Olen 39-vuotias nainen, minua vaivaa paniikintunne, jonka äänet laukaisevat. Kohtaus saattaa tulla vaikkapa baarissa tai elokuvan alussa, jos musiikki on kovalla, joku puhuu kovaäänisesti, kone pitää meteliä tai lasit helisevät. Kohtaus ilmenee pelon- ja ahdistuksentunteena ja joudun pakottamaan itseäni etten lähtisi paikalta. Oloa helpottaa, jos luen vaikka viestiä puhelimesta tai kykenen keskittymään muuhun. Myös korvatulpat auttavat, mutta yritän välttää niiden käyttöä etten ahdistuisi siitä, jos eivät olekaan mukana.
Kohtaus on lyhyt ja menee ohi muutamassa minuutissa, mutta on todella epämiellyttävä säikähdyksen ja ahdistuksen takia.
Mistä tässä voisi olla kysymys ja mitä voin tehdä? Olen sairastanut masennuksen joitakin vuosia sitten, muuten olen ollut terve. Hakeutuessani depressiohoitajalle elämäntilanne oli uuvuttava. Elämäni on nykyään kaikin puolin hyvää, tykkään kovasti työstäni ja minulla on hyvä parisuhde. Kumppanini ymmärtää minua, mutta vaivan takia itseäni pelottaa uusien ihmisten tapaaminen ja tilanteet, joihin tuoreen parisuhteen takia joudun. Se vähän varjostaa onneani.

Kyse voi olla paniikkihäiriöstä, jolle on ominaista tiheästi ilmenevät äkilliset ja kuitenkin suhteellisen nopeasti ohimenevät pelkotilat. Paniikkihäiriön hoidossa hyödynnetään tilanteesta riippuen kognitiivista käyttäytymisterapiaa tai paniikkikohtauksia lientäviä tai niiden ilmenemistä estävää lääkehoitoa. Keskeistä on estää paniikkikohtausten pelon seurauksena usein kehittyvä sosiaalinen eristäytyminen.  

Paniikkihäiriössä paniikkikohtaukset ilmenevät äkillisesti ja yleensä ilman mitään selvää tai samaa ärsykettä. Tässä suhteessa paniikkikohtauksesi poikkeavat yleisestä kaavasta, koska säikähdystäsi edeltää aina voimakas ja odottamaton ääni.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tämä sinun oireesi toistuva laukeamistapa tuo minulle mieleen mahdollisuuden, että kuulut monien muiden (ehkä noin 10–15 % ihmisistä) tavoin ääni- ja muille aistinärsykkeille erityisen herkkien (engl. highly sensitive persons, ks. Google) joukkoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kahvi- ja muut kofeiinipitoiset juomat lisäävät erityisherkkien ihmisten herkkyyttä äänille, tupakka taas saattaa vähentää ääniherkkyyttä. Jos olet jo vuosia pelästynyt odottamattomia ääniä, niin ehkä taustalla on elämäsi aikaisempi tapahtuma. Tätä mahdollisuutta voisit tutkia trauma- tai EMDR-terapiaan perehtyneen psykoterapeutin kanssa.

Joskus aikuisiällä kehittyneiden paniikkikohtausten taustalla on kilpirauhasen tai lisämunuaisen ydin­kerroksen liikatoiminta tai alkava sokeritauti, jotka lisäävät paniikkiherkkyyttä.

Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla