Minulta tippuu joka päivä ripsiä kasvojen puhdistuksen yhteydessä. Tätä on jatkunut jo muutama kuukausi. Käytin ennen ripsiväriä päivittäin, mutta jätin sen pois, koska luulin sen olevan syy ripsieni lähtöön. Se ei ole kumminkaan tehonnut, joten mikä neuvoksi?

Hiukset, kuten muutkin iholla kasvavat karvat elävät muutaman vuoden kasvuvaiheen ja sitä seuraavan, pari-kolme kuukautta kestävän lepovaiheen syklissä. Lepovaiheen aikana karvoja putoaa pois ja uutta kasvaa tilalle. Hiuksista kuten muistakin karvoista on yleensä yli 80% kasvuvaiheessa ja loput lepovaiheessa. On siis normaalia, että ripsiäkin irtoilee päivittäin, myös pesun yhteydessä. Ripset menettävät tuuheuttaan myös iän myötä, valitettavasti.

Jos ripsiä irtoilee tukuittain aiheuttaen silmäluomiin kaljuja kohtia, on mietittävä, mikä on ripsikadon syynä. Kosmetiikka, kuten ripsivärit tai silmämeikit, eivät aiheuta silmäripsien irtoamista (kosmetiikalla tai erilaisilla lisäravinteilla ei voida myöskään kasvattaa lisää ripsiä). Ripsiä rasittaa vähiten, jos silmämeikin pesee pois sellaisella pesuaineella tai puhdistusemulsiolla, jonka voi huuhtoa vedellä pois. Vaikka silmämeikinpoistonesteet ovat hellävaraisia, eivät kaikkien silmät tykkää pyyhkimisen tuomasta mekaanisesta rasituksesta.

Ripsien irtoilemista voivat aiheuttaa esimerkiksi seuraavat seikat:

- Liian pitkään tai usein harrastettu ripsien kestovärjäys. Kestovärit allergisoivat herkästi ja voit olla huomaamattasi herkistynyt aineille. Tämä voi aiheuttaa kutinaa, ihottumaa, turvotusta sekä ripsien lähtöä. Lääkkeenä on kestovärjäyksen lopettaminen.

- Ripsien mekaaninen kääntely ja vääntely, kuten ripsipermanentit ja ripsentaivuttajat.

- Irtoripsien pidempiaikainen käyttö. Taitamattomasti tehdyt ripsienpidennykset voivat irrottaa ripsiä jo lyhyenkin käytön seurauksena. Lisäksi ripsiliimat voivat allergisoida aiheuttaen monenlaisia ikäviä oireita, kuten ihottumaa, kutinaa, turvotusta ja ripsien lähtöä.

- Silmiin käytettävät lääketipat. Mikäli käytät säännöllisesti jotain silmälääkettä, ota yhteys lääkäriisi.

- Jos sinulta lähtee selvästi myös hiuksia tai ripsien lähtöön ei löydy järkevää syytä/sinulla on kaljuja, ripsettömiä laikkuja silmäluomissasi, ota yhteys ihotautilääkäriin, joka tutkii silmäluomesi tarkemmin ja antaa tarvittavat neuvot ja mahdolliset lääkkeet vaivaasi.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Minulla on vitiligo. Käsissäni on auringossa – ja muulloinkin – vaaleaksi jääviä läikkiä. Miten se pitää ottaa huomioon? Saanko esimerkiksi ottaa tatuointeja?

Vitiligo on autoimmuunisairaus, jossa ihon pigmenttisolut häviävät ja iholle syntyy tarkkarajaisia valkoisia läiskiä. Vitiligolle on perinnöllinen alttius.

Useimmiten läiskiä löytyy kasvoista, otsan, suun ja silmien ympäriltä, kädenselistä, polvista ja kyynärpäistä. Läiskiä voi tulla vähitellen lisää, mutta joskus osa voi parantua itsestään.

Vitiligo voi liittyä myös muihin autoimmuunisairauksiin, erityisesti kilpirauhashäiriöihin.

Pigmentittömät läiskät palavat herkästi auringossa ja näkyvät selvemmin muun ruskettuneen ihon taustalla, joten liiallista auringonottoa ei yleensä suositella, vaikka valohoitoa toisaalta käytetään myös vitiligoläiskien hoitoon.

Usein uudet läiskät kehittyvät vahingoittuneelle alueelle, joten sairauden aktiivisessa vaiheessa tatuointeja ei suositella. Huolimatta UV-altistumisesta nähdään vitiligopotilailla sekä melanoomaa että muita pahanlaatuisia ihokasvaimia muuta väestöä selvästi harvemmin.

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.