Tyttärelläni, 28 v, on kaksisuuntainen mielialahäiriö. Hän hankkii eläimiä (17 kpl) ja näille kaikenlaisia tarvikkeita. Hänen rahansa eivät riitä ja hän on ottanut vippivelkoja tuhansia euroja. Yritän maksella niitä eläkkeestäni, kun pelkään hänen menettävän omistusasuntonsa. Hänellä on lääkitys ja hän on käynyt psykologilla. Miten toimin, että ostovimma ja velanotto loppuvat?

Jos tyttäresi ostovimma ja velanotto ovat hänen maniajaksonsa oire, on parasta kääntyä häntä hoitavan lääkärin puoleen ja kertoa tilanteesta. Maniajaksosta kärsivän ostovimma ei aina tule esiin lyhyiden tai harvajaksoisten lääkärikäyntien yhteydessä eikä lääkäri näin ollen osaa reagoida riittävällä tavalla maniajakson hoitamiseksi. Mikäli maniassa olevalla ei ole hoitavaa lääkäriä, omaisen tulee ottaa yhteys terveyskeskukseen, jonka lääkäri on velvollinen arvioimaan potilaan sairauden aste ja hoidon tarve.

Vakavassa maniajaksossa oleva ei itse miellä ostovimmaansa sairausjakson oireeksi ja saattaa torjua tyystin ajatuksen sairaustilastaan. Tällöin ainoa keino pysäyttää maniajakso on usein henkilön toimittaminen tahdonvastaisesti hoitoon psykiatriseen sairaalahoitoon. Toivuttuaan maniajaksosta henkilö on tästä toimenpiteestä kiitollinen, vaikka hän voi sairaalaan toimittamisen yhteydessä olla raivoissaan niin lääkärille kuin läheisilleen. Maniajakson kirjaaminen lääkärin tai sairaalan potilaskertomuksiin on tärkeää, koska omistusasunnon tai muun merkittävän omaisuuden myynti voidaan takautuvasti perua, jos myynti on tapahtunut vakava-asteisen maniajakson aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Matti Huttunen
psykiatri ja psykoterapeutti

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla