Kasvojeni iho on huomattavan rasvainen (muttei finninen tai muuten epäpuhdas) ja kelmeä.Voiko kysymys olla jostain ravitsemuksellisesta tekijästä vai liittyykö tämä ikääni (hiukka yli 60) ja jos, niin mitä voin tehdä. Ihonhoitoni on ollut lähinnä perushoitoa (pesu ja kasvovoide, yleensä myös silmänympärysvoide). Auttaisiko naamio tai kuorinta tai joku muu?

Ikä tuo mukanaan yleisimmin kuivan ja herkän ihon samalla kun estrogeenitaso laskee. Osalla iho alkaa kuitenkin rasvoittua ja aknekin voi ilmestyä. Rasvoittuvan ihon hyviä puolia on, että siihen ei ilmaannu iän mukana yhtä helposti pintaryppyjä kuin kuivaan. Huonoja puolia on esimerkiksi mainitsemasi kelmeys.

Taipumus siihen, tuottavatko talirauhaset talia vilkkaasti ihoa rasvoittaen vai laiskasti, on yleensä peritty ominaisuus. Hormonitoiminnan muutokset vaikuttavat tunnetusti ihoon. Tupakointi, stressi ja yksipuolinen ruokavalio ovat joskus iho-ongelmien syynä. Jotkut lääkkeet voivat myös rasvoittaa ihoa. Jos ihosi on selvästi muuttunut siitä, mitä se on aiemmin ollut ja iho-ongelmat häiritsevät jokapäiväistä elämääsi, kannattaa käydä keskustelemassa asiaan vihkiytyneen lääkärin kanssa.

Ruokavalion vaikutuksesta ihoon kiistellään ja ainoaa, oikeaa tapaa syödä ei edes uskalla arvailla, koska olemme kaikki yksilöitä. Yksi vannoo rasvahappojen nimiin ja toinen on löytänyt avun vitamiinipurkista. Ihmelääkettä iho-ongelmiin ei ole, mutta monipuolinen, kasviksia, marjoja ja hedelmiä sisältävä, vähärasvainen (kasviöljyjä suosiva) ruokavalio ei olisi varmaan pahitteeksi. Usein myös valitetaan, että rasvainen ruoka, pullat, karkit (etenkin suklaa) ja rasvaiset juustot pahentaisivat ihon rasvaisuutta, mene ja tiedä.

Ihonhoidossa pitäisi pyrkiä saamaan rasvoittuva iho tasapainoon. Tämä tarkoittaa säännöllistä, jokapäiväistä pesua aamuin illoin (vaikka ei olisikaan meikannut). Pesun täydentää kasvovesi, jota taputellaan iholle pesun jälkeen muunmuassa siksi, että ihon pH tasapainottuisi nopeammin. Kuorintavoidetta voi käyttää kerran-pari viikossa. Se irrottaa kuollutta solukkoa ihon pinnalta ja saa ihon näin näyttämään heleämmältä. Kannattaa huomioida, että rasvoittuvakaan iho ei saisi tuntua kireältä pesun jälkeen.

Useimmat anti-age- voiteet ovat liian hoitavia ja rasvaisia jo ennestäänkin rasvoittuvalle iholle, joten suosittelen päivävoiteeksi kevyitä, geelimäisiä voiteita ja heleyttäviä seerumeita. Tässäpä muutamia tuote-esimerkkejä rasvoittuvalle, heleyttä kaipaavalle ikääntyvälle iholle:

Kotimaista:

Lumene Radiant touch –tuotesarja on kokonaisuus, josta löytyy raikastava puhdistusvoide, kasvovesi sekä kirkastava mikrokuorinta/naamio. Sarjassa on myös ihon heleyttäjä, josta löytää kokeilemalla oikean sävyn. Päivävoiteeksi Lumenelta sopisi esimerkiksi Vitamin C+.

Hajusteetonta selektiivistä kosmetiikkaa:

Clinique dramatically different moisturizing gel on monen suosikki juuri keveytensä ansiosta. Muita hyviä tuotteita tästä sarjasta rasvoittuvalle iholle voisivat olla facial soap ja ihoa kirkastava clarifying lotion.

Apteekista:

BM regenerative gel tehoseerumi on erittäin tehokas tasapainottamaan talirauhasten toimintaa ja monen vaivasta kärsivän suosikki. Seerumia voi käyttää sellaisenaan tai sen voi levittää kosteusvoiteen alle. Sarjasta löytyy myös normaalin/rasvoittuvan ihon päivävoide.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen keski-ikäinen nainen. Hiusten ja muiden karvojen kasvu on kiihtynyt viime vuosien aikana. Hiuksia saa olla koko ajan värjäämässä, kun en vielä halua harmaapääksi. Muualta saa koko ajan olla sheivaamassa. Kysyin gynekologilta, olisiko karvojen kasvun hillitsemiseen jotakin lääkettä, mutta hän ei suositellut mitään lääkettä tähän ongelmaan. Eikö mitään hoitoa tosiaankaan ole? Ongelma on nöyryyttävä.

Mikäli gynekologiset tutkimukset ja hormoniselvitykset on tehty, tilannetta ei todennäköisesti voida parantaa lääkityksellä. Keski-iässä kaikki hormonaaliset karvankasvua säätelevät hoidot eivät enää välttämättä sovellu käytettäväksi.

Laaja-alaisessa karvankasvussa eivät myöskään paikallisesti käytettävät voiteet tule kysymykseen, sillä niiden teho on suhteellisen vaatimaton, tilapäinen ja hinta jatkuvassa käytössä korkea.

Pysyvämpänä ratkaisuna voidaan käyttää laserkarvanpoistoa, jossa yleensä tarvitaan yhdelle alueelle hormonitoiminnasta riippuen 5-8 hoitokertaa ja jatkossa ylläpitohoitoa muutaman vuoden välein. Karvanpoisto hidastuu laserhoidossa yleensä selvästi jo kolmen hoitokerran jälkeen.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Karvojen ajelija

Miksi karvankasvu kiihtyy aina vain?

Karvojen ajelulla on hyvät puolensa. Tulee tutustuttua aina uudestaan omaan kehoonsa. Näin tulee myös hoitaneeksi itseään mikä lisää itsekunnioitusta ja itsearvostusta. Turhat karvat on lisäksi hyvä sheivata kainaloista (myös miehet) haisemasta ja bakteereja keräämästä sekä genitaaleista, jolloin seksi on kivempaa ja hygieenisempää. Pään karvojen (parta ja hiukset) hoidossa voi taas piristeeksi vaihtaa omaa lookkiaan sopivin välein jos siltä tuntuu.
Lue kommentti
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Ethän ahmi aurinko? Jokaisella meistä on oma aurinkokiintiö. Jos se ylittyy, ihosyövän vaara kasvaa.

Iho muistaa kaiken säteilyn, mitä se on pinnalleen saanut – ja jokaisen palamisen. Kun aurinkokiintiö on täynnä, iho alkaa oireilla ja sairastaa. Melanooma on pelätyin seuraus, mutta syöpiä on muitakin.

Okasolusyöpä ja tyvisolusyöpä eli basaliooma löytyvät useimmiten vanhempien ihmisten kasvoista ja muista kohdissa, jotka altistuvat auringolle.

Molempien syöpien ennuste on onneksi yleensä hyvä. Aurinkokeratoosi on okasolusyövän esiaste. Iho voi olla oireeton tai siihen voi kehittyä punoittava, karhea läiskä. Hoitamattomana aurinkokeratoosi voi muuttua okasolusyöväksi.

Vaarallisin ihosyövistä on melanooma, sillä se leviää nopeasti ja lähettää etäpesäkkeitä. Melanoomaa on kaikenikäisillä, myös nuorilla. Melanooma voi alkaa ihomuutoksena tai uutena luomena. Mitä varhemmin melanooma todetaan, sen parempi on taudin ennuste.

Riskiä sairastua lisäävät vaalea, helposti palava iho, perinnöllisyys, runsasluomisuus tai pisamaisuus sekä ihon toistuva palaminen auringossa.

Naisilla melanooma löytyy yleensä käsivarsista, sääristä ja vartalosta, miehillä vartalosta. Melanooma voi tosin olla myös kynnen alla, kynsivallissa, limakalvoilla tai silmässä. Myös silmien suojaaminen auringolta onkin tärkeää.

SUOJAA KUNNOLLA

Aurinkosuojaus voisi estää 95 prosenttia nykyisistä ihosyövistä Syöpäjärjestöjen mukaan. Vanhat konstit eli varjo, vaatteet ja riittävän tehokkaat aurinkosuojatuotteet ovat edelleen parhaat keinot suojautua.

Yleisin helmasynti on käyttää aurinkovoidetta liian vähän. Riittävä määrä kasvoille on ruokalusikallinen ja vartalolle kourallinen parin tunnein välein ja aina uinnin tai ihonhankaamisen jälkeen. Lisäsuoja on tarpeen aamusta iltaan läpi kesän. Vaikka ruskettuminen lisää hieman ihon omaa suojaa, sen aikaansaama suojakerroin on vain neljä.

TARKASTA LUOMET

Jokaisen on hyvä tarkkailla säännöllisesti ihoaan, koska suurin osa ihosyövistä syntyy kohtaan, jossa ei aiemmin ole ollut luomea. Myös jos luomi muuttuu, kasvaa nopeasti, vuotaa verta tai haavautuu, ihoa kannattaa näyttää lääkärille.

Hyvä seurantakonsti on ottaa ihosta kuva vuosittain. Näin muutosten arviointi ei jää muistin varaan. Yksinasujan kannattaa pyytää kaverilta apua, jotta myös selän aluetta tulee seurattua.

Syöpäyhdistyksillä on keväisin ja syksyisin luomitempauksia, joissa voi käydä ilmaisessa tai edullisessa luomitarkastuksessa. Samalla saa myös hyvät tarkkailuohjeet. Yksityisillä lääkäriasemilla sairaanhoitajat tekevät koko kehon luomitarkastuksia. Ne maksavat 20–30 euroa.