Olen 32-vuotias nainen. Viikko synnytyksen jälkeen kasvojeni vasen puoli halvaantui ja vaiva on jatkunut jo useita kuukausia. Mistä tämä voisi johtua?

Kasvojen halvaus johtuu kasvohermon toiminnan häiriöstä. Kasvohermo hermottaa 16 eri kasvojen lihasta eli käytännössä kaikkia kasvojen liikkeitä aiheuttavia pikkulihaksia, otsan rypistäjälihaksista huulien liikuttajiin. Kasvohermoja on oikealla ja vasemmalla puolella, minkä vuoksi halvaus näkyy vain toisessa kasvojen puoliskossa.

Kasvohermon toiminta voi häiriintyä eri syistä. Hermon "keskusyksikkö" eli toimintaa säätelevä
hermosolujen tumake on aivoissa. Jos se vaurioituu, kasvohermo ei toimi kunnolla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vika voi olla myös itse hermossa, joka on tumakkeesta lähtevien lukemattomien mikroskooppisten hermosoluhaarakkeiden muodostaman kaapeli. Kasvohermon kulku aivoista kasvojen alueelle on mutkikas, sillä se kulkee kiemurtelevaa kanavaa luun sisällä lähellä sisäkorvaa. Tämä mutkitteleva luutunneli on hermon heikko kohta. Hermon pienikin tulehtuminen ja turpoaminen ahtaassa kanavassa voi häiritä sen toimintaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lääkäri pystyy erottamaan aivoperäisen (sentraalisen) ja itse hermosta johtuvan (perifeerisen) kasvohalvauksen toisistaan, sillä halvauksen seuraukset ovat niissä osittain erilaiset. Jos halvaus on aivoperäinen, tarvitaan aivojen kuvaus tarkemman syyn selvittämiseksi. Jos halvaus on hermosta johtuva, etsitään sille mahdollisia syitä. Harvinaisia kasvohermohalvauksen aiheuttajia ovat punkin levittämä borrelioosi ja sarkoidoosi- niminen monen elimen sairaus.

Yleisin syy äkilliselle kasvohalvaukselle on ns. Bellin pareesi. Vaikka sairaus on tunnettu jo parisataa vuotta, sen syytä ei vieläkään tiedetä. Aiheuttajaksi on arveltu virusta tai muuta hermon ärsytystä sen kulkiessa kiemuraisessa luukanavassa.

Uskon että kysyjän kasvohalvauksen syytä on selvitetty ja että sen perusteella on päädytty Bellin pareesiin. Siihen ei ole mitään tehokasta lääkehoitoa. Onneksi useimmilla sairaus paranee itsestään kokonaan tai ainakin osittain kuukausien kuluessa. Valitettavasti kasvolihasten toiminta ei aina palaudu normaaliksi. Tällöin voidaan saada apua plastiikkakirurgisista leikkauksista. Jos paha halvaus jää pysyväksi, voidaan yrittää mikrokirurgista hermon siirtoa.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla