Olen 24-vuotias nainen ja olen kärsinyt syömishäiriöistä 13-vuotiaasta asti. Olen sairastanut sekä anoreksiaa sekä bulimiaa. Olen 180 cm pitkä ja kevyimmilläni olen painanut 47 kg. Nyt olen vuoden saanut pidettyä painoni 63 kilossa ihanan avomieheni tuen ansiosta. Mitkä ovat mahdollisuuteni saada lapsia? Voiko olla niin, että vakiintuneesta painostani huolimatta elimistö ei korjaudu koskaan kokonaan? Kärsin psyykkisistä oireista toisinaan edelleen. Kuukautiset saatiin normaaleiksi yhdistelmäehkäisypillereillä ja ruokavaliomuutoksilla.

Syömishäiriöillä ja painolla yleensäkin on yhteys naisen hedelmällisyyteen. Tutkimusten perusteella tiedetään, että noin 7 % suomalaisnaisista on sairastanut syömishäiriön ennen 30. ikävuottaan. Anoreksian eli laihuushäiriön esiintyvyys on 2,2 %, bulimian eli ahmimishäiriön 2,3 % ja muiden ns. epätyypillisten syömishäiriöiden 2,9 %.

Bulimiassa paino on usein normaalin rajoissa, mutta oksenteluun liittyvät aineenvaihdunnan muutokset häiritsevät munasarjojen toimintaa ja monen bulimiasta kärsivän kuukautiset ovat epäsäännölliset.

Voimakkaaseen laihtumiseen liittyy kuukautisten poisjäänti. Munasarjat ovat ikään kuin lepotilassa, munarakkulat eivät lainkaan kypsy ja estrogeenin eritys on vähäistä muistuttaen vaihdevuosien kaltaista hormonaalista tilannetta. Laihuushäiriö on vakava sairaus, johon liittyy monia ruumiillisia seurauksia. Onneksi vähintään 70 % anoreksiaan sairastuneista naisista toipuu, mutta painon ja hormonitoiminnan normaalistuminen kestää yleensä vuosia.

Elimistön hormonitoiminta ja siten hedelmällisyys palaavat yleensä vähitellen normaaliksi painon palauduttua ja syömishäiriön parannuttua. Tutkimusten perusteella tiedetään, että anoreksian sairastaneilla naisilla on hieman keskimääräistä suurempi riski saada pienipainoisia lapsia. Toipuneiden naisten lastensaanti on kuitenkin pääosin ongelmatonta.

Jos anoreksiavaihe on ollut erittäin pitkäaikainen, voi olla, että munasarjojen toiminta ei palaudu täysin normaaliksi. Tällaisessa tilanteessa voidaan raskauden alkamista auttaa ns. munarakkulan kypsytyshoidolla. Niiden tulokset ovat hyviä.

Tarkempaa vastausta lasten saamisen mahdollisuudesta en voi antaa. Itse asiassa kysymystekstissä ei kerrota, ovatko kuukautiset säännölliset, jos mitään hormonihoitoa ei ole käytössä. Se, että vuodot tulevat yhdistelmäehkäisyvalmisteen avulla, ei vielä kerro että munasarjojen toiminta on palautunut. Jos kuukautiskierto on säännöllinen ilman mitään hormonivalmisteita, se viestittää yleensä, että munasarja toimii normaalisti, munasolu kypsyy ja irtoaa.

 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.