Olen 30-vuotias nainen ja käyn aerobic-tunneilla 3–4 kertaa sekä kuntosalilla 2–3 kertaa viikossa. Seuraan sykemittarilla sydämen lyöntitiheyttä. Aerobic-tunnin lopussa "revittely"-vaiheessa sykkeeni nousee erittäin korkealle (180–200 minuutissa). Sen jälkeen tulee omituinen olo ja seuraavana yönä on unettomuutta. Onko sydämessä jokin vialla?

Kun kunto treenauksella nousee, samassa rasituksessa syketaso jää alhaisemmaksi kuin aikaisemmin huonompikuntoisena ollessa. Vahvistunut sydän pystyy vähemmillä supistuksilla hoitamaan riittävän verimäärän lihaksille. Hyväkuntoinen henkilö ei kuitenkaan yleensä tyydy samaan vaatimattomaan rasitukseen kuin mitä ennen jaksoi. Hän luonnollisesti lisää tempoa sitä mukaan kuin kunto nousee.

Kunnon nouseminen laskee leposykettä, mutta ei sydämen maksimisykettä. Kun hyväkuntoisena rehkitään täysillä, syke voi nousta hyvinkin korkeaksi. Kysyjän kokema syketaso voi olla täysin normaalia. Se ei merkitse mitään sydänvikaa. Muutenkin on vaikea kuvitella, että sydänvikainen pystyisi tuollaisiin suorituksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kysyjän liikunta tuntuu aika kovalta. On mahdollista harjoitella liikaa eli niin paljon, että ruumis ei voi enää hyvin. Tulee "ylikunto", eräänlainen autonomisen hermoston ylikiihotustila. Jos kovaan treeniin liittyy "omituinen olo" ja unettomuutta, kannattaisi vähän höllätä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla