Olen 55-vuotias ja jo muutaman vuoden ajan silmieni alla on olleet rumat pussit. En juo enkä polta ja liikun paljon. Saako silmäpusseja millään pois?

Helsingin silmäklinikan erikoislääkäri Tero Kivelä kertoo, ettei silmäpusseilla ole mitään lääketieteellistä merkitystä. Ne eivät siis ole merkki mistään sairaudesta. Silmäluomien iho on alun perin ohut ja ihon alla oleva kudos löysää. Tämä ilmenee esimerkiksi silmän seudun vamman jälkeisessä mustassa silmässä. Ihon alla purkautuva veri ei muodosta paikallista mustelmaa vaan leviää löyhässä kudoksessa laajalle.

Vuosien kuluessa silmäluomien jo alun perin ohuen ihon joustavuus vähenee, iho kuivuu ja venyy. Alaluomen ihon veltostuminen näkyy silmäpusseina. Aluksi alaluomet ovat turvoksissa vain aamuisin, sitten yhä suuremman osan päivästä. Taipumus saada silmäpusseja vaihtelee suuresti eri ihmisillä. Riippuen syntyessä saaduista geeneistä ja ihon laadusta luomien iho voi alkaa roikkua jopa 20–30 vuoden iässä, mutta tavallisemmin silmäpussit ilmaantuvat 35–40-vuotiaana ja syvenevät 50–60-vuotiaana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Perimän lisäksi silmäpussien syntyyn vaikuttavat elintavat, jotka ennenaikaisesti vanhentavat ihoa. Näitä ovat tupakointi ja runsas alkoholinkäyttö. Vielä suurempi vaikutus on liiallisella auringonotolla tai muulla altistumisella ultraviolettivalolle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ainoa tepsivä silmäpussien hoito on leikkaus. Koska alaluomen silmäpussit eivät vaikuta näköön eivätkä muutenkaan aiheuta terveysongelmia, niiden leikkaushoito katsotaan kosmeettiseksi kirurgiaksi. Siksi yhteiskunta ei niiden hoitoa korvaa. Leikkaushoito on mahdollinen, eritoten jos silmäpusseissa on rasvatyrä.

Leikkauksessa alaluomen ihoa poistetaan varovasti. Silmäluomet ovat herkkää aluetta, minkä vuoksi pienikin liiallinen ihon poisto voi muuttaa luomen asentoa haitallisesti. Siksi Kivelä suosittelee, ettei leikkaukseen kannata rynnistää, elleivät pussit ole todella häiritsevät.

Joskus löystyminen ja ihon roikkuminen näkyy enemmän yläluomessa. Roikkuvia yläluomia sanotaan ”koiranluomiksi”. Jos luomet valuvat silmien eteen ja haittaavat näköä, hoito voidaan tehdään yleisessä sairaalassa tai KELA korvaa itse maksetusta leikkauksesta osan.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla