Tyttäreni, 26 v, on saanut vaikea-asteisen masennustilan vuoksi useampaan otteeseen sähköhoidossa. Sähköhoito on auttanut häntä paljon. Onko sähköhoidolla joitakin vakavia tai pysyviä haittavaikutuksia?

Sähköhoito on todellakin usein lääkkeitä sekä tehokkaampi että nopeammin vaikuttava keino hoitaa vakavia masennustiloja. Sähköhoitoon liitetyt ennakkoluulot ja pelot ovat peräisin aikakaudelta, jolloin sähköhoidossa käytetty sähkövirran määrä oli paljon nykyistä suurempi ja jolloin sähköhoito annettiin ilman nukutusta.

Nykyisellä tavalla annettu sähköhoito on hyvin turvallista eikä sen tiedetä aiheuttavan pysyviä haittavaikutuksia. Sähköhoito voi aiheuttaa ohimenevää pahoinvointia tai sekavuutta, joka voi joskus kestää muutamia tunteja, harvoin päiviä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sähköhoito aiheuttaa usein nk. retrogradista amnesiaa, joka ilmenee vaikeutena muistaa sähköhoitoa edeltävien päivien, viikkojen tai joskus jopa kuukausien tapahtumia. Jotkut sähköhoitoa saaneet potilaat eivät myöskään muista kaikkia sähköhoidon aikaisia tai sitä seuraavien päivien tapahtumia tai asioita. Nämä sähköhoitoon liittyvät muistivaikeudet korjaantuvat yleensä parissa kuukaudessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Matti Huttunen
psykiatri ja psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla