
Google on jo muutaman vuoden ajan koonnut täsmällisiä ja ajantasaisia karttoja maailman flunssatilanteesta. Flu trends -tilaston toimintaperiaate on yksinkertaisen toimiva: siellä missä ihmiset kirjoittavat hakukenttään flunssa, siellä myös sairastetaan flunssaa.
Sama menetelmä ennustaa vaalituloksia. Google tietää ääniharavat jo vaalien alla tehtyjen hakujen perusteella.
Hakukoneyhtiö on kertonut kehittävänsä monia muitakin menetelmiä analysoida lähitulevaisuutta. Yksittäisten hakujen heikot signaalit, sopivilla algoritmeilla koottuina, ennakoivat ilmassa väreileviä trendejä.
Netti on mullistanut tiedonhakumme, mutta se varsinainen ihme on siis vielä tulossa: yhteinen tietoisuus, parviäly.
Flunssan ennustamiseen ei kylläkään tarvita Googlea: tauti yleistyy joka vuosi joulukuussa ja hiipuu helmikuussa.
Lähivuosina hakukone voi kuitenkin vastata oikeasti kiperiin kysymyksiin, sellaisiin joita me kaikki pohdimme. Jolloin siltä voisi kysyä vaikkapa: Kuinka Suomen käy?
Koska tulevaisuushakukonetta vasta kehitellään, toistaiseksi vastaus on louhittava ikään kuin paljain käsin, perinteisiä hakuja tekemällä.
Katsotaanpa:
Suomen käy huonosti – 3280 hakuosumaa.
Suomen käy hyvin – 56 hakuosumaa.
Huolestuttavaa. Ellei tietäisi, että tulos kertoo pessimismistämme. Miksi suomalainen muka kirjoittaisi nettiin, että Suomen käy hyvin?
Pitää siis louhia lisää tietoa. Miksi Suomen käy huonosti? Valjastetaan hakukoneen joukkovoima jälleen käyttöön ja tutkitaan, miten verkossa on jatkettu lausetta: Suomella menee huonosti, koska:
Koska teemme huonoja tuotteita.
Koska muilla menee huonosti.
Koska tämän toivottoman euron tukemiseen menee hirveästi rahaa.
Koska suomalaiset jumalat ovat hylänneet meidät.
Hiukan sekavalta tuntuu. Suomen kohtalosta täytyy löytyä täsmällisempääkin tietoa. Katsotaanpa siis, miten verkkokirjoituksissa on jatkettu sanaparia Suomea uhkaa:
Suurtyöttömyys. Vakava työvoimapula. Venäjä. Uusi epidemia. Pysyvä vaihtotaseongelma. Jääminen ulos Nato-maiden kokouksista. Heikoin sijoitus MM-kisoissa liki 60 vuoteen.
On siinä uhkakuvia yhdelle kansalle. Ei ihme että suomalaiset pelkäävät:
Susia ja karhuja. Karhua sutta enemmän. Idän karhua. Venäjää. Vanhoja puita. Kaljan loppuvan. Sairastumista. Kosketusta.
Onneksi meillä on myös vahvuutemme. Ne pitää vain tunnistaa. Siinäkin auttaa netin joukkovoima. Suomen vahvuus on:
Yhteistyössä. Pienissä paikkakunnissa. Puhtaassa luonnossa ja luonnonvaroissa. Siinä että olemme sekä länttä että itää. Laaja apteekkiverkosto ja hyvät aukioloajat.
Hienoa, ainakaan tuota viimeistä en olisi itse tullut ajatelleeksi. Haetaan siis lisää voimapisteitä. Missä Suomi pärjää?
EU:n sähkön hintavertailussa. Syöpävertailussa. Palkkavertailussa. PISA-testeissä.
Erinomaista. Ja kun vauhtiin päästiin, katsotaan vielä mistä kaikesta Suomi selviää:
Vanhuusmenoista. Talouskriisistä. Liemestä johon olemme itsemme saattaneet. Kuivin jaloin. Välieriin. Voittajaksi.
Muurahaiset ja mehiläiset ovat yksilöinä älyttömiä, mutta yhdessä ne kykenevät älykkäisiin saavutuksiin. Niillä on parviälyä.
Netissä joukkoälyyn on vielä matkaa. Hakukoneet löytävät vain sen, mitä hakija etsii: pessimisti saa todisteita synkkyydelleen niin kuin luulosairas saa todisteita sairaudelleen. Ja olipa aihe mikä tahansa, kommenttiosiossa joka tapauksessa riidellään.
Tulevaisuuden netti voisi kuitenkin olla se meidän todellinen parviälymme, joka edistää yhteisön hyvinvointia. Silloin hakukone antaisi oikeasti älykkäitä vastauksia ja neuvoja ja johdattaisi meitä kohti yhteistä hyvää.
Sillä missä Suomi on parhaimmillaan?
Joukkueena.
Lue lisää Tammisia
Petri Tamminen on vääksyläinen kirjailija,joka tekee taidetta nolostelustaan.