Mikä olisi hyvä silmänympärysvoide atooppiselle iholleni, joka lisäksi punottaa ja kutittaa varsinkin nyt talvella? Entä silmämeikki, joka sopisi erityisesti herkille ja allergisille? Olen yli 30- vuotias ja voiteen pitäisi ehkäistä myös ryppyjä.

Silmänympärysvoide kannattaa valita sen mukaan, mikä tuntuu olevan ihon suurin ongelma. Silmäpusseille ja turvonneille silmille valitaan kevyitä, verenkiertoa vilkastuttavia voiteita ja kuiville silmänympäryksille taas rasvaisia ja hoitavia voiteita. Koska pienet pintarypyt voivat johtua ihon kuivuudesta, auttaa siihenkin vaivaan parhaiten täyteläisempi voide ja säännöllinen hoito. Syvät silmärypyt ovatkin sitten perinnöllistä alkuperää, eikä niitä valitettavasti paljoa voiteilla voi silotella.

Atooppiselle iholle sopii parhaiten täyteläinen silmänympärysvoide, jota voi taputella pienen määrän silmänympärysiholle aamuin illoin. Jos silmänympärysiho hoidosta huolimatta punoittaa ikävästi, on syytä käväistä ihotautilääkärin juttusilla mahdollista lääkevoidekuuria varten. Seuraavassa muutamia mahtavia tuotteita kuiville silmänympäryksille (erillistä anti-age -voidetta ei tarvita):

Apteekista:
Avène rauhoittava ja kosteuttava silmänympärysvoide
Favora kosteuttava silmänympärysvoide
Luonnonkosmetiikka:
Dr.Hauschka silmäluomivoide
Weleda villiruusu silmänympärysvoide (hajusteeton)

Jos atoopikon rasva-arsenaali uhkaa kasvaa yli sietokyvyn, kukaan ei estä käyttämästä täyteläistä kasvo- tai vartalovoidetta myös silmänympäryksille. Tärkeää on, ettei voidetta taputtele ainakaan iltaisin kovin paksulti (eikä mielellään lainkaan liikkuvalle luomelle), koska yöksi liian lähelle silmiä laitettu voide voi aamulla näyttäytyä tavallista turvonneempina silmänympäryksinä.

Punoitusta peittävän, kestävän ja kosteuden haihtumista estävän meikkipohjan saa kätevästi esimerkiksi allergisten ja atoopikkojen suosimasta Joe Blascon tai Ben Nyen runsaspigmenttisestä meikkivoiteesta. Voide levitetään kostutetulla meikkisienellä iholle. Jos meikistä meinaa tulla liian paksu, kannattaa pyytää ammattilaiselta apua tekniikan hiomiseksi ja sopivan lopputuloksen saamiseksi. Molemmilla sarjoilla on myös erittäin riittoisia, herkille sopivia luomivärejä. Mitä herkemmät silmät, sitä enemmän kannattaa luottaa mattaväreihin ja välttää helmiäistä, joka voi ärsyttää kuivaa ihoa.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.