Hikoilen tosi voimakkaasti, pää ja selkä ovat monta kertaa päivässä likomärkinä. Olen 70-vuotias enkä ole koskaan käyttänyt hormonikorvaushoitoa. Kohtu on poistettu, diverkuloosi- ja nivelrikkolääkitykset ovat käytössä. Onko mitään hoitoa, joka auttaisi hirveään hikoiluun? Minulla ei ole kilpirauhasen ylitoimintaa.

Kysyjä ei kerro, onko hikoilu jatkunut vaihdevuosista alkaen vai onko ongelma alkanut vasta viime vuosina. Vaihdevuosi-oireisiin liittyvä hikoilu alkaa tyypillisesti vuoden sisällä kuukautisten loppumisesta. Se voi toki jatkua jopa parikymmentä vuotta, mutta lievittyy vuosien kuluessa.

Jatkossa kerron joitakin yleisiä asioita hikoiluun liittyen.
Iho on kehon suurin elin ja se osallistuu lämmönsäätelyyn. Hikirauhasten kautta haihtuu huomaamattamme ainakin puoli litraa vettä vuorokaudessa. Vaihtelu on laajaa, tiedetään, että ihminen erittää hikeä puolesta litrasta jopa useisiin litroihin vuorokaudessa. Kuumeen tai urheilun aikana keho pyrkii hikoilun avulla eroon turhista lämpöasteista. Myös tunteet nostavat hien pintaan. Käsien, jalkojen ja kainaloiden liikahikoilu on usein perinnöllistä ja alkaa monesti jo lapsena.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yöhikoilu on suhteellisen tavallinen vaiva, jolle ei tutkimuksissa yleensä löydy mitään syytä. Kysyjän tapauksessa hikoilu on ilmeisesti pahempi päivällä eikä se liity rasitukseen. Hikoilun takaa voi joskus löytyä tekijä, joka aktivoi sympaattisen hermoston ja johtaa liikahikoiluun. Syiden joukossa on useita sairauksia. Niihin useimmiten liittyy muitakin oireita, jotka auttavat selvittelyissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tietyt sairaudet, kuten diabetes, kilpirauhasten liikatoiminta, krooninen infektio ja syöpä, voivat lisätä hikoilualttiutta. Sama vaikutus saattaa olla ylipainolla ja voimakkailla makuaistimuksilla.

Hikoilu on tavallinen syy hormonaalisiin tutkimuksiin. Kilpirauhasen liikatoiminta hikoilutta, mutta yleensä taudissa on muitakin oireita tai löydöksiä. Tämä sairaus on kysyjän tapauksessa tutkittu.

Silloin kun hikoiluun ei löydy syytä, siihen ei tunneta mitään tehokasta hoitoa. Kotikonsteina voi kokeilla huonelämpötilan alentamista ja vaatetuksen keventämistä. Ylipainoisella laihduttamien usein auttaa.

Liikahikoilun hoidossa on kokeiltu lääkkeitä, kuten ns. antikolinergivalmisteita. Valitettavan usein ennen kuin niillä saavutetaan riittävä hikoilunesto, potilaalle ilmaantuu häiritsevää suun kuivumista, virtsaamis- ja suolistohäiriöitä. Joissakin tapauksissa liikahikoilua hoidetaan rauhoittavilla lääkkeillä tai ns. beetasalpaajilla. Sisäiset lääkkeet ovat kuitenkin melko tehottomia.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vaihdevuosivaivoista!

Olen 60 vuotias ja olen kärsinyt hikoilusta vaihdevuosissa jo n. 7-8 vuoden ajan. Alkuun oli ihoni vain mahdottoman kuuma kun se kohtaus tuli mutta se pois päásemätön tunne ei vielá silloin ollut.

Siihen kuului sitten jatkossa virtsaamisen tarve heti kuuman aallon tullen ja supistusta virtsarakosta sekä sydämentykytystä. Mainitsin siitä lääkärille mutta hän ei tuntunut ollenkaan tuntevan tuota oiretta.

Sitten alkoi se vaihe  ettá iho punastui kauttaaltaan viininpunaiseksi ja kasvot hikihelmiä täynná ja kämmenet ja niska seká hiuspohja táysin märát.

Tämä vaihe jatkuu vielákin mutta kohtaukset ovat lyhyempiä.

Tunne on ikává sillá siihen liittyy välittömästi pakokauhun tunne, siis hervoton olo ja pois päásemisen tunne.

Nyt olen siinä vaiheessä että yöhikoilut ovat jääneet kahteen kertaan yössä mutta päivällá saattaa vielá olla useitakin aaltoja.

Olen siihen niin tottunut että oletan niiden vain jatkuvan ja jatkuvan ties mihin ikään asti.

Hiljaisuudessa kärsivä

 

  • ylös 15
  • alas 23
Sisältö jatkuu mainoksen alla