Olen 24-vuotias nainen ja olen kärsinyt syömishäiriöistä 13-vuotiaasta asti. Olen sairastanut sekä anoreksiaa sekä bulimiaa. Olen 180 cm pitkä ja kevyimmilläni olen painanut 47 kg. Nyt olen vuoden saanut pidettyä painoni 63 kilossa ihanan avomieheni tuen ansiosta. Mitkä ovat mahdollisuuteni saada lapsia? Voiko olla niin, että vakiintuneesta painostani huolimatta elimistö ei korjaudu koskaan kokonaan? Kärsin psyykkisistä oireista toisinaan edelleen. Kuukautiset saatiin normaaleiksi yhdistelmäehkäisypillereillä ja ruokavaliomuutoksilla.

Syömishäiriöillä ja painolla yleensäkin on yhteys naisen hedelmällisyyteen. Tutkimusten perusteella tiedetään, että noin 7 % suomalaisnaisista on sairastanut syömishäiriön ennen 30. ikävuottaan. Anoreksian eli laihuushäiriön esiintyvyys on 2,2 %, bulimian eli ahmimishäiriön 2,3 % ja muiden ns. epätyypillisten syömishäiriöiden 2,9 %.

Bulimiassa paino on usein normaalin rajoissa, mutta oksenteluun liittyvät aineenvaihdunnan muutokset häiritsevät munasarjojen toimintaa ja monen bulimiasta kärsivän kuukautiset ovat epäsäännölliset.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Voimakkaaseen laihtumiseen liittyy kuukautisten poisjäänti. Munasarjat ovat ikään kuin lepotilassa, munarakkulat eivät lainkaan kypsy ja estrogeenin eritys on vähäistä muistuttaen vaihdevuosien kaltaista hormonaalista tilannetta. Laihuushäiriö on vakava sairaus, johon liittyy monia ruumiillisia seurauksia. Onneksi vähintään 70 % anoreksiaan sairastuneista naisista toipuu, mutta painon ja hormonitoiminnan normaalistuminen kestää yleensä vuosia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Elimistön hormonitoiminta ja siten hedelmällisyys palaavat yleensä vähitellen normaaliksi painon palauduttua ja syömishäiriön parannuttua. Tutkimusten perusteella tiedetään, että anoreksian sairastaneilla naisilla on hieman keskimääräistä suurempi riski saada pienipainoisia lapsia. Toipuneiden naisten lastensaanti on kuitenkin pääosin ongelmatonta.

Jos anoreksiavaihe on ollut erittäin pitkäaikainen, voi olla, että munasarjojen toiminta ei palaudu täysin normaaliksi. Tällaisessa tilanteessa voidaan raskauden alkamista auttaa ns. munarakkulan kypsytyshoidolla. Niiden tulokset ovat hyviä.

Tarkempaa vastausta lasten saamisen mahdollisuudesta en voi antaa. Itse asiassa kysymystekstissä ei kerrota, ovatko kuukautiset säännölliset, jos mitään hormonihoitoa ei ole käytössä. Se, että vuodot tulevat yhdistelmäehkäisyvalmisteen avulla, ei vielä kerro että munasarjojen toiminta on palautunut. Jos kuukautiskierto on säännöllinen ilman mitään hormonivalmisteita, se viestittää yleensä, että munasarja toimii normaalisti, munasolu kypsyy ja irtoaa.

 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla