Olen 33-vuotias pienen lapsen äiti ja teen vuorotyötä lyhennetyllä työviikolla. Olen viimeisen kuukauden ollut erityisen väsynyt. Kymmenen tunnin unetkaan eivät piristä ja muistini on alkanut omituisesti pätkiä. En muista esim. kertomiani asioita, olen hajamielinen, hommat jäävät puolitiehen enkä oikein jaksa mitään työpäivien jälkeen. Säikähdin näitä usein sattuneita muisti­häiriöitä. Voiko tämän ikäisellä olla kyse jostain muustakin kuin normaalista väsymyksestä, esimerkiksi muistisairaudesta?

Pitkittynyt stressi heikentää muistin toiminnan kannalta tärkeiden aivojen alueiden hermosolujen toimintaa. Todennäköisesti muistivaikeutesi johtuvatkin uupumuksesta tai vuorotyöhön usein liittyvään univajeeseen.

Muistivaikeudet ja keskittymiskyvyttömyys ovat tavallinen oire myös masennustiloissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

En usko, että muistivaikeutesi johtuisivat aivosairauksista, koska neurologisista syistä johtuvat muistisairaudet ovat harvinaisia nuorella aikuis­iällä. Huomaat varmaan muistisi toimivan taas, jos saat levättyä kunnolla. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavien määrä on kaksin- ja puolinkertaistunut Suomessa noin kymmenen vuoden aikana. Tällä hetkellä diagnosoituja tapauksia on n. 250 000

Tyypillisimmät oireet ovat:

väsymys
aloitekyvyttömyys
keskittymis- ja muistivaikeudet sekä jonkinasteinen masennus
palelu
taipumus painonnousuun
ummetuksen kaltaista suolen toiminnan hidastumista
ihon kuivumista sekä hiusten lähtöä
hedelmällisyysongelmat: raskauden käynnistymisen vaikeudet tai keskenmenot

Masennus vie n. 5000 suomalaista eläkkeelle vuosittain. Oikeanlaisella ravinnolla, laadukkailla ravintolisillä ja kilpirauhasen oikeanlaisella hoidolla voitaisiin saada aikaan suuria säästöjä ja parantaa monen ihmisen elämän laatua.

 

http://www.amplia.fi/blogi/?x119991=237743

  • ylös 12
  • alas 10
Sisältö jatkuu mainoksen alla