54-vuotias lukijamme haluaa lisätietoa vaihdevuosioireista. Hän kysyy, miten kauan yöllinen hikoilu kestää, koska hän herää hikoiluun joka yö. Mikä todella auttaa tähän vaivaan? Hormonihoitoa kysyjä ei halua.

Jopa 75 prosenttia naisista kärsii vaihdevuosi-ikäisenä kuumista aalloista ja hikipuuskista. Hikoilua voi tulla päivällä tai yöllä. Vaikeita, päivittäistä elämää häiritseviä oireita on kuitenkin vain 10–20 prosentilla. Joillakin kuumia aaltoja tulee  vain muutaman kerran vuodessa mutta joillakin pari kertaa tunnissa. Tavallisimmin oireilu kestää haittaavana 1–5 vuoden ajan, mutta ne voivat vaivata jopa yli 20 vuotta, yleensä kyllä lieventyen.

Estrogeenituotannon väheneminen voi aiheuttaa tahdosta riippumattoman eli autonomisen hermoston oireita jo ennen kuukautisten poisjäämistä.  Kuumien aaltojen ilmaantuminen siis edellyttää estrogeenitason nopeaa laskua verenkierrossa, mikä on seurausta munasarjatoiminnan hiipumisesta. Oireen haittaavuus ei kuitenkaan ole yhteydessä veren estrogeenitasoihin. Unettomuus liittyy yöhikoiluihin, mutta unen laatua voi heikentyä muutenkin.

Estrogeeni on ainoa tehokas vaihdevuosihikoilun hoitaja. Muitakin lääkkeitä voidaan kokeilla, jos estrogeenin käytölle on ehdottomia esteitä, mutta teho on huomattavasti heikompi. Niin sanotuilla serotoniinin takaisinoton estäjillä (SSRI-lääkkeillä) voidaan oireita yrittää helpottaa. Käytettävät annokset ovat pienempiä kuin masennuksen hoidossa. Kummallista on, että samat lääkkeet voivat joillekin sivuoireenaan aiheuttaa hikoilua. Luontaistuotteiden tai kasviestrogeenien tehosta ei ole toistaiseksi näyttöä.

Tärkeä on tietää, että itse voi jonkin verran helpottaa oireitaan. Ylipainoisilla kuumia aaltoja ja hikoilua tulee herkemmin. Rasvakudos toimii eristeenä ja nostaa ruumiinlämpöä, mikä puolestaan altistaa hikoilulle. Tupakointi paitsi aikaistaa menopaussia, myös altistaa hikoilulle.  Stressi ja liikunnan puute voivat pahentaa hikoiluoiretta. Korkea sisälämpötila tai liian lämmin pukeutuminen edesauttavat myös kuumien aaltojen esiintymistä. Kahvi ja voimakkaat mausteet voimistavat hikoilua ja tykyttelyä. Täten siis yleiskunnosta huolehtiminen, terveellinen ravinto ja sopiva liikunta ovat paikallaan. Makuuhuoneen lämpötila kannattaa pitää riittävän matalana.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Mistä apua vaihdevuosihikoiluun?

En ole ylipainoinen enkä tupakoi. Liikun säännöllisesti (väh. tunnin joka päivä). Syön runsaasti salviaa (se on lempimausteenim, viljelen sitä itsekin) ja käytän soijaa, koska pidän itämaisesta ruoasta. Onneksi mieheni on niin ihana, että suostuu nukkumaan viileässä, jopa alle 20 asteessa. Ei auta. Hormoneja en halua ottaa, koska suvussani on rintasyöpää. Näin ollaan menty pian vuosi. Oireet alkoivat hyvin yhtäkkiä, noin kolme kuukautta kuukautisten poisjäämisen jälkeen. En ole koko aikana...
Lue kommentti
Vierailija

Mistä apua vaihdevuosihikoiluun?

Salviaa vaihdevuosivaivoihin Lääketieteen tohtori Jen W. Tan kertoi ajankohtaisista tutkimusprojekteista sekä kasvilääketieteen nykynäkymistä Helsinkiin viime marraskuussa kokoontuneille luontaistuotealan edustajille. Tohtori Tanilla on yli 15 vuoden kokemus kliinisestä tutkimuksesta kasvilääketieteen alalla. Hän on myös Skotlannissa Troonissa sijaitsevan, fytoterapiaan erikoistuneen klinikan johtava lääkäri. Esimerkkinä ajankohtaisista, kiinnostavista tutkimuskohteista tohtori Tan mainitsee...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.