Saan varsinkin ylämäkeä pyörällä ajaessa keskelle ylärintakehää kovaa kipua. Se hellittää, kun pysähdyn hetkeksi. Sydänfilmissä ei paljastunut mitään erikoista, mutta olen syönyt kolesterolilääkkeitä jo muutamia vuosia.

Tämäntapainen oire sopii hyvin sepelvaltimotaudin aiheuttamaksi. Sen lääketieteellinen nimi on angina pectoris. Kipu ilmaantuu, kun sydämen syke kiihtyy ruumiillisessa rasituksessa, jolloin sydän joutuu tekemään tavallista enemmän työtä. Tällöin sydänlihas tarvitsee myös enemmän happea, jota se saa verestä.

Verta sydämelle kuljettavat sen pinnalla kulkevat sepelvaltimosuonet. Jos sepelvaltimo on ahtautunut, verenkierto ei enää riitäkään kovasti töitä tekevälle sydämelle. Sydänlihas kärsii hapenpuutteesta, mikä tuntuu kipuna. Kun huilaa, sydän rauhoittuu ja kipu häviää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tyypillisten oireiden perusteella voidaan vahvasti epäillä sepelvaltimotautia ja angina pectorista, mutta yleensä diagnoosi pyritään varmistamaan tutkimuksin. Tavallinen sydänfilmi ei ole tässä hyvä, sillä se on levossa usein normaali, vaikka sepelvaltimoissa olisikin vikaa. Sydämen hapenpuute saadaan näkyviin, kun sydänfilmi otetaan rasituksen aikana. Silloin poljetaan kuntopyörää niin, että hengästytään ja syke kiihtyy. Samalla kone piirtää sydänfilmiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämäntapainen oire on syytä selvittää, sillä sepelvaltimotautia voidaan hoitaa lääkkein ja muilla tavoin.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla