Mies petti minua syysretkellä tunturissa. Hän ei kuitenkaan suostu puhumaan tapahtuneesta mitään. Tästä kaikesta on aikaa yli yhdeksän vuotta. Nyt hän epäilee minua, vaikka käyn vain kylässä. Kaikki hellyys kadonnut ja vain oma nautinto mielessä, sängyssäkin on kuin peto. Mitä voisin vielä tehdä? Viime kesänä mieheni oli kuin lentoon lähdössä ja kaiken lisäksi tuo toinen nainen asuu samassa taloyhtiössä vastapäätä ikkunoitamme, joten en voi välttyä näkemästä häntä. Tapahtuneen yhteydessä sain kuulla tosi rumia sanoja eikä siinä auttanut puhe eikä itku. Nyt luulen tuon suhteen olevan ohi, sillä nainen ei osoittautunut riittävän luotettavaksi ja hänellä on sen jälkeen ollut jo muita miehiä. Loukkaannuin verisesti miehelleni. En tiedä, kuinka selviän tästä eteenpäin. Takanamme on yli 40 vuoden yhteiselämä enkä haluaisi rikkoa yhteistä kotiammekaan. Mikä neuvoksi? Mieheni ei halua puhua menneistä tietenkään mitään.

Aviopuolison uskottomuus on useimmille hyvin kipeä tapahtuma, josta on vaikea päästä yli ja joka voi värittää kielteisesti keskinäistä suhdetta vuosikaudet tai joskus vuosikymmenet. Avioero ei kuitenkaan ole paras ratkaisu puolison uskottomuuteen, koska kipeätkin kriisit voivat yhdessä työstettynä johtaa keskinäisen suhteen syvenemiseen.

Tapahtumien rakentava työstäminen on kuitenkin kovin vaikeaa, jos uskoton osapuoli ei kykene keskustelemaan tapahtumista. Uskottoman vaikeus puhua tapahtuneista voi kuitenkin osin johtua myös siitä, että loukatun aviopuolison katkeruus osaltaan vaikeuttaa tapahtumien rakentavaa käsittelyä.Usein näissä tilanteissa on viisasta kääntyä yhdessä molempia osapuolia ymmärtävän pari- tai perheterapeutin puoleen. Petetyn osapuolen kannattaa kääntyä terapeutin puoleen myös silloin, kun uskoton aviopuoliso kieltäytyy lähtemästä pariterapiaan. Mahdollisuus puhua ulkopuolisen ja myötäelävän terapeutin kanssa voi keventää tilannetta siinä määrin, että tilanne kotona vähitellen kevenee ja kipeä tapahtuma muuttuu muistoksi, joka ei koko ajan sävytä keskinäistä suhdetta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Matti Huttunen
psykiatri ja psykoterapeutti

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla