Olen 24-vuotias nainen ja olen kärsinyt syömishäiriöistä 13-vuotiaasta asti. Olen sairastanut sekä anoreksiaa sekä bulimiaa. Olen 180 cm pitkä ja kevyimmilläni olen painanut 47 kg. Nyt olen vuoden saanut pidettyä painoni 63 kilossa ihanan avomieheni tuen ansiosta. Mitkä ovat mahdollisuuteni saada lapsia? Voiko olla niin, että vakiintuneesta painostani huolimatta elimistö ei korjaudu koskaan kokonaan? Kärsin psyykkisistä oireista toisinaan edelleen. Kuukautiset saatiin normaaleiksi yhdistelmäehkäisypillereillä ja ruokavaliomuutoksilla.

Syömishäiriöillä ja painolla yleensäkin on yhteys naisen hedelmällisyyteen. Tutkimusten perusteella tiedetään, että noin 7 % suomalaisnaisista on sairastanut syömishäiriön ennen 30. ikävuottaan. Anoreksian eli laihuushäiriön esiintyvyys on 2,2 %, bulimian eli ahmimishäiriön 2,3 % ja muiden ns. epätyypillisten syömishäiriöiden 2,9 %.

Bulimiassa paino on usein normaalin rajoissa, mutta oksenteluun liittyvät aineenvaihdunnan muutokset häiritsevät munasarjojen toimintaa ja monen bulimiasta kärsivän kuukautiset ovat epäsäännölliset.

Voimakkaaseen laihtumiseen liittyy kuukautisten poisjäänti. Munasarjat ovat ikään kuin lepotilassa, munarakkulat eivät lainkaan kypsy ja estrogeenin eritys on vähäistä muistuttaen vaihdevuosien kaltaista hormonaalista tilannetta. Laihuushäiriö on vakava sairaus, johon liittyy monia ruumiillisia seurauksia. Onneksi vähintään 70 % anoreksiaan sairastuneista naisista toipuu, mutta painon ja hormonitoiminnan normaalistuminen kestää yleensä vuosia.

Elimistön hormonitoiminta ja siten hedelmällisyys palaavat yleensä vähitellen normaaliksi painon palauduttua ja syömishäiriön parannuttua. Tutkimusten perusteella tiedetään, että anoreksian sairastaneilla naisilla on hieman keskimääräistä suurempi riski saada pienipainoisia lapsia. Toipuneiden naisten lastensaanti on kuitenkin pääosin ongelmatonta.

Jos anoreksiavaihe on ollut erittäin pitkäaikainen, voi olla, että munasarjojen toiminta ei palaudu täysin normaaliksi. Tällaisessa tilanteessa voidaan raskauden alkamista auttaa ns. munarakkulan kypsytyshoidolla. Niiden tulokset ovat hyviä.

Tarkempaa vastausta lasten saamisen mahdollisuudesta en voi antaa. Itse asiassa kysymystekstissä ei kerrota, ovatko kuukautiset säännölliset, jos mitään hormonihoitoa ei ole käytössä. Se, että vuodot tulevat yhdistelmäehkäisyvalmisteen avulla, ei vielä kerro että munasarjojen toiminta on palautunut. Jos kuukautiskierto on säännöllinen ilman mitään hormonivalmisteita, se viestittää yleensä, että munasarja toimii normaalisti, munasolu kypsyy ja irtoaa.

 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.