Olen parisuhteessa elävä nainen. Minulla on ollut huuliherpes vuosia ja mieltäni askarruttaa se, kuinka herkästi tartutan sen partnerilleni suojaamattomassa yhdynnässä? Hänellä tätä tautia ei ole. Eli ovatko huuliherpes ja sukupuolitautiherpes kuinka läheisiä sairauksia? Kuinka herkästi esim. lapseni saavat tartunnan huuliherpeksestä?

Yskänrokkoviruksia (herpes simplex virus, HSV) on kahta tyyppiä. HSV-1 aiheuttaa infektion yleensä kasvoissa, erityisesti huulissa, HSV-2 taas sukupuolielimissä ja pakaroissa. Toisinaan HSV-1 aiheuttaa sukupuolielinherpekseen, ja HSV-2 taas voi ilmetä tyypillisillä yskänrokkoalueilla kasvoissa ja joskus muuallakin.

HSV-1-tartunta saadaan yleensä pienenä, jolloin se ei aiheuta mitään oireita. Lähes jokainen on saanut HSV-1-tartunnan ja kantaa virusta elimistössään, tavallisimmin kolmoishermon juuressa, tumakkeessa. Sukupuolielinherpeksen yleisyyttä ei tunneta tarkkaan. HSV-2:n kantajia lienee aikuisista ainakin 20 %, mutta vain osa on siitä tietoinen. Kun henkilö on saanut herpesvirustartunnan, virus jää elimistöön pysyvästi. Se voi aktivoitua ajoittain ja aiheuttaa iho-oireita.
Virus tarttuu erityisesti silloin kun se aiheuttaa oireita, mutta myös oireettomassa vaiheessa viruksen erittyminen on mahdollista. Osa tartunnoista tapahtuukin oireettoman tai tartunnastaan tietämättömän partnerin välityksellä. Herpesvirus tarttuu suorassa iho- tai limakalvokontaktissa.

Jos sukuelimissä on herpekseen viittaavia rakkuloita tai haavaumia, on syytä pidättäytyä yhdynnästä tai käyttää kondomia. Koska herpes voi tarttua myös oireettomana aikana, kondomia on hyvä käyttää ainakin uuden tai tilapäisen kumppanin kanssa. Kondomin antama suoja ei ole kuitenkaan täydellinen. Kondomi suojaa herpestartunnalta vain silloin, kun se peittää rakkula- tai haava-alueet kunnolla. Toisaalta, jos herpeksestä on kulunut pitkä aika, on sen tartuttaminen toiseen varsin harvinaista.

Synnytyksen aikainen sukupuolielinherpes voi tarttua vastasyntyneeseen. Raskauden aikaisen ensimmäisen eli primaarin herpesinfektion riski tartuttaa sikiö on yli satakertainen uusintaherpekseen verrattuna. Primaari-infektio aiheuttaa 40–50 prosentilla ja uusintainfektio vain 1–4 prosentilla vastasyntyneistä sairastumisen eli neonataaliherpeksen. Äidin vasta-aineet suojaavat sikiötä tartunnalta.

Vastasyntynyttä vauvaa hoidettaessa on oireilevan huuliherpeksen kanssa hyvä olla varovainen. Uusiutuvassa huuliherpeksessä tartuttavaa virusta on vain rakkuloiden alueella, joten rakkuloiden peittäminen laastarilla tai läpinäkyvällä kalvolla vähentää tartuttamisriskiä. Tällöin vauvaa voi hoitaa normaalisti, ja äiti voi hyvin imettää. Isompien lasten kanssa erityistä huolta ei ole.


Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.