Olen 39-vuotias nainen, minua vaivaa paniikintunne, jonka äänet laukaisevat. Kohtaus saattaa tulla vaikkapa baarissa tai elokuvan alussa, jos musiikki on kovalla, joku puhuu kovaäänisesti, kone pitää meteliä tai lasit helisevät. Kohtaus ilmenee pelon- ja ahdistuksentunteena ja joudun pakottamaan itseäni etten lähtisi paikalta. Oloa helpottaa, jos luen vaikka viestiä puhelimesta tai kykenen keskittymään muuhun. Myös korvatulpat auttavat, mutta yritän välttää niiden käyttöä etten ahdistuisi siitä, jos eivät olekaan mukana.
Kohtaus on lyhyt ja menee ohi muutamassa minuutissa, mutta on todella epämiellyttävä säikähdyksen ja ahdistuksen takia.
Mistä tässä voisi olla kysymys ja mitä voin tehdä? Olen sairastanut masennuksen joitakin vuosia sitten, muuten olen ollut terve. Hakeutuessani depressiohoitajalle elämäntilanne oli uuvuttava. Elämäni on nykyään kaikin puolin hyvää, tykkään kovasti työstäni ja minulla on hyvä parisuhde. Kumppanini ymmärtää minua, mutta vaivan takia itseäni pelottaa uusien ihmisten tapaaminen ja tilanteet, joihin tuoreen parisuhteen takia joudun. Se vähän varjostaa onneani.

Kyse voi olla paniikkihäiriöstä, jolle on ominaista tiheästi ilmenevät äkilliset ja kuitenkin suhteellisen nopeasti ohimenevät pelkotilat. Paniikkihäiriön hoidossa hyödynnetään tilanteesta riippuen kognitiivista käyttäytymisterapiaa tai paniikkikohtauksia lientäviä tai niiden ilmenemistä estävää lääkehoitoa. Keskeistä on estää paniikkikohtausten pelon seurauksena usein kehittyvä sosiaalinen eristäytyminen.  

Paniikkihäiriössä paniikkikohtaukset ilmenevät äkillisesti ja yleensä ilman mitään selvää tai samaa ärsykettä. Tässä suhteessa paniikkikohtauksesi poikkeavat yleisestä kaavasta, koska säikähdystäsi edeltää aina voimakas ja odottamaton ääni.

Tämä sinun oireesi toistuva laukeamistapa tuo minulle mieleen mahdollisuuden, että kuulut monien muiden (ehkä noin 10–15 % ihmisistä) tavoin ääni- ja muille aistinärsykkeille erityisen herkkien (engl. highly sensitive persons, ks. Google) joukkoon.

Kahvi- ja muut kofeiinipitoiset juomat lisäävät erityisherkkien ihmisten herkkyyttä äänille, tupakka taas saattaa vähentää ääniherkkyyttä. Jos olet jo vuosia pelästynyt odottamattomia ääniä, niin ehkä taustalla on elämäsi aikaisempi tapahtuma. Tätä mahdollisuutta voisit tutkia trauma- tai EMDR-terapiaan perehtyneen psykoterapeutin kanssa.

Joskus aikuisiällä kehittyneiden paniikkikohtausten taustalla on kilpirauhasen tai lisämunuaisen ydin­kerroksen liikatoiminta tai alkava sokeritauti, jotka lisäävät paniikkiherkkyyttä.

Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.