flunssa yskä nuha

Olen 25-vuotias nainen. Urheilen vähintään 4 kertaa viikossa, teen myös säännöllistä työtä, jonka ansiosta vuorokausi- rytmini on säännöllinen. Olen normaalipainoinen, syön monipuolisesti kasvisruokavalion mukaan ja nautin päivittäin A-, B-, C- ja D-vitamiineja, sinkkiä, magnesiumia jne. Nukun vähintään 8 tuntia yössä. En tupakoi ja alkoholia nautin kohtuudella kerran pari kuukaudessa. En sairasta mitään perussairautta. Kaikesta tästä huolimatta olen yhtenään kipeänä. Olen talvikauden (loka-huhtikuu) aikana yleensä 3–5 kertaa vähintään viikon mittaisen flunssan tai ylähengitystieinfektion kourissa. Sairastelen myös kesällä ja saan ensimmäisten joukossa myös kaikki vatsataudit. Miten voisin parantaa immuniteettiani? Voinko enää tehdä mitään? Pitäisikö asia tutkituttaa?

Voisikohan juuri tuota terveellisemmin elää? Ja silti toistuvat flunssat vaivaavat.

Herää kyllä lisäkysymyksiä. Onko tilanne ollut samanlainen lapsuudesta saakka, vai onko tilanne muuttunut viime aikoina? Onko muita muutoksia terveydentilassa: laihtumista, epäsäännölliset kuukautiset, muita oireita? Onko flunssien väliaikoina nenän tukkoisuutta tai kutinaa mahdollisen hengitystieallergian aiheuttamana? Ovatko kaikki flunssat olleet vain viikon mittaisia ylähengitystietulehduksia vai onko ollut toistuvia vakavampia tulehdussairauksia, esimerkiksi keuhkokuumetta?

Viisikin viikon mittaista flunssaa vuodessa katsotaan vielä kuuluvaksi normaaliin elämänrytmiin, vaikkeivät kaikki niinkään monta sairasta. Jos ei edellä kuvattuja lisäongelmia ei ole, ei tuollaiselle määrälle ylähengitystietulehduksia yleensä löydy sellaista syytä, joka selviäisi esimerkiksi laboratoriotutkimuksilla.

Puutteellisen immuniteetin (siis vajavaisen vasta-aineiden muodostumisen tai valkosolujen välittämän vastustuskyvyn puutteen) tutkimukset ovat aiheellisia melko harvoin. Esimerkiksi silloin, jos on toistuvia vakavia tulehdussairauksia, tai tavallinen bakteeritulehdus ei tunnu paranevan oikein valitulla antibiootilla.

Yleisen valkosolujen ”terveystilanteen” selvittämiseksi voisi silti olla hyvä tarkistaa kertaalleen ns. pieni verenkuva sekä valkosolujen erittelylaskenta.

Kysymyksessä kuvataan varsin hyvin jokseenkin kaikki keinot, joiden perinteisesti katsotaan parantavan yleistä vastustuskykyä. Ainoa vastustuskykyä rasittava seikka voisi olla rankka liikunta, joka sinänsä on hyvä asia, mutta voi rasittaa elimistöä tavallista enemmän. Tämä voi myös herkistää tavallisille tulehdussairauksille. Siksi aktiivisesti harjoittelevan tulee pitää huoli myös riittävästä levosta.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.