Näen näkökentässäni palloja ja karvoja. Mitä ne ovat? Ovatko ne vaarallisia?

Dosentti Tero Kivelältä Helsingin silmäklinikasta kertoo, että ilmiö liittyy silmän sisuksen täyttävään lasiaiseen. Lasiainen on kirkas hyytelö, josta 99 prosenttia on vettä. Pikkulapsella lasiainen on moitteeton, mutta vuosien mittaan suuri vesimäärä ei tahdo pysyä hyytelönä. Pieniä määriä vettä irtaantuu hyytelöstä, jolloin lasiaiseen muodostuu minilammikoita ja hiukkasia. Nämä häämöttävät näkökentässä palloina, haituvina ja karvoina, jotka usein näyttävät liikkuvan.

Ilmiö liittyy ikään, joten vanhemmiten palloja ja karvoja näkyy enemmän. Se ei ole vaarallinen, koska kyseessä ei ole sairaus vaan pikemminkin normaali ikääntymiseen liittyvä ilmiö. Useimmat keski-iän ylittäneet näkevät näkökentän laidoilla karvoja ja palloja, kun katsoo valkeaa taustaa vasten.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ilmiön vierasperäinen nimi on muscae volitantes, mikä on sananmukaisesti "lentelevät kärpäset". Suomenkielinen termi on hyttystanssi, mikä kuvaa ilmiötä hyvin, sillä liikkuvat varjopilkut ovat usein hyttysmäisiä. Toinen Suomessa käytetty nimitys on lasiaiskellujat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aivan kaikki näkökentässä näkyvä ylimääräinen ei ole viatonta. Jos silmiin äkisti ilmaantuu pallomainen varjo, on syytä käydä silmälääkärillä, sillä kyseessä voi olla verenvuoto lasiaiseen. Tällöin ei näy rihmoja ja karvoja vaan pelkästään läiskä.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Kyllä lasiaisen saa poistettua kirurgisesti, jolloin samentumatkin poistuvat. Operaatio on nimeltään vitrektomia, ja se tehdään usein paikallispuudutuksessa. Operaatio kestää vain n. 20 minuuttia ja jälkihoitona tulevat silmätipat n. kuukaudeksi. Olen itse menossa tässä keväällä operaatioon, koska lasiaiseni ovat täynnä roskaa ja rihmoja.

  • ylös 43
  • alas 21
Sisältö jatkuu mainoksen alla