Olen 52-vuotias, viimeiset kuukautiseni olivat neljä kuukautta sitten. Viime aikoina on alkanut tulla lieviä kuumia aaltoja, mutta enemmän minua huolestuttaa lisääntynyt mielialan vaihtelu ja masentuneisuus. Itken melkein ilman syytä ja tuntuu että tunteet eivät pysy hallinnassa. Mikä auttaisi? Muuten olen terve, lievä verenpainelääkitys on ollut käy­tössäni kolme vuotta.

Munasarjojen toiminta hiipuu suomalaisella naisella 50–51 vuoden iässä. Hormonaaliset muutokset tapahtuvat vähitellen, kuukautisten loppuminen on vain yksi selvä osoitus muutoksesta. Lievät kuumat aallot ja yöhikoilu voivat alkaa samassa vaiheessa, kun kuukautiset muuttuvat epäsäännöllisiksi. Kysyjän tapauksessa ei vielä ole varmaa, ovatko kuukautiset lopullisesti päättyneet.

Menopaussin määritelmä täyttyy kun kuukautiset ovat olleet pois vuoden ajan.
Vaihdevuosissa 70–80 % naisista kokee hikoilua ja kuumia aaltoja, mutta onneksi ne häiritsevät elämää pahasti vain joka viidennellä. Kuumotukset ja yöhikoilu vaikuttavat unen laatuun ja tätä kautta jaksamiseen. Tutkimusten mukaan unihäiriöitä on menopaussin aikoihin lähes joka toisella naisella, osalla myös ilman öisiä kuumia aaltoja. Jos yöt ovat katkonaisia ja unenpuute pitkittyy, ei ole yllättävää, että päivisin on ärtyisä ja alakuloinen. Pinna lyhenee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mielialaoireet ovatkin yleisiä vaihdevuosi-ikäisellä. Masentuneisuutta ja ahdistuneisuutta on tutkimusten mukaan jopa puolella. Nämä oireet heikentävät myös kognitiivista suorituskykyä. Toisaalta ahdistus- ja masennusoireista kärsivillä on myös tavallista enemmän kuumotuksia ja sydämen tykyttelyä. Moni kokee muistin huononemista ja hajamielisyyttä. Tilanne palautuu kun pahimmat vaihdevuosien oireilut ovat ohi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Estrogeenihoidosta voi olla apua mielialaongelmiin. Todennäköisimmin se auttaa niitä, joilla on myös unihäiriöitä ja muita haittaavia oireita. Jos masennusoireet kysyjän tapauksessa pahenevat, kun kuukautisten loppumisesta kuluu useampia kuukausia, estrogeenihoitoa kannattaa kokeilla. Tiedetään, että masennuslääkkeillä saadaan apua vaihdevuosien uni- ja mielialaoireisiin. Ne ovat varteenotettava vaihtoehto, jos estrogeenihoitoa ei haluta käyttää.

Myös elintavoilla voi vaikuttaa vaihdevuosioireisiin ja niiden häiritsevyyteen. Riittävä liikunta, painonhallinta ja terveellinen ruokavalio ovat kulmakiviä.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Olipa helpottavaa lukia, et ei ole yksin. Enää ei ole näitä naisten "juorurinkejä", vaan ihan pitää aina vain näyttää ns. "hyvää naamaa", koska kuka nyt tavallista keski-ikästä naista haluaa nähdä?? he, he.. Olen itse työtön  ja samalla väliputoja,, liian nuori mut,, liian vanha, ?? Onneksi te kirjoittelijat pelasti päiväni, en ole yksin masennuksineen ja menopaussineeni tässä alle 50 vuotis-kerhossa. HUH ! 45 vuotias on tänäpäivänä ihan huono.. Siis tällaisen fiiliksen olen itse saanut kun ihmisten kanssa yrittää olla tekemisissä, siis jopa samanikäiset! Ja taas,, nuoret.. Ihan hirvittää katsoa kun nuoret naiset yrittävät päästää päivän ideologiaan mitä on naisesta luotu,, ei jaksa, eikä pysty mihinkään muuhun kun pistää oma pää pensaaseen, kun pikku pupu konsanaan..

Edeltävän artikkelin myötä jatkan masennuslääkkeen syöntiä, kerta ei ilman pärjää ja näköjään lääkäri kirjoittaa joko sitä tai estrogeenilääkettä, no, hormooneihin vaikuttavaa ainetta en halua itse. Ne napit taas auttaa tasamaan mieliala-ailahtelut, niitä kun ei hyväksytä naisissa.. Maailma (pohjoismaat!?) ei kestä iloa pursuvia keski-ikäsiä naisia, eikä itkeviä, ei halavia eikä vihaisia.. "Joten, otan nappini ja olen omassa kuplassa, enkä häiritse ketään"

-- ja maailma pelastuu --

Olis joskus mukava tavata gynekologi, joka myöntää, että vaihdevuosioireet voivat vaikuttaa mieleen. Tähän mennessä kaksi kertaa tapahtunut, että gyne lykkää laastarin tai geelin, Eikä edes pienintämqhdollista annosta, vaan saatesanat etsi sopiva annos. Ja tilaa psykiatrille vastaanotto. Ja kas, psykiatrilta mielialalääke ja saatesanat, gynekologilla apua vaihdevuosiin. Kyllä tämän ihan yksin tämä taisto käytävä. Kummaltakaan ei suurta apua ole tullut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla