Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Minkälainen sairaus on skitsofrenia. Miten sitä hoidetaan, ja paraneeko siitä, jos siihen sairastuu. Onko se perinnöllinen? Jos vanhempi on sairastunut, kuinka todennäköisesti lapsi sairastuu?

Skitsofrenia on psykiatrinen sairaus, jolle on ominaista jaksoittain ilmenevät sairausjaksot, joiden aikana henkilöllä ilmenee harha-aistimuksia (yleensä erilaisia kuuloelämyksiä tai puhetta) tai harhaluuloja tai -elämyksiä, joiden aikana henkilö kokee perusteetta ihmisten eleiden viittaavan häneen tai tulevansa vainotuksi.

Skitsofrenian oirekuva vaihtelee kuitenkin suuresti eri henkilöillä, ja joidenkin kohdalla sairaus ilmenee vain outona käyttäytymisenä, sekavana puheena tai kyvyttömyytenä kommunikoida kanssaihmisten kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Oirekuvan suuren vaihtelevuuden vuoksi skitsofrenia onkin syiltään, kulultaan ja hoitovasteeltaan hyvin monimuotoinen sairaus eli luultavimmin ryhmä taustaltaan erilaisia sairaustiloja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Perinnölliset tekijät lisäävät selvästi alttiutta sairastua skitsofreniaan. Keskimäärin skitsofreniaan sairastuu noin joka sadas henkilö. Jos jompikumpi vanhemmista sairastaa skitsofreniaa, noin joka kymmenes heidän lapsistaan sairastuu samaan sairauteen. Jos identtisistä kaksosista toinen on sairas, yli puolet heidän kaksossisarruksistaan sairastuu enemmin tai myöhemmin skitsofreniaan.

Skitsofrenian hoito koostuu lääkehoidosta ja potilaan yksilöllisen sairauskuvan ja elämäntilanteen räätälöidystä psyko- ja perheterapiasta ja erilaisista kuntouttamista toimenpiteistä. Skitsofreniaa koko uransa tutkinut professsori Yrjö Alanen on luonut käsitteen skitsofrenian "tarpeen mukainen hoito" (Alanen Y: Skitsofrenian tarpeen mukainen hoito, WSOY, 1993), joka lähestymistapaa hoidon yksilöllistä suunnittelua.

Skitsofrenian kulku vaihtelee suuresti eri potilailla. Ensipsykoosiin sairastuneista on parantunut viiden kuluttua täysin oireettomiksi joka 4–5 potilas. Useimmiten sairaus on kuitenkin vuosia ja joillakin läpi koko elämän kestävä sairaus, jossa oireiden aste vaihtelee suuresti eri potilailla.  Vakavasta ja jo vuosia kestäneestä skitsofreniasta voi kuitenkin aikaa myötä toipua lähes täysin tai hyvin lieväoireiseksi.

Matti Huttunen
psykiatri ja psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla