33-vuotiaalle naiskysyjälle on sanottu kolesterolin olevan liian alhainen. Arvo on liikkunut kolmen pinnassa. Nyt kysyjää vaivaa, mitä haittaa liian alhaisesta kolesterolista on. Kysyjä syö samoja tuotteita kuin miehensä, jolla puolestaan on korkeat kolesteroliarvot. Muutenkin perheessä syödään paljon kasviksia ja noudatetaan kevyttä ruokavaliota.

Suomessa ja muissa teollisuusmaissa kolesteroliarvojen ”korkeus” ja ”mataluus” ovat saaneet merkityksensä sen mukaan, mitä väestön kolesteroliarvot keskimäärin ovat. Vielä 1970-luvulla kolesterolilukema alle 5 mmol/litra oli suorastaan harvinainen etenkin Itä-Suomessa. Nyt väestön yleisen kolesterolitason laskun myötä sitä pidetään jossakin yhteyksissä jopa ylärajana.

Menneiltä ajoilta lienee peräisin myös käsite ”liian” alhainen kolesteroli, vaikka tutkimusten mukaan meitä enemmän luonnontilassa elävillä ihmisillä 3–3,5 mmol/litra arvot ovat ”normaaleja”. Tätäkään alhaisempien arvojen haitoista ei ole näyttöä tai tutkimuksissa on ollut niin paljon sekoittavia tekijöitä, että ei voida puhua syy-seuraussuhteista. Puhe liian alhaisten arvojen haitallisuudesta lienee osittain myös ajalta, jolloin käytettiin toisenlaisia kolesterolilääkkeitä, joilla oli haitallisia sivuvaikutuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kolmen tietämissä oleva kolesteroli on siis pelkästään myönteinen asia. Tilannetta tietysti tarkentaisi vielä muiden veren rasva-arvojen selvittäminen (hyvä HDL-kolesteroli, huono LDL-kolesteroli ja triglyseridi). Ehkäpä ne kysyjältä on tutkittukin? Joka tapauksessa kokonaiskolesteroli on niin alhainen, että se kysyjän kohdalla viittaa hyvään perimään eli maksan kykyyn käsitellä kolesterolia. Alhainen kolesteroli ei aiheuta minkäänlaisia oireita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla