Olen 33-vuotias pienen lapsen äiti ja teen vuorotyötä lyhennetyllä työviikolla. Olen viimeisen kuukauden ollut erityisen väsynyt. Kymmenen tunnin unetkaan eivät piristä ja muistini on alkanut omituisesti pätkiä. En muista esim. kertomiani asioita, olen hajamielinen, hommat jäävät puolitiehen enkä oikein jaksa mitään työpäivien jälkeen. Säikähdin näitä usein sattuneita muisti­häiriöitä. Voiko tämän ikäisellä olla kyse jostain muustakin kuin normaalista väsymyksestä, esimerkiksi muistisairaudesta?

Pitkittynyt stressi heikentää muistin toiminnan kannalta tärkeiden aivojen alueiden hermosolujen toimintaa. Todennäköisesti muistivaikeutesi johtuvatkin uupumuksesta tai vuorotyöhön usein liittyvään univajeeseen.

Muistivaikeudet ja keskittymiskyvyttömyys ovat tavallinen oire myös masennustiloissa.

En usko, että muistivaikeutesi johtuisivat aivosairauksista, koska neurologisista syistä johtuvat muistisairaudet ovat harvinaisia nuorella aikuis­iällä. Huomaat varmaan muistisi toimivan taas, jos saat levättyä kunnolla. 

Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Muisti pätkii?

Kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavien määrä on kaksin- ja puolinkertaistunut Suomessa noin kymmenen vuoden aikana. Tällä hetkellä diagnosoituja tapauksia on n. 250 000 Tyypillisimmät oireet ovat: väsymys aloitekyvyttömyys keskittymis- ja muistivaikeudet sekä jonkinasteinen masennus palelu taipumus painonnousuun ummetuksen kaltaista suolen toiminnan hidastumista ihon kuivumista sekä hiusten lähtöä hedelmällisyysongelmat: raskauden käynnistymisen vaikeudet tai keskenmenot Masennus vie n. 5000...
Lue kommentti