Kuukautiseni alkoivat jo 10-vuotiaana ja ne jatkuvat edelleen 54-vuotiaana. Olen synnyttänyt kaksi lasta. En käytä mitään hormoneja tai lääkkeitä. Onko kauan jatkuneilla kuukautisilla joitakin terveysvaikutuksia?

Gynekologian erikoislääkäri Aila Tiitinen toteaa, että kuukautiset alkavat (menarke) normaalisti 10–16-vuotiaana ja päättyvät (menopaussi) 45–55-vuotiaana. Kysyjä osuu alkamisiän alapäähän ja loppumisiän yläpäähän eli hänellä on tavallista pidempi hedelmällisyyden kausi. Hän on siis ollut naishormonien vaikutuksen alainen pitempään kuin naiset keskimäärin.

Tilanteesta on sekä haittaa että hyötyä. Seuraukset liittyvät enimmäkseen naissukuhormonin estrogeenin vaikutuksiin. Pitkään jatkunut hormonivaikutus lisää vaaraa sairastua joihin sairauksiin, mutta vastaavasti vähentää joidenkin muiden sairauksien riskiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lisääntynyt sairastumisvaara liittyy tiettyihin syöpämuotoihin: munasarja-, kohdun runko-osan ja rintasyöpään. Tässä on syytä korostaa, että riski ei kasva kovin paljoa. Todennäköisesti mikään näistä ei tule pitkästä hedelmällisyysiästä huolimatta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eikä asia ole näin yksinkertainen. Toisaalta e-pillereiden käyttö ja raskaudet vähentävät syöpävaaraa. Plussapuolella ovat luut, verisuonet, iho ja limakalvot. Estrogeenin ansiosta osteoporoosin eli luukadon ja verisuonten kalkkeutumisen vaara on pienempi. Iho ja limakalvot pysyvät paremmin kunnossa. Kaiken kaikkiaan kysyjän ei tarvitse olla huolissaan, hyödyt ovat vähintään yhtä suuret kuin haitat.

Jos vuodot jatkuvat yli 55-vuotiaana (erityisesti jos ne ovat epäsäännölliset), on hyvä käydä gynekologilla varmistamassa, että vuotojen taustalla ei ole muuta syytä.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Olen 58-vuotias ja synnytyksiä yksi. Kuukautiseni loppuivat 43- 45 ikäisenä. Kokeilin hormoonihoitoja, mutta painon, nesteen kerääntyminen sekä turvotus inhotti niin, jotta lopetin ko. hoidon. Liikunta, painonpudotus sekä ruokavalio saivat ihmeitä aikaan, eli kuumat aallot väheni. Nyt vaihdevuodet eivät ole paljoa vaivanneet. Kävin maaliskuussa vuositarkastuksessa  gynen vastaanotolla ja kaikki papa koetta myöten ok. ( myös ultra) Limakalvot kuivat kylläkin. Gyne määräsi Vagifem10mikrog. eli viikon ajan joka ilta ja sitten 2x viikossa. No, kokeiltu on ja ei mitään oireita ole tullut. Nyt kysyn; veritulpan vaara, miten paljon estrogeenia imeytyy verenkiertoon , vaikka ko. paikallinen hoito ja entä lopetus eli voiko lopettaa esim. kk:den, kolen kk;den tai vuoden kuluttua.

 

  • ylös 19
  • alas 17

Olen 58,5 -vuotias, kuukautiset alkoivat 12 -vuotiaana. Ne tulevat säännöllisesti ja runsaina edelleen. Kolesteroli on korkea, 6,8  hb 147.  Harrastan paljon hikiliikuntaa iltaisin, olen istumatyössä. Nukunkin kohtuullisesti eikä hikipuuskia ole. Käytän 1 krt/vk Vagifem 10 mikrog puikkoa gynegologin määräyksestä limakalvoihin. Kaiketi kaikki on kunnossa (korkeaa kolesterolia lukuunottamatta) ja voin laittaa tuon puikon edelleen? 

  • ylös 17
  • alas 14
Sisältö jatkuu mainoksen alla