Olen vannoutunut kissaihminen ja raskaana. Miten toksoplasmoosi vaikuttaa sikiöön raskauden ensivaiheissa? Miten se hoidetaan, jos tartunta todetaan?

Toksoplasmoosi on Toxoplasma gondii -nimisen mikroskooppisen alkueläimen aiheuttama tulehdus. Toksoplasmatartunnan yleisyyttä voidaan tutkia mittaamalla verestä vasta-aineita sitä kohtaan.

Kun on tutkittu suomalaisia lapsensaanti-ikäisiä naisia, heistä yksi viidestä on sairastanut toksoplasmainfektion.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Toksoplasman tartunta ei yleensä aiheuta lainkaan oireita. Osalla oireita kuitenkin on, kuten imusolmukkeiden tulehdusta (lymfadenopatia), kuumetta, väsymystä, yöhikoilua ja lihassärkyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos nainen on sairastanut oireettoman tai oireisen infektion ennen raskautta, raskauden aikana ei ole vaaraa. Sen sijaan jos saa ensitartunnan raskauden aikana, toksoplasma-alkueläin voi siirtyä istukan kautta sikiöön ja aiheuttaa siinä synnynnäisen toksoplasmoosin, johon saattaa liittyä vaikeita oireita.

Jos äiti sairastuu ensi-infektioon raskauden aikana, ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana sikiön sairastumisvaara on kymmenen prosenttia, mutta infektio on yleensä vaikea. Raskauden viimeisellä kolmanneksella infektiovaara on 70 prosenttia, mutta tauti on lievempi.

Suomessa todetaan vuosittain noin 130 ensi-infektiota raskauden aikana, ja synnynnäistä toksoplasmoosia sairastavia lapsia syntyy 50–60. Jos äidillä todetaan raskauden aikana toksoplasmoosi, häntä hoidetaan lääkkeillä, joita jatketaan lapsella syntymän jälkeen.

Toksoplasmaa on paljon juuri kissoilla, joiden ulosteiden kautta alkueläin voi levitä. Jos kotona on kissa, raskaana olevia kehotetaan tyhjentämään kissanhiekkalaatikko päivittäin ja pesemään se huolellisesti lähes kiehuvalla vedellä. Työssä käytetään käsineitä ja kädet pestään jälkeenpäin. Käsien pesu on tarpeen myös, kun tullaan sisään lasten hiekkalaatikkoleikeistä.

Toinen tartunnanlähde voi olla liha, minkä vuoksi on syytä syödä hyvin kypsennettyä lihaa (varsinkin ulkomailla) ja pestä kädet ja keittiövälineet, kun on käsitellyt raakaa lihaa.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla