‚ÄĚOlen 18-vuotias nuori nainen ja k√§rsinyt jo yli kolme vuotta vakava-asteisesta bulimiasta. Oksennan p√§ivitt√§in 5‚Äď10 kertaa, olen jatkuvasti masentunut ja surullinen, itken usein. Olen 166 cm pitk√§ ja ennen bulimiaa painoin 72 kg, nyt vain 52 kg ja yrit√§n jatkuvalla oksentelulla est√§√§ ep√§toivoisesti painon nousun. Pelk√§√§n, ett√§ p√§√§dyn tekem√§√§n itselleni pahaa tai jopa itsemurhan. Mist√§ aloittaisin selvitt√§m√§√§n t√§t√§ kaameaa solmua, jonka olen itseni ymp√§rille kutonut?"

Kärsit jo pitkään kestäneestä bulimiasta ja masennuksesta aivan kuin itsekin toteat. Toivottomuus on vakavan masennuksen ominainen tunne, masentuneena me emme usko koskaan toipuvamme entisellemme tai löytävämme elämän mielekkyyttä. Kuitenkin valtaosa pitkäänkin vakavasti masentuneista ihmisistä toipuu depressiostaan.

Kuvauksesi perusteella en n√§e mit√§√§n syyt√§, ettetk√∂ Sin√§kin voi toipua masennuksestasi ja bulimiastasi. L√§hett√§ess√§si t√§m√§n kysymyksen olet jo tavallaan aloittanut selvitt√§√§ ‚ÄĚkaameaksi kokemaasi sotkua‚ÄĚ.
Masennuksesi on kuitenkin kestänyt niin pitkään, että se korjaantuu paljon helpommin ja nopeammin, jos vain uskaltaudut kertomaan ongelmista omalle lääkärillesi tai otat yhteyttä paikalliseen psykiatriseen poliklinikkaan. Voit hyötyä paljonkin asianmukaisesta lääkehoidosta, sillä lääkkeistä voi olla suuri apu sekä masennuksen että bulimian hoidossa. Erityisen tärkeää on kuitenkin se, että löytäisit itsellesi psykiatriselta poliklinikalta työntekijän, jonka kanssa voisit läpikäydä elämääsi ja joka voisi tukea Sinua aina vaikeassa siirtymisessä nuoruudesta aikuisuuteen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lapsuuden perheellesi ominainen puhumattomuus voi hyvinkin olla tärkeä osatekijä niin masennuksessasi kuin bulimiassa. Joskus me ilmaisemme itseämme oireillamme, kun emme ole oppineet pelotta ilmaisemaan toiveita ja tunteitamme.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Matti Huttunen
psykiatri ja psykoterapeutti

Onko sinulla kysytt√§v√§√§ Hyv√§n terveyden asiantuntijoilta? Lue lis√§√§ Kysy asiantuntijalta ‚Äďsivulta.

Olen kärsinyt samoista oireista nyt aikuisiällä ja tiedän,että tunteet eivät ole päässeet esiin ja siksi tulee lohtusyömistä ja ahmintaa. On vaan niin vaikeaa tunnistaa se tunne kun olen jo syönyt!!

  • yl√∂s 10
  • alas 10
Sisältö jatkuu mainoksen alla