Olen huolissani 19-vuotiaasta tyttären tyttärestä. Hänen huoneensa on aivan sekaisin ja vaatteet hujan hajan pitkin lattiaa. Hän kyllä vastaa siivoavansa huoneensa mutta siihen se jääkin. Hän pukeutuu siististi ja asiallisesti ja saa työstään myyjänä hyvää palautetta niin asiakkailta kuin työnantajaltaan. Koulussa hän oli usean vuoden ajan koulukiusattu. Voisiko tämä olla liittyä mitenkään hänen vaikeuteensa pitää oma huoneensa siistinä?

Tyttären tyttäresi käytös on monelle nuorelle tyypillistä, näin etenkin jos nuori asuu vielä vanhempiensa kotona. Koska hän pitää pukeutumisestaan hyvää huolta ja saa työssään kehuja, en olisi huolissani hänen vaikeudestaan tai haluttomuudestaan pitää huolta asuntonsa siisteydestä.

Uskoisin, että hän alkaa ihan omatoimisesti pitää asuntonsa siisteydestä parempaa huolta viimeistään silloin, kun hän alkaa vakavasti seurustella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Itse en Sinuna huomauttaisi hänelle hänen asuntonsa siisteydestä, vaikka hän ei tunnu nuoren tavoin siitä ärtyvänkään. Joskus paras tapa vaikuttaa asiaan on tarjoutua – mutta ei tuppautua - auttamaan siivoamisessa. Parasta on suhtautua häneen nuorena aikuisena, joka vastaa itse itsestään ja asuntonsa siisteydestä. En usko, että hänen käytöksensä ja koulukiusaamisensa välillä on mitään syy-yhteyttä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Matti Huttunen
psykiatri ja psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla