Olen 32-vuotias nainen. Viikko synnytyksen jälkeen kasvojeni vasen puoli halvaantui ja vaiva on jatkunut jo useita kuukausia. Mistä tämä voisi johtua?

Kasvojen halvaus johtuu kasvohermon toiminnan häiriöstä. Kasvohermo hermottaa 16 eri kasvojen lihasta eli käytännössä kaikkia kasvojen liikkeitä aiheuttavia pikkulihaksia, otsan rypistäjälihaksista huulien liikuttajiin. Kasvohermoja on oikealla ja vasemmalla puolella, minkä vuoksi halvaus näkyy vain toisessa kasvojen puoliskossa.

Kasvohermon toiminta voi häiriintyä eri syistä. Hermon "keskusyksikkö" eli toimintaa säätelevä
hermosolujen tumake on aivoissa. Jos se vaurioituu, kasvohermo ei toimi kunnolla.

Vika voi olla myös itse hermossa, joka on tumakkeesta lähtevien lukemattomien mikroskooppisten hermosoluhaarakkeiden muodostaman kaapeli. Kasvohermon kulku aivoista kasvojen alueelle on mutkikas, sillä se kulkee kiemurtelevaa kanavaa luun sisällä lähellä sisäkorvaa. Tämä mutkitteleva luutunneli on hermon heikko kohta. Hermon pienikin tulehtuminen ja turpoaminen ahtaassa kanavassa voi häiritä sen toimintaa.

Lääkäri pystyy erottamaan aivoperäisen (sentraalisen) ja itse hermosta johtuvan (perifeerisen) kasvohalvauksen toisistaan, sillä halvauksen seuraukset ovat niissä osittain erilaiset. Jos halvaus on aivoperäinen, tarvitaan aivojen kuvaus tarkemman syyn selvittämiseksi. Jos halvaus on hermosta johtuva, etsitään sille mahdollisia syitä. Harvinaisia kasvohermohalvauksen aiheuttajia ovat punkin levittämä borrelioosi ja sarkoidoosi- niminen monen elimen sairaus.

Yleisin syy äkilliselle kasvohalvaukselle on ns. Bellin pareesi. Vaikka sairaus on tunnettu jo parisataa vuotta, sen syytä ei vieläkään tiedetä. Aiheuttajaksi on arveltu virusta tai muuta hermon ärsytystä sen kulkiessa kiemuraisessa luukanavassa.

Uskon että kysyjän kasvohalvauksen syytä on selvitetty ja että sen perusteella on päädytty Bellin pareesiin. Siihen ei ole mitään tehokasta lääkehoitoa. Onneksi useimmilla sairaus paranee itsestään kokonaan tai ainakin osittain kuukausien kuluessa. Valitettavasti kasvolihasten toiminta ei aina palaudu normaaliksi. Tällöin voidaan saada apua plastiikkakirurgisista leikkauksista. Jos paha halvaus jää pysyväksi, voidaan yrittää mikrokirurgista hermon siirtoa.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.