Minulla oli kaksi viikkoa sitten oikean jalan nilkassa aikamoinen laskimosuonen tulehdus ja jalka on vieläkin kipeä. Olen liikkunut kovasti ja voidellut nilkkaa lääkärin määräämällä rasvalla. Syksyllä olen lähdössä pitkälle lennolle ja kysyn, miten voisi parhaiten varustautua lentomatkalle?

Laskimosuonen tulehduksella voidaan puhekielessä tarkoittaa monenlaisia tiloja, joille vielä voi olla erilaisia syitä. Oletan, että tässä on ollut kyse nilkan pinnallisen laskimon tukoksesta ja siihen usein liittyvästä tulehduksesta, jota hoidetaan hepariininkaltaisia aineita sisältävillä voiteilla (Hirudoid, Trombosol) sekä antamalla jalalle liikettä.

Jos laskimotukos on nilkassa, se mitä ilmeisimmin on vain paikallinen ja paranee hyvin paikallishoidolla muutamassa viikossa. Tosin suoni voi tuntua aralta usean kuukaudenkin ajan. Samanlainen pinnallinen ja vähänkään laajempi laskimotulehdus ylempänä sääressä ja reidessä usein edellyttää syvällä sijaitsevan laskimotukoksen mahdollisuuden selvittämistä, ja tällöin olisikin kyse jo eri­laisia toimia vaativasta sairaudesta.

Pinnallisen laskimotukoksen syntyä voivat edesauttaa monenlaiset seikat, ja siksi jälkihoito ja ehkäisy riippuvat siitä, onko tällaisia tekijöitä (esimerkiksi paikallinen tulehdus, raskaus, suonikohjut, laskimoon annettu injektio, hyytymishäiriö tai hormonihoito) ollut vaikuttamassa vaivan syntyyn. Luonnollisesti, jos syy on edelleen olemassa, uuden laskimotukoksen riski on suuri.

Tarkkoja ohjeita pitkän lentomatkan välttämisestä pinnallisen laskimotukoksen jälkeen ei ole, mutta runsaan kuukauden väli tulehduksen alkamisesta lentoon riittänee tavallisissa tapauksissa. Yleisiä laskimotukoksen esto-ohjeita lentomatkan aikana on joka tapauksessa syytä noudattaa. Lennolle kannattaa pukea nilkkaa ja säätä puristavat lentosukat. Istumapaikkaa varatessa on hyvä hakeutua käytäväpaikalle, josta pääsee helposti puolen tunnin välein liikkumaan käytävällä. Väliaikanakin pohjelihaksia on syytä jumpata. Juominen (ei alkoholia) on hyödyksi, jotta verenkierrossa oleva nestemäärä ei vähene. Sen sijaan valtimoahtaumapotilailla tukosten ehkäisemiseksi käytettävästä aspiriinista ei ole hyötyä. 

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.