
Olen parisuhteessa elävä nainen. Minulla on ollut huuliherpes vuosia ja mieltäni askarruttaa se, kuinka herkästi tartutan sen partnerilleni suojaamattomassa yhdynnässä? Hänellä tätä tautia ei ole. Eli ovatko huuliherpes ja sukupuolitautiherpes kuinka läheisiä sairauksia? Kuinka herkästi esim. lapseni saavat tartunnan huuliherpeksestä?
Yskänrokkoviruksia (herpes simplex virus, HSV) on kahta tyyppiä. HSV-1 aiheuttaa infektion yleensä kasvoissa, erityisesti huulissa, HSV-2 taas sukupuolielimissä ja pakaroissa. Toisinaan HSV-1 aiheuttaa sukupuolielinherpekseen, ja HSV-2 taas voi ilmetä tyypillisillä yskänrokkoalueilla kasvoissa ja joskus muuallakin.
HSV-1-tartunta saadaan yleensä pienenä, jolloin se ei aiheuta mitään oireita. Lähes jokainen on saanut HSV-1-tartunnan ja kantaa virusta elimistössään, tavallisimmin kolmoishermon juuressa, tumakkeessa. Sukupuolielinherpeksen yleisyyttä ei tunneta tarkkaan. HSV-2:n kantajia lienee aikuisista ainakin 20 %, mutta vain osa on siitä tietoinen. Kun henkilö on saanut herpesvirustartunnan, virus jää elimistöön pysyvästi. Se voi aktivoitua ajoittain ja aiheuttaa iho-oireita.
Virus tarttuu erityisesti silloin kun se aiheuttaa oireita, mutta myös oireettomassa vaiheessa viruksen erittyminen on mahdollista. Osa tartunnoista tapahtuukin oireettoman tai tartunnastaan tietämättömän partnerin välityksellä. Herpesvirus tarttuu suorassa iho- tai limakalvokontaktissa.
Jos sukuelimissä on herpekseen viittaavia rakkuloita tai haavaumia, on syytä pidättäytyä yhdynnästä tai käyttää kondomia. Koska herpes voi tarttua myös oireettomana aikana, kondomia on hyvä käyttää ainakin uuden tai tilapäisen kumppanin kanssa. Kondomin antama suoja ei ole kuitenkaan täydellinen. Kondomi suojaa herpestartunnalta vain silloin, kun se peittää rakkula- tai haava-alueet kunnolla. Toisaalta, jos herpeksestä on kulunut pitkä aika, on sen tartuttaminen toiseen varsin harvinaista.
Synnytyksen aikainen sukupuolielinherpes voi tarttua vastasyntyneeseen. Raskauden aikaisen ensimmäisen eli primaarin herpesinfektion riski tartuttaa sikiö on yli satakertainen uusintaherpekseen verrattuna. Primaari-infektio aiheuttaa 40–50 prosentilla ja uusintainfektio vain 1–4 prosentilla vastasyntyneistä sairastumisen eli neonataaliherpeksen. Äidin vasta-aineet suojaavat sikiötä tartunnalta.
Vastasyntynyttä vauvaa hoidettaessa on oireilevan huuliherpeksen kanssa hyvä olla varovainen. Uusiutuvassa huuliherpeksessä tartuttavaa virusta on vain rakkuloiden alueella, joten rakkuloiden peittäminen laastarilla tai läpinäkyvällä kalvolla vähentää tartuttamisriskiä. Tällöin vauvaa voi hoitaa normaalisti, ja äiti voi hyvin imettää. Isompien lasten kanssa erityistä huolta ei ole.
Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.