Olen 50-vuotias ja 129-kiloinen nainen. Ongelmani on niskassa oleva iso kyhmy. Pari lääkäriä on tullut siihen tulokseen, että oireet ovat ihan Cushingin taudin tapaisia. Hoidoksi suositeltiin hierontaa, akuhoitoa ja särkylääkkeitä.

Kuvaus sopii niskan alaosan rasvakertymään, joka lääkärikirjoissa kulkee nimellä "buffalo hump". Termi lienee saanut alkunsa amerikkalaisen biisonin niskassa olevasta kyhmystä.

Cushingin tauti on harvinainen sairaus, joka johtuu lisämunuaisen kuorikerroksen hormonin kortisolin liikavaikutuksesta. Sairaudessa on paljon muitakin oireita, kuten heikentynyt lihasvoima, mustelmataipumus, kasvojen pyöristyminen, luukato, kohonnut verenpaine ja taipumus sokeritautiin. Niskan seudun rasvakertymä on näihin verrattuna varsin viaton juttu. Cushingin tauti voidaan todeta erityisillä laboratoriokokeilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos Cushingin tauti on tullut lääkäreiden mieleen, uskoisin heidän varmistaneen laboratoriotutkimuksin, että siitä ei ole kysymys. Cushingin tauti on hyvin harvinainen syy niskakyhmylle eikä suinkaan ainoa. Samantapainen rasvakertymä niskaan tulee monille pelkästään ylipainon takia. Ei tiedetä, miksi joillakin lihavuuden yhteydessä rasvaa kertyy niskapatiksi. Pelkästään ylipainoon liittyvä niskakyhmy on vaaraton, eikä siihen tiedetä liittyvän mitään sairastumisvaaraa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Iso niskakyhmy vaikuttaa ulkonäköön, mutta yleensä se ei muuten vaivaa. Joskus kyhmyn seudussa voi esiintyä särkyä ja painoarkuutta. Tähän oppikirjat eivät anna mitään hoito-ohjeita. Akupunktuuri tuskin auttaa. Hierontaa voi luonnollisesti kokeilla. Eräs potilas kertoi minulle sauvakävelyn auttaneen alaniskan patin seudussa ilmenevään särkyyn.

Pertti Mustajoki
Professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla