Olen 27-vuotias nainen ja kärsin pahoista ilmavaivoista ja mahan turvotuksesta. Vaivoja on erityisesti iltaisin, ja ne rajoittavat jo sosiaalista elämääni. Ruokavalioni ei ole muuttunut, eikä laktoosi-intoleranssista ole kyse. Cuplaton-tableteista ei ole ollut apua. Voiko kyseessä olla ärtynyt paksusuoli?

En uskalla ottaa kantaa kysyjän vaivoihin, mutta annan tietoja vatsan turvotuksesta ja ilmavaivoista yleensä.

Vatsan turvotus on yleinen vaiva. Lääkärin käsikirjan mukaan siitä kärsii ainakin ajoittain 20–40 prosenttia ihmisistä. Syynä voi olla lisääntynyt suolikaasun muodostus, mutta aina suolikaasun määrä ei ole suurentunut, vaan suoli reagoi kaasun aiheuttamalle venytykselle tavallista herkemmin.

Ilmavaivojen sukulaisvaiva on ärtyneen paksusuolen oireyhtymä. Siinä esiintyy kramppimaisia vatsakipuja, uloste on löysää tai kovaa tai vaihtelevasti molempia, vatsaa turvottelee ja ulostaminen auttaa usein vaivoihin.

Ruokavalio vaikuttaa suolikaasun määrään. Kansan tuntema palkokasvien "pierettävä" vaikutus on tutkimuksin vahvistettu. Pavuissa ja herneissä on imeytymättömiä hiilihydraatteja, joita paksusuolen bakteerit käyttävät ravinnokseen ja samalla tuottavat kaasuja.

Ärtyneessä paksusuolen oireyhtymässä suolikaasua ei yleensä muodostu tavallista enempää, mutta suoli reagoi ajoittain kouristuksenomaisin liikkein. Syytä tähän ei tarkkaan tiedetä, mutta psykologisilla seikoilla on osuutta. Monet ihmiset reagoivat vatsallaan stressiin ja muihin tilanteisiin.

Lääketieteellä ei ole tarjota kovin hyviä keinoja ilmavaivoihin ja ärtyneeseen paksusuoleen. Cuplaton ja muut vastaavat lääkkeet sisältävät dimetikonia, joka on nesteen pintajännitystä alentava aine. Kaasukuplat suolessa ovat limakalvon ympäröimiä. Lääke rikkoo näitä kuplia pienemmiksi, jolloin kaasun toivotaan kulkeutuvan vähemmällä vaivalla suolessa. Jotain apua tästä monille on, mutta mikään ratkaisu lääke ei ole. Ruokavaliota tarkkailemalla voi löytyä ruokalajeja, jotka aiheuttavat eniten vaivoja.

Tärkeä kysymys on, milloin vatsan turvottelun syynä onkin jokin muu syy kuin tavalliset ilmavaivat tai ärtynyt paksusuoli. On nimittäin joitakin muita sairauksia, joissa ilmenee ilmavaivoja tai samantapaisia oireita. Melko yleinen syy on laktoosi-intoleranssi, jota kysyjällä ilmeisesti ei kuitenkaan ole. Harvinaisempi mahdollisuus on keliakia, jossa ruoan imeytyminen ohutsuolesta on heikentynyt. Joskus sappikiviin liittyy oireita, jotka muistuttavat ilmavaivoja.

Yksiselitteistä ohjetta siitä, milloin vaivojen kanssa tulisi kääntyä lääkärin puoleen, on mahdoton antaa. Ihmiset kun ovat erilaisia ja vaivat yksilöllisiä. Tutkimuksiin menemistä kannattaa harkita, jos vaivat ovat ankarat, ne ovat alkaneet uutena oireena hiljan tai ilmenee muitakin oireita kuten väsymistä ja laihtumista.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Miten ilmavaivoja voi hoitaa?

Olen kohta 22vuotias mies, olen kärsinyt muutaman vuoden ripulista. Olen koittanut syödä terveellisesti, maitohappobakteereja syön, mutta jos lopetan sen käytön niin ripuli jatkuu. Välillä pitää olla vessassa tunnin verran ja myöhemmin sama juttu alkaa? Pitäisikö mennå lääkäriin?
Lue kommentti
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Minulta poistettiin eturauhanen 2010. Sen jälkeen ei erektiota ole ollut. Voinko näin pitkän tauon jälkeen ottaa potenssilääkettä?

Erektiohäiriö on tavallinen ongelma eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen, sillä erektion kannalta tärkeät hermot kulkevat aivan eturauhasen vieressä.

Erektiohäiriön hoitoon on suun kautta otettavia lääkkeitä (fosfodiesteraasin estäjiä), jotka laajentavat verisuonia ja tehostavat veren virtausta siittimeen silloin, kun mies kiihottuu.

Mitä vaikeampi erektiohäiriö on, sitä harvempi saa tableteista riittävän avun. Kaikkiaan kuitenkin yli puolet niistä, joiden erektiohäiriö johtuu eturauhasleikkauksesta, on tutkimuksissa hyötynyt lääkityksestä, joten pitkänkin tauon jälkeen lääkehoitoa kannattaa kokeilla, jollei siihen ole esteitä. Nämä lääkkeet eivät esimerkiksi sovi nitrovalmisteiden kanssa.

Jos erektiotabletit eivät auta, voidaan kokeilla pistoksena siittimen paisuvaiskudokseen tai virtsaputkeen annosteltavia lääkkeitä, jotka tehoavat useammille miehille. Joskus kysymykseen tulee myös penisproteesi. Hoidosta voi keskustella oman terveyskeskuslääkärin kanssa tai hakeutua urologin vastaanotolle.
 

Eeva Sofia Leinonen
sisätautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Onko runsaalla kahvinjuonnilla vaikutusta rytmihäiriöihin? Juon noin seitsemän kuppia vuorokaudessa, ja minusta tuntuu, että rytmihäiriöt ovat lisääntyneet kahvikuppien myötä.

Kahvissa oleva kofeiini stimuloi ihmisen sisäistä hermostoa: vireystila nousee ja samalla syke ja verenpaine. Kahvikupillisen koko ja sen sisältämä kofeiinimäärä voivat vaihdella huomattavasti, joten kuppien lukumäärästä ei suoraan voi päätellä saadun kofeiinin määrää. Nykyiset kupit ja mukit ovat melko kookkaita verrattuna vaikka vielä 1970-luvun kahvikuppeihin.

Myös kahvin ja muidenkin stimulanttien vaste ihmisissä vaihtelee. Osa ihmisistä on hyvin herkkiä kofeiinille ja kokee sen aiheuttaman stimulaation niin häiritsevänä, että välttävät kahvia kokonaan tai juovat vain kofeiinitonta kahvia.

Seitsemän kuppia kahvia päivässä on kupin koosta ja keitoksen vahvuudesta riippumatta joka tapauksessa melko suuri määrä. Pitkän päälle moni pyrkii vähentämään kahvin määrään muun muassa vatsavaivojen, rytmihäiriöiden, levottoman olon ja univaikeuksien takia.

Rytmihäiriöongelma syntyy harvoin pelkästään kahvia juomalla. Runsas kofeiinin saanti lisää kuitenkin helposti rytmihäiriöitä niillä, jotka niistä muutenkin kärsivät. Kannattaa kokeilla, onko vointi parempi, jos nauttii vain 2-3 kupillista kahvia päivässä. Silloin kahvihetkestä muodostuu helpommin päivän nautintohetki, varsinkin, jos kahvi on laadukasta.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.