Pari vuotta sitten tutkittu kolesterolilukemani oli 3,5. Äskettäin tutkittaessa kokonaiskolesterolin arvo oli 5,8, HDL-kolesteroli oli 3,3 ja LDL-kolesteroli 1,98. Onko siis syytä huolestua korkeasta kokonaiskolesteroliarvosta? Minulla on tasapainoiset elämäntavat, mutta suvussa korkea kolesteroli kulkee rasitteena. Miten voi selittää näin huiman kokonaiskolesteroliarvon nousun, kun elämäntavat ovat pysyneet samoina vuosien ajan?

Ensimmäiseksi on sanottava, että kysyjän kolesteroliarvot ovat edelleen erinomaiset. Se, että kokonaiskolesteroli on nyt yli nyrkkisääntönä suositellun 5 millimoolia litrassa, johtuu siitä, että tuota ”hyvää” HDL-kolestrolia on niin runsaasti. Sen sijaan LDL-kolestrolin määrä on sangen alhainen, onhan tavallisilla terveillä ihmisillä tavoiteraja noin 3 millimoolia litrassa, diabeetikoilla, sepelvaltimotautisilla tai muilla korkean verisuonisairausriskin omaavilla alhaisempi. HDL-kolesterolin usein käytetty tavoiteraja on vähintään 25 % kokonaiskolesterolista, ja kysyjällä se on peräti 60 %.

Mistä sitten johtuu 2–3 vuoden välillä tapahtunut suuri kolesteroliarvon heilahdus? Kysyjä on aivan oikeassa siinä, että kolesteroliarvot eivät yleensä suuresti heilahtele, jos ruokailu- ja muut elintavat pysyvät samanlaisina. Tässä tapauksessa voi syitä vain lähteä arvailemaan. Ensimmäinen mahdollinen selitys on yksinkertaisesti määritystavoista johtuva vaihtelu. Kysyjän tapauksessa tämä ei tarkemmin selviä, mutta varsin usein näkee, että esimerkiksi pikamittauksissa saatu arvo poikkeaa huomattavastikin laboratoriossa luotettavammin mitatuista arvoista. On myös mahdollista, että elämäntavoissa tapahtuu muutoksia, joita ei tule panneeksi erityisemmin merkille. Liikunnan lisääminen nostaa HDL-kolesterolilukemia ja samalla tietenkin kokonaiskolesterolia. HDL-kolesteroliarvoa nostaa myös vähäinen alkoholinkäyttö sekä tupakoinnin lopettaminen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla