Olen 55-vuotias ja jo muutaman vuoden ajan silmieni alla on olleet rumat pussit. En juo enkä polta ja liikun paljon. Saako silmäpusseja millään pois?

Helsingin silmäklinikan erikoislääkäri Tero Kivelä kertoo, ettei silmäpusseilla ole mitään lääketieteellistä merkitystä. Ne eivät siis ole merkki mistään sairaudesta. Silmäluomien iho on alun perin ohut ja ihon alla oleva kudos löysää. Tämä ilmenee esimerkiksi silmän seudun vamman jälkeisessä mustassa silmässä. Ihon alla purkautuva veri ei muodosta paikallista mustelmaa vaan leviää löyhässä kudoksessa laajalle.

Vuosien kuluessa silmäluomien jo alun perin ohuen ihon joustavuus vähenee, iho kuivuu ja venyy. Alaluomen ihon veltostuminen näkyy silmäpusseina. Aluksi alaluomet ovat turvoksissa vain aamuisin, sitten yhä suuremman osan päivästä. Taipumus saada silmäpusseja vaihtelee suuresti eri ihmisillä. Riippuen syntyessä saaduista geeneistä ja ihon laadusta luomien iho voi alkaa roikkua jopa 20–30 vuoden iässä, mutta tavallisemmin silmäpussit ilmaantuvat 35–40-vuotiaana ja syvenevät 50–60-vuotiaana.

Perimän lisäksi silmäpussien syntyyn vaikuttavat elintavat, jotka ennenaikaisesti vanhentavat ihoa. Näitä ovat tupakointi ja runsas alkoholinkäyttö. Vielä suurempi vaikutus on liiallisella auringonotolla tai muulla altistumisella ultraviolettivalolle.

Ainoa tepsivä silmäpussien hoito on leikkaus. Koska alaluomen silmäpussit eivät vaikuta näköön eivätkä muutenkaan aiheuta terveysongelmia, niiden leikkaushoito katsotaan kosmeettiseksi kirurgiaksi. Siksi yhteiskunta ei niiden hoitoa korvaa. Leikkaushoito on mahdollinen, eritoten jos silmäpusseissa on rasvatyrä.

Leikkauksessa alaluomen ihoa poistetaan varovasti. Silmäluomet ovat herkkää aluetta, minkä vuoksi pienikin liiallinen ihon poisto voi muuttaa luomen asentoa haitallisesti. Siksi Kivelä suosittelee, ettei leikkaukseen kannata rynnistää, elleivät pussit ole todella häiritsevät.

Joskus löystyminen ja ihon roikkuminen näkyy enemmän yläluomessa. Roikkuvia yläluomia sanotaan ”koiranluomiksi”. Jos luomet valuvat silmien eteen ja haittaavat näköä, hoito voidaan tehdään yleisessä sairaalassa tai KELA korvaa itse maksetusta leikkauksesta osan.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.