Olen käyttänyt yli 10 vuotta Seronil-nimistä (fluoksetiini) masennuslääkettä. Olen yrittänyt lopettaa lääkkeen käytön monta kertaa mutta saan niin pahoja vierotusoireita, että lääkitys on täytynyt aloittaa uudestaan. Vierotusoireina ilmenee voimakasta ärtymystä ja poissaolemisen tunnetta, jne. Olisiko jotakin tehtävissä?

Kaikkien masennuslääkkeiden lopettamisen yhteydessä voi ahdistus- ja nukahduslääkkeiden tavoin ilmetä erilaisia lopetus- tai vierotusoireita, joita on joskus kutsuttu myös poisjättöoireiksi. Tavallisia oireita ovat juuri kuvaamasi ärtyneisyys, poissaolon kokemukset, ahdistuneisuus, univaikeudet ja monenlaiset fyysiset oireet. Lopetusoireiden voimakkuus vaihtelee suuresti, joillakin niitä ei ilmene juuri lainkaan ja joskus ne taas voivat olla hyvinkin vaikeita. Näitä oireita voi ohimenevästi ilmetä myös silloin, kun masennuslääkkeitä käyttävä henkilö ottaa lääkkeitä epäsäännöllisesti.

Masennuslääkkeiden lopetus- tai vierotusoireet eivät ole vaarallisia, mutta ne voivat olla hyvin kiusallisia ja estää jo muuten tarpeettomaksi käyneen lääkkeen käytön lopettamisen. Lopetusoireet alkavat käytetyn lääkkeen hajoamisnopeudesta riippuen muutama päivä lääkkeen lopettamisesta ja kestävät muutamasta päivästä pariin viikkoon. Paras tapa välttää tai lievittää lääkkeiden lopetusoireita on alentaa lääkkeen annosta asteittain ennen kokonaan lopettamista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Matti Huttunen
psykiatri ja psykoterapeutti

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla