54-vuotias lukijamme haluaa lisätietoa vaihdevuosioireista. Hän kysyy, miten kauan yöllinen hikoilu kestää, koska hän herää hikoiluun joka yö. Mikä todella auttaa tähän vaivaan? Hormonihoitoa kysyjä ei halua.

Jopa 75 prosenttia naisista kärsii vaihdevuosi-ikäisenä kuumista aalloista ja hikipuuskista. Hikoilua voi tulla päivällä tai yöllä. Vaikeita, päivittäistä elämää häiritseviä oireita on kuitenkin vain 10–20 prosentilla. Joillakin kuumia aaltoja tulee  vain muutaman kerran vuodessa mutta joillakin pari kertaa tunnissa. Tavallisimmin oireilu kestää haittaavana 1–5 vuoden ajan, mutta ne voivat vaivata jopa yli 20 vuotta, yleensä kyllä lieventyen.

Estrogeenituotannon väheneminen voi aiheuttaa tahdosta riippumattoman eli autonomisen hermoston oireita jo ennen kuukautisten poisjäämistä.  Kuumien aaltojen ilmaantuminen siis edellyttää estrogeenitason nopeaa laskua verenkierrossa, mikä on seurausta munasarjatoiminnan hiipumisesta. Oireen haittaavuus ei kuitenkaan ole yhteydessä veren estrogeenitasoihin. Unettomuus liittyy yöhikoiluihin, mutta unen laatua voi heikentyä muutenkin.

Estrogeeni on ainoa tehokas vaihdevuosihikoilun hoitaja. Muitakin lääkkeitä voidaan kokeilla, jos estrogeenin käytölle on ehdottomia esteitä, mutta teho on huomattavasti heikompi. Niin sanotuilla serotoniinin takaisinoton estäjillä (SSRI-lääkkeillä) voidaan oireita yrittää helpottaa. Käytettävät annokset ovat pienempiä kuin masennuksen hoidossa. Kummallista on, että samat lääkkeet voivat joillekin sivuoireenaan aiheuttaa hikoilua. Luontaistuotteiden tai kasviestrogeenien tehosta ei ole toistaiseksi näyttöä.

Tärkeä on tietää, että itse voi jonkin verran helpottaa oireitaan. Ylipainoisilla kuumia aaltoja ja hikoilua tulee herkemmin. Rasvakudos toimii eristeenä ja nostaa ruumiinlämpöä, mikä puolestaan altistaa hikoilulle. Tupakointi paitsi aikaistaa menopaussia, myös altistaa hikoilulle.  Stressi ja liikunnan puute voivat pahentaa hikoiluoiretta. Korkea sisälämpötila tai liian lämmin pukeutuminen edesauttavat myös kuumien aaltojen esiintymistä. Kahvi ja voimakkaat mausteet voimistavat hikoilua ja tykyttelyä. Täten siis yleiskunnosta huolehtiminen, terveellinen ravinto ja sopiva liikunta ovat paikallaan. Makuuhuoneen lämpötila kannattaa pitää riittävän matalana.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Mistä apua vaihdevuosihikoiluun?

En ole ylipainoinen enkä tupakoi. Liikun säännöllisesti (väh. tunnin joka päivä). Syön runsaasti salviaa (se on lempimausteenim, viljelen sitä itsekin) ja käytän soijaa, koska pidän itämaisesta ruoasta. Onneksi mieheni on niin ihana, että suostuu nukkumaan viileässä, jopa alle 20 asteessa. Ei auta. Hormoneja en halua ottaa, koska suvussani on rintasyöpää. Näin ollaan menty pian vuosi. Oireet alkoivat hyvin yhtäkkiä, noin kolme kuukautta kuukautisten poisjäämisen jälkeen. En ole koko aikana...
Lue kommentti

Mistä apua vaihdevuosihikoiluun?

Salviaa vaihdevuosivaivoihin Lääketieteen tohtori Jen W. Tan kertoi ajankohtaisista tutkimusprojekteista sekä kasvilääketieteen nykynäkymistä Helsinkiin viime marraskuussa kokoontuneille luontaistuotealan edustajille. Tohtori Tanilla on yli 15 vuoden kokemus kliinisestä tutkimuksesta kasvilääketieteen alalla. Hän on myös Skotlannissa Troonissa sijaitsevan, fytoterapiaan erikoistuneen klinikan johtava lääkäri. Esimerkkinä ajankohtaisista, kiinnostavista tutkimuskohteista tohtori Tan mainitsee...
Lue kommentti