Olen käyttänyt yli 10 vuotta Seronil-nimistä (fluoksetiini) masennuslääkettä. Olen yrittänyt lopettaa lääkkeen käytön monta kertaa mutta saan niin pahoja vierotusoireita, että lääkitys on täytynyt aloittaa uudestaan. Vierotusoireina ilmenee voimakasta ärtymystä ja poissaolemisen tunnetta, jne. Olisiko jotakin tehtävissä?

Kaikkien masennuslääkkeiden lopettamisen yhteydessä voi ahdistus- ja nukahduslääkkeiden tavoin ilmetä erilaisia lopetus- tai vierotusoireita, joita on joskus kutsuttu myös poisjättöoireiksi. Tavallisia oireita ovat juuri kuvaamasi ärtyneisyys, poissaolon kokemukset, ahdistuneisuus, univaikeudet ja monenlaiset fyysiset oireet. Lopetusoireiden voimakkuus vaihtelee suuresti, joillakin niitä ei ilmene juuri lainkaan ja joskus ne taas voivat olla hyvinkin vaikeita. Näitä oireita voi ohimenevästi ilmetä myös silloin, kun masennuslääkkeitä käyttävä henkilö ottaa lääkkeitä epäsäännöllisesti.

Masennuslääkkeiden lopetus- tai vierotusoireet eivät ole vaarallisia, mutta ne voivat olla hyvin kiusallisia ja estää jo muuten tarpeettomaksi käyneen lääkkeen käytön lopettamisen. Lopetusoireet alkavat käytetyn lääkkeen hajoamisnopeudesta riippuen muutama päivä lääkkeen lopettamisesta ja kestävät muutamasta päivästä pariin viikkoon. Paras tapa välttää tai lievittää lääkkeiden lopetusoireita on alentaa lääkkeen annosta asteittain ennen kokonaan lopettamista.

Matti Huttunen
psykiatri ja psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.