Onko normaalia, jos on koko ajan huolissaan terveydestään. Jos satun kuulemaan, että naapurini on kipeä, alan heti pelätä, että tauti tarttuu minuun. Elämäni menee aivan sekaisin, kun mietin viikkokaupalla yötä myöten mahdollista sairastumistani.
Huoli terveydestä ainakin ajoittain on hyvin tavallista. Paniikkihäiriöstä kärsivä voi kokea pelkän sydämen tykytyksen tai hengenahdistuksen merkkinä äkillisestä vakavasta sairauskohtauksesta.
Toiset taas pelkäävät, että joku tavallinen ja sellaisenaan vaaraton oire, kuten vatsakipu tai ihottuma, on merkki syövästä tai muusta hengenvaarallisesta sairaudesta. Tällöin tilaa kutsutaan ”hypokondriaksi” eli vakavan sairauden peloksi.
Yhtä lailla moni pelkää kuten Sinäkin, että varmasti sairastuu johonkin tarttuvaan tautiin. On tietysti joskus hyväkin olla huolissaan jostakin oireesta, jotta ihminen voi todellisen riskin uhatessa kääntyä lääkärin puoleen. Rajan käynti ”normaalin” ja ”epänormaalin” huolestumisen välillä ei siten aina ole helppoa. Kuvauksesi perusteella huolestumisesi on kuitenkin ”epänormaalia” ja heijastaa taustalla olevaa ahdistuneisuuttasi ja kuoleman pelkoa.
”Epänormaalille” huolestumiselle on ominaista se, pelot eivät hellitä tai palaavat nopeasti uudelleen, vaikka tehdyt tutkimukset osoittaisivatkin huolen olleen turhaa. Jatkuva ja korostunut huoli vakavista sairauksista kuluttaa sekä voimia että usein aiheuttaa melkoisia kuluja toistuvien lääkärissä käyntien ja tutkimusten vuoksi. Sairauspeloista kärsivä voi hyötyä suurestikin sekä psykoterapioista että ahdistuneisuutta vähentävistä psyykenlääkkeistä.
Matti Huttunen
psykiatri ja psykoterapeutti
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.