Enpä tiedä, onko kysymykseni aihealue kysy ravinnosta, terveydestä vai psykologilta, mutta tässä mieltä askarruttava asia: Yli 50-vuotias mieheni syö mieluiten vanhentunutta ruokaa. Hän ostaa ruoka-aineet tuoreena, mutta ”hautoo” niitä päiväkausia jääkaapissa ja valmistaa ne ruoaksi vasta, kun viimeinen käyttöpäivä on reilusti mennyt (ei siis parasta ennen -päivä). Erityisesti vakuumipakattu kala ja lihatuotteet minua suorastaan pelottavat – niissähän voi muhia vaikka mitä. Homeinen leipä häneen uppoaa erittäin hyvin. Hän todellakin käyttää sellaisia ruoka-aineita, jotka kuuluvat biojätteeseen. Erityisesti liha ja kala ovat mielestäni suorastaan hengenvaarallisia.
Mistähän tällainen tarve pilaantuneeseen ruokaan voi johtua? Onko kyse jostakin elimistön biologisesta korjausliikkeestä bakteeri-tasapainon suhteen? Vai onko kyse psykologisesta ongelmasta – lapsuuden makuelämysten kaipuusta. Mieheni äiti on tykkäsi aikoinaan matkustelusta ja punaviinistä, joten mieheni jäi lapsena vähän kevyelle hoidolle ja todennäköisesti tuoretta ruokaa ei ole ollut tarjolla. Minä en syö hänen ruokiaan, mutta minkälaisen riskin yhteinen jääkaappi aiheuttaa?

Ravitsemustieteilijä Ursula Schwab vastaa: Parasta ennen -päiväys tarkoittaa vähimmäissäilyvyys-aikaa. Siihen asti elintarvikkeen aistittava laatu pysyy hyvänä, kun tuote säilytetään oikein. Parasta ennen -päiväyksen jälkeen tuote on yleensä käyttökelpoinen. Esimerkiksi maitoa ja jogurttia voi käyttää muutaman päivän päiväyksen jälkeen, jos tuotteita on säilytetty viileässä ja ne tuoksuvat ja maistuvat normaaleilta.

Viimeinen käyttöpäivä on sen sijaan nimensä mukaisesti päivä, jolloin tuote on viimeistään käytettävä. Se merkitään hyvin herkästi pilaantuviin tuotteisiin, esim. tuoreeseen lihaan ja kalaan sekä savukalaan. Tuotetta ei siis saa myydä eikä sitä tulisi syödä tämän päiväyksen jälkeen. Homehtunutta ruokaa ei tulisi käyttää, sillä homeissa on elimistölle haitallisia aineita. Homehtuneen ruoan syöminen voi ajan mittaan aiheuttaa vakavia terveyshaittoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lisää tietoa myyntipäällysmerkinnöistä ja ruoan turvallisuudesta löytyy Elintarviketurvallisuusviraston internet-sivuilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Psykiatri Matti Huttunen vastaa: Kuvauksesi perusteella saa sen vaikutelman, että pilaantuneella ruoalla on miehellesi jokin erityinen merkitys. On hyvin mahdollista, että tämän tavan tai mielihalun taustalla on jokin hänen lapsuuteensa liittyvä seikka. Epätavallisten käytöstapojemme taustalla voi olla mitä erilaisimpia uskomuksia tai pelkoja. Niiden historian ja luonteen ymmärtäminen edellyttää tietoa käytöstavan historiasta, pakonomaisuudesta ja siihen liittyviin uskomusten ja mielikuvien luonteesta. Tämän vuoksi vain miehesi voisi valottaa ruokailutapansa taustoja.

Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti

Ursula Schwab
ravitsemusterapian apulaisprofessori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla