Olen 27-vuotias nainen ja kärsin pahoista ilmavaivoista ja mahan turvotuksesta. Vaivoja on erityisesti iltaisin, ja ne rajoittavat jo sosiaalista elämääni. Ruokavalioni ei ole muuttunut, eikä laktoosi-intoleranssista ole kyse. Cuplaton-tableteista ei ole ollut apua. Voiko kyseessä olla ärtynyt paksusuoli?

En uskalla ottaa kantaa kysyjän vaivoihin, mutta annan tietoja vatsan turvotuksesta ja ilmavaivoista yleensä.

Vatsan turvotus on yleinen vaiva. Lääkärin käsikirjan mukaan siitä kärsii ainakin ajoittain 20–40 prosenttia ihmisistä. Syynä voi olla lisääntynyt suolikaasun muodostus, mutta aina suolikaasun määrä ei ole suurentunut, vaan suoli reagoi kaasun aiheuttamalle venytykselle tavallista herkemmin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ilmavaivojen sukulaisvaiva on ärtyneen paksusuolen oireyhtymä. Siinä esiintyy kramppimaisia vatsakipuja, uloste on löysää tai kovaa tai vaihtelevasti molempia, vatsaa turvottelee ja ulostaminen auttaa usein vaivoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ruokavalio vaikuttaa suolikaasun määrään. Kansan tuntema palkokasvien "pierettävä" vaikutus on tutkimuksin vahvistettu. Pavuissa ja herneissä on imeytymättömiä hiilihydraatteja, joita paksusuolen bakteerit käyttävät ravinnokseen ja samalla tuottavat kaasuja.

Ärtyneessä paksusuolen oireyhtymässä suolikaasua ei yleensä muodostu tavallista enempää, mutta suoli reagoi ajoittain kouristuksenomaisin liikkein. Syytä tähän ei tarkkaan tiedetä, mutta psykologisilla seikoilla on osuutta. Monet ihmiset reagoivat vatsallaan stressiin ja muihin tilanteisiin.

Lääketieteellä ei ole tarjota kovin hyviä keinoja ilmavaivoihin ja ärtyneeseen paksusuoleen. Cuplaton ja muut vastaavat lääkkeet sisältävät dimetikonia, joka on nesteen pintajännitystä alentava aine. Kaasukuplat suolessa ovat limakalvon ympäröimiä. Lääke rikkoo näitä kuplia pienemmiksi, jolloin kaasun toivotaan kulkeutuvan vähemmällä vaivalla suolessa. Jotain apua tästä monille on, mutta mikään ratkaisu lääke ei ole. Ruokavaliota tarkkailemalla voi löytyä ruokalajeja, jotka aiheuttavat eniten vaivoja.

Tärkeä kysymys on, milloin vatsan turvottelun syynä onkin jokin muu syy kuin tavalliset ilmavaivat tai ärtynyt paksusuoli. On nimittäin joitakin muita sairauksia, joissa ilmenee ilmavaivoja tai samantapaisia oireita. Melko yleinen syy on laktoosi-intoleranssi, jota kysyjällä ilmeisesti ei kuitenkaan ole. Harvinaisempi mahdollisuus on keliakia, jossa ruoan imeytyminen ohutsuolesta on heikentynyt. Joskus sappikiviin liittyy oireita, jotka muistuttavat ilmavaivoja.

Yksiselitteistä ohjetta siitä, milloin vaivojen kanssa tulisi kääntyä lääkärin puoleen, on mahdoton antaa. Ihmiset kun ovat erilaisia ja vaivat yksilöllisiä. Tutkimuksiin menemistä kannattaa harkita, jos vaivat ovat ankarat, ne ovat alkaneet uutena oireena hiljan tai ilmenee muitakin oireita kuten väsymistä ja laihtumista.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Olen kohta 22vuotias mies, olen kärsinyt muutaman vuoden ripulista. Olen koittanut syödä terveellisesti, maitohappobakteereja syön, mutta jos lopetan sen käytön niin ripuli jatkuu. Välillä pitää olla vessassa tunnin verran ja myöhemmin sama juttu alkaa? Pitäisikö mennå lääkäriin?

  • ylös 31
  • alas 47
Sisältö jatkuu mainoksen alla