Minulta tippuu joka päivä ripsiä kasvojen puhdistuksen yhteydessä. Tätä on jatkunut jo muutama kuukausi. Käytin ennen ripsiväriä päivittäin, mutta jätin sen pois, koska luulin sen olevan syy ripsieni lähtöön. Se ei ole kumminkaan tehonnut, joten mikä neuvoksi?

Hiukset, kuten muutkin iholla kasvavat karvat elävät muutaman vuoden kasvuvaiheen ja sitä seuraavan, pari-kolme kuukautta kestävän lepovaiheen syklissä. Lepovaiheen aikana karvoja putoaa pois ja uutta kasvaa tilalle. Hiuksista kuten muistakin karvoista on yleensä yli 80% kasvuvaiheessa ja loput lepovaiheessa. On siis normaalia, että ripsiäkin irtoilee päivittäin, myös pesun yhteydessä. Ripset menettävät tuuheuttaan myös iän myötä, valitettavasti.

Jos ripsiä irtoilee tukuittain aiheuttaen silmäluomiin kaljuja kohtia, on mietittävä, mikä on ripsikadon syynä. Kosmetiikka, kuten ripsivärit tai silmämeikit, eivät aiheuta silmäripsien irtoamista (kosmetiikalla tai erilaisilla lisäravinteilla ei voida myöskään kasvattaa lisää ripsiä). Ripsiä rasittaa vähiten, jos silmämeikin pesee pois sellaisella pesuaineella tai puhdistusemulsiolla, jonka voi huuhtoa vedellä pois. Vaikka silmämeikinpoistonesteet ovat hellävaraisia, eivät kaikkien silmät tykkää pyyhkimisen tuomasta mekaanisesta rasituksesta.

Ripsien irtoilemista voivat aiheuttaa esimerkiksi seuraavat seikat:

- Liian pitkään tai usein harrastettu ripsien kestovärjäys. Kestovärit allergisoivat herkästi ja voit olla huomaamattasi herkistynyt aineille. Tämä voi aiheuttaa kutinaa, ihottumaa, turvotusta sekä ripsien lähtöä. Lääkkeenä on kestovärjäyksen lopettaminen.

- Ripsien mekaaninen kääntely ja vääntely, kuten ripsipermanentit ja ripsentaivuttajat.

- Irtoripsien pidempiaikainen käyttö. Taitamattomasti tehdyt ripsienpidennykset voivat irrottaa ripsiä jo lyhyenkin käytön seurauksena. Lisäksi ripsiliimat voivat allergisoida aiheuttaen monenlaisia ikäviä oireita, kuten ihottumaa, kutinaa, turvotusta ja ripsien lähtöä.

- Silmiin käytettävät lääketipat. Mikäli käytät säännöllisesti jotain silmälääkettä, ota yhteys lääkäriisi.

- Jos sinulta lähtee selvästi myös hiuksia tai ripsien lähtöön ei löydy järkevää syytä/sinulla on kaljuja, ripsettömiä laikkuja silmäluomissasi, ota yhteys ihotautilääkäriin, joka tutkii silmäluomesi tarkemmin ja antaa tarvittavat neuvot ja mahdolliset lääkkeet vaivaasi.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.