaselta sekä vaatteilla että voiteella.

Puhdista iho heti ulkoilun jälkeen ja levitä sille reilu kerros kosteuttavaa voidetta.

Vältä

Älä hankaa ihoa kovakouraisesti kuoriessa. Älä koskettele ihoa likaisin sormin, sillä rikkinäinen iho tulehtuu herkästi.

Ongelma 4. Iho on eloton, kirjava ja sinertävä

Kylmä kangistaa myös ihon aineenvaihduntaa ja verenkiertoa. Kun iho saa vähemmän ravintoa ja happea, pinta näyttää värittömältä.

Tee näin

Elottoman näköinen iho kaipaa vauhtia toimintoihinsa. Sivele voiteet napakoin ottein, jotta kasvolihaksetkin saavat hieman jumppaa. Älä unohda liikuntaa, sen vetreyttävä vaikutus näkyy myös kasvoilla.

Jos sinulla on kasvoharja, ota se käyttöön. Harjan hierova liike herättelee ihon verenkiertoa.

Koska ihon uusiutumisnopeus käy hieman hitaalla, vauhdita sitä kuorinnalla. Se poistaa ihoa samentavan solukon ja tehostaa ihon uusiutumista.

Kalpean, ohuen ihon läpi kuultaa entistä herkemmin verisuonet ja väsymyksen tummuus. Kätke ihon kirjavuus ihon väriä tasoittavalla, kosteuttavalla voiteella.

Vältä

Vaikka iho kaipaa nyt pientä pintatreeniä, ole kuitenkin hellävarainen. Älä venytä, vanuta tai kuori liikaa.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Minulla on ollut erittäin runsasta hiustenlähtöä jo yli vuoden ajan. Hiukseni ovat ohentuneet yli puolella, ja tukka alkaa näyttää tosi kaamealta. Hiuksia lähtee tasaisesti joka paikasta, mitään kaljuja laikkuja ei ole. Lääkärissä olen käynyt jo monesti, on otettu kilpirauhastestit ja verikokeita, mutta syytä ei löydy. Päänahastakaan ei löydy mitään, mikä viittaisi hiustenlähtöön. Vaihdoin e-pilleritkin koska luultiin, että ongelma saattaisi johtua niistä, mutta puoli vuotta vaihdon jälkeen en huomaa mitään eroa. Tukka likaantuu lähes heti pesun jälkeen. Joudun pesemään hiukset joka aamu ennen töitä, ja iltapäivällä ne ovat taas likaisen. Asiakaspalvelutyön takia tukkaa on pakko pestä. Kuivasampoota käytän välillä, mutta tuntuu että sekään ei auta kuin muutamaksi tunniksi. Missä on vika ja mikä voisi auttaa?

Kertomasi perusteella vaikuttaa siltä, että hiuspohja on voimakkaasti rasvoittuva, mikä on yksi tavallisimmista hiustenlähdön syistä.

Myös stressi tai rajoitettu ruokavalio voi olla hiustenlähdön taustalla. Joskus myös pitkät ja painavat hiukset, hiuspidennykset tai tiukka ponihäntä aiheuttavat mekaanisen hiustenlähdön. Monet lääkkeet voivat lisätä hiustenlähtöä, mutta ilmeisesti et käytä e-pillereiden lisäksi säännöllisesti mitään muita lääkkeitä.

Rasvoittuvaa hiuspohjaa voidaan vaikeissa tapauksissa hoitaa ehkäisyvalmisteiden kanssa otettavilla antiandrogeenisilla hormonivalmisteilla tai nesteenpoistolääke spironolaktonilla.

Joskus rasvoittuvan hiuspohjan hoitoon käytetään myös aknelääke isotretinoiinia pienellä annoksella. Kaikilla näillä lääkkeillä on kuitenkin myös sivuvaikutuksia. Ongelmassa kannattaa kääntyä ihotautilääkärin puoleen. Välttämättä hiuksia palauttavaa hoitoa ei löydy, mutta useimmiten pystytään säilyttämään olemassa olevat hiukset.

Hiuksia voi pestä joka päivä. Kannattaa valita tuuheuttavat sampoot ja hoitoainetta laittaa enemmän latvoihin, ei niinkään hiuspohjaan. Hormonaalisen talierityksen hoitoon tehoavat yleensä vain lääkkeet.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.