Enpä tiedä, onko kysymykseni aihealue kysy ravinnosta, terveydestä vai psykologilta, mutta tässä mieltä askarruttava asia: Yli 50-vuotias mieheni syö mieluiten vanhentunutta ruokaa. Hän ostaa ruoka-aineet tuoreena, mutta ”hautoo” niitä päiväkausia jääkaapissa ja valmistaa ne ruoaksi vasta, kun viimeinen käyttöpäivä on reilusti mennyt (ei siis parasta ennen -päivä). Erityisesti vakuumipakattu kala ja lihatuotteet minua suorastaan pelottavat – niissähän voi muhia vaikka mitä. Homeinen leipä häneen uppoaa erittäin hyvin. Hän todellakin käyttää sellaisia ruoka-aineita, jotka kuuluvat biojätteeseen. Erityisesti liha ja kala ovat mielestäni suorastaan hengenvaarallisia.
Mistähän tällainen tarve pilaantuneeseen ruokaan voi johtua? Onko kyse jostakin elimistön biologisesta korjausliikkeestä bakteeri-tasapainon suhteen? Vai onko kyse psykologisesta ongelmasta – lapsuuden makuelämysten kaipuusta. Mieheni äiti on tykkäsi aikoinaan matkustelusta ja punaviinistä, joten mieheni jäi lapsena vähän kevyelle hoidolle ja todennäköisesti tuoretta ruokaa ei ole ollut tarjolla. Minä en syö hänen ruokiaan, mutta minkälaisen riskin yhteinen jääkaappi aiheuttaa?

Ravitsemustieteilijä Ursula Schwab vastaa: Parasta ennen -päiväys tarkoittaa vähimmäissäilyvyys-aikaa. Siihen asti elintarvikkeen aistittava laatu pysyy hyvänä, kun tuote säilytetään oikein. Parasta ennen -päiväyksen jälkeen tuote on yleensä käyttökelpoinen. Esimerkiksi maitoa ja jogurttia voi käyttää muutaman päivän päiväyksen jälkeen, jos tuotteita on säilytetty viileässä ja ne tuoksuvat ja maistuvat normaaleilta.

Viimeinen käyttöpäivä on sen sijaan nimensä mukaisesti päivä, jolloin tuote on viimeistään käytettävä. Se merkitään hyvin herkästi pilaantuviin tuotteisiin, esim. tuoreeseen lihaan ja kalaan sekä savukalaan. Tuotetta ei siis saa myydä eikä sitä tulisi syödä tämän päiväyksen jälkeen. Homehtunutta ruokaa ei tulisi käyttää, sillä homeissa on elimistölle haitallisia aineita. Homehtuneen ruoan syöminen voi ajan mittaan aiheuttaa vakavia terveyshaittoja.

Lisää tietoa myyntipäällysmerkinnöistä ja ruoan turvallisuudesta löytyy Elintarviketurvallisuusviraston internet-sivuilta.

Psykiatri Matti Huttunen vastaa: Kuvauksesi perusteella saa sen vaikutelman, että pilaantuneella ruoalla on miehellesi jokin erityinen merkitys. On hyvin mahdollista, että tämän tavan tai mielihalun taustalla on jokin hänen lapsuuteensa liittyvä seikka. Epätavallisten käytöstapojemme taustalla voi olla mitä erilaisimpia uskomuksia tai pelkoja. Niiden historian ja luonteen ymmärtäminen edellyttää tietoa käytöstavan historiasta, pakonomaisuudesta ja siihen liittyviin uskomusten ja mielikuvien luonteesta. Tämän vuoksi vain miehesi voisi valottaa ruokailutapansa taustoja.

Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti

Ursula Schwab
ravitsemusterapian apulaisprofessori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

Huolestunut poika

Pilaantunut maistuu?

Kiitos "Pilaantunut maistuu" -vastauksesta. Oma kysymykseni liittyy tähän. 87-vuotias äitini ei piittaa pakkauksien merkinnöistä vaan surutta syö elintarvikkeita Viimeisen Käyttöpäivänkin jälkeen, Parasta Ennen -päivätyt saattavat mennä kuukausia tai parikin vuotta vanhoina. Hän toki haistaa ja katsoo ensin ja väittää sen täysin riittävän. Jos leivässä tms on hometta, hän veitsellä poistaa homeisen kohdan ja syö loput. Jos sulatetusta pakasteannoksesta jää ylimääräistä, hän vaikka salaa...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kun verensokeri on pysyvästi koholla, olet sairastunut tyypin 2 diabetekseen. Mikä siihen johtaa, miten sitä voi välttää?

Millaisia ovat alkavan tyypin 2 diabeteksen oireet?

Erityisesti syömisen jälkeen saattaa vähän väsyttää ja raukaista. Suu tuntuu kuivalta ja janottaa, voi ilmetä keskittymisvaikeuksia ja levottomuutta, näön sumentumista sekä jalkojen puutumista ja pistelyä.

Kun verenkierrossa on paljon ylimääräistä glukoosia, sitä alkaa erittyä myös virtsaan, jolloin virtsaamistarve voimistuu.

Aiemmin puhuttiin vanhuustyypin diabeteksesta, mutta termi on vanhentunut, sillä osa sairastuneista on nuoria. Yhdysvalloissa ja Englannissa sairastuneiden joukossa on myös lapsia ja teiniikäisiä.

Onko löytynyt uusia tekijöitä, jotka vaikuttavat sairastumiseen?

Diabeteksen puhkeamisessa on vielä paljon tuntematonta, mutta ylipainon, vähäisen liikkumisen ja perintötekijöiden lisäksi yksi vähemmän tunnettu riskitekijä on pitkään jatkunut univaje. Jo yksi huonosti nukuttu yö voi pistää verensokeritasot hetkeksi hyrskyn myrskyn. Unen puute kääntää hormonitoiminnan sellaiseksi, että ruokahalu voimistuu, kylläisyyden tunne vähenee ja insuliinin toimintaa heikkenee.

Myös ympäristömyrkyt, kuten raskasmetallit ja torjunta-aineet muuttavat hormonien ja geenien toimintaa. Ympäristömyrkkyjä on esimerkiksi elintarvikkeiden pakkausmateriaaleissa, hygieniatuotteissa, muoveissa ja kaloissa.

Voiko sairastaa tietämättään?

Voi, jopa vuosia tai vuosikymmeniä, sillä tyypin 2 diabetes on usein petollisen vähäoireinen tai oireeton.

Ei ole lainkaan tavatonta, että silmälääkäri huomaa taudin ensimmäisenä. Liika sokeri verenkierrossa saa silmänpohjan pienet verisuonet ratkeilemaan ja vuotamaan.

Joskus äkillisen sydäninfarktin takaa paljastuu tyypin 2 diabetes.

Miksi huomaamaton tautikin on vaarallinen?

Pitkään jatkuessaan korkea verensokeri vahingoittaa verisuonia, sydäntä ja hermostoa.

Silmänpohjan verisuonten vaurioituminen voi jopa sokeuttaa. Jos munuaisten verisuonet vaurioituvat, ihminen voi joutua keinomunuaishoitoon tai elinsiirtoon.

Hermovauriot taas aiheuttavat erimuotoisia tuntohäiriöitä, kuten puutumista, pistelyä ja lämpötunnon vaihtelua raajoissa. Hermojen vaurioituminen voi tehdä myös sen, että ihminen ei tunne esimerkiksi kengässään hiertävää kiveä, jolloin jalat voivat haavautua.

Diabeetikoita myös ientulehdukset piinaavat terveitä enemmän.

Jopa 60–70 prosenttia aikuisiän diabeetikoista kuolee sydän- ja verisuonitauteihin.

Voiko diabeteksesta parantua?

Tyypin 2 diabetesta pidetään elämänmittaisena sairautena, mutta sen voi hoitaa erinomaiseen tasapainoon syömällä terveellisesti, nukkumalla hyvin ja liikkumalla tarpeeksi.

Osa pääsee lihavuusleikkauksen jälkeen eroon diabeteslääkkeistä. Leikkaus parantaa insuliinin toimintaa ja lisää kylläisyyden tunnetta.

Voidaan ajatella, että jos verensokeri on pysynyt vuoden normaalina ilman lääkitystä, on parantunut.


Mikä on tehokkainta tyypin 2 diabetesta hoitoa?

Tärkeintä on painonpudotus. Tutkimusten mukaan tyypin 2 diabeetikoilla laihduttaminen on kuitenkin terveitä vaikeampaa. Silloin, kun laihtumisesta olisi eniten hyötyä, elimistö pistää kaikin keinoin hanttiin.

Taivaita ei kuitenkaan tarvitse tavoitella, sillä jo pieni, noin viiden prosentin painonpudotus voi saada ihmeitä aikaan.

Lääkehoidossa pyritään valitsemaan valmisteita, jotka eivät lihota tai altista hypoglykemioille ja jotka jopa auttavat laihtumaan. SGLT2-estäjäryhmän lääkkeet poistavat myös glukoosia virtsaan, ja osa diabeetikoista saattaa keventyä sen vaikutuksesta jopa parikymmentä kiloa.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Lue lisää tyypin 2 diabeteksesta Käypä hoito -suosituksesta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti