Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Minkälainen sairaus on skitsofrenia. Miten sitä hoidetaan, ja paraneeko siitä, jos siihen sairastuu. Onko se perinnöllinen? Jos vanhempi on sairastunut, kuinka todennäköisesti lapsi sairastuu?

Skitsofrenia on psykiatrinen sairaus, jolle on ominaista jaksoittain ilmenevät sairausjaksot, joiden aikana henkilöllä ilmenee harha-aistimuksia (yleensä erilaisia kuuloelämyksiä tai puhetta) tai harhaluuloja tai -elämyksiä, joiden aikana henkilö kokee perusteetta ihmisten eleiden viittaavan häneen tai tulevansa vainotuksi.

Skitsofrenian oirekuva vaihtelee kuitenkin suuresti eri henkilöillä, ja joidenkin kohdalla sairaus ilmenee vain outona käyttäytymisenä, sekavana puheena tai kyvyttömyytenä kommunikoida kanssaihmisten kanssa.

Oirekuvan suuren vaihtelevuuden vuoksi skitsofrenia onkin syiltään, kulultaan ja hoitovasteeltaan hyvin monimuotoinen sairaus eli luultavimmin ryhmä taustaltaan erilaisia sairaustiloja.

Perinnölliset tekijät lisäävät selvästi alttiutta sairastua skitsofreniaan. Keskimäärin skitsofreniaan sairastuu noin joka sadas henkilö. Jos jompikumpi vanhemmista sairastaa skitsofreniaa, noin joka kymmenes heidän lapsistaan sairastuu samaan sairauteen. Jos identtisistä kaksosista toinen on sairas, yli puolet heidän kaksossisarruksistaan sairastuu enemmin tai myöhemmin skitsofreniaan.

Skitsofrenian hoito koostuu lääkehoidosta ja potilaan yksilöllisen sairauskuvan ja elämäntilanteen räätälöidystä psyko- ja perheterapiasta ja erilaisista kuntouttamista toimenpiteistä. Skitsofreniaa koko uransa tutkinut professsori Yrjö Alanen on luonut käsitteen skitsofrenian "tarpeen mukainen hoito" (Alanen Y: Skitsofrenian tarpeen mukainen hoito, WSOY, 1993), joka lähestymistapaa hoidon yksilöllistä suunnittelua.

Skitsofrenian kulku vaihtelee suuresti eri potilailla. Ensipsykoosiin sairastuneista on parantunut viiden kuluttua täysin oireettomiksi joka 4–5 potilas. Useimmiten sairaus on kuitenkin vuosia ja joillakin läpi koko elämän kestävä sairaus, jossa oireiden aste vaihtelee suuresti eri potilailla.  Vakavasta ja jo vuosia kestäneestä skitsofreniasta voi kuitenkin aikaa myötä toipua lähes täysin tai hyvin lieväoireiseksi.

Matti Huttunen
psykiatri ja psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.