Kuukautiseni alkoivat jo 10-vuotiaana ja ne jatkuvat edelleen 54-vuotiaana. Olen synnyttänyt kaksi lasta. En käytä mitään hormoneja tai lääkkeitä. Onko kauan jatkuneilla kuukautisilla joitakin terveysvaikutuksia?

Gynekologian erikoislääkäri Aila Tiitinen toteaa, että kuukautiset alkavat (menarke) normaalisti 10–16-vuotiaana ja päättyvät (menopaussi) 45–55-vuotiaana. Kysyjä osuu alkamisiän alapäähän ja loppumisiän yläpäähän eli hänellä on tavallista pidempi hedelmällisyyden kausi. Hän on siis ollut naishormonien vaikutuksen alainen pitempään kuin naiset keskimäärin.

Tilanteesta on sekä haittaa että hyötyä. Seuraukset liittyvät enimmäkseen naissukuhormonin estrogeenin vaikutuksiin. Pitkään jatkunut hormonivaikutus lisää vaaraa sairastua joihin sairauksiin, mutta vastaavasti vähentää joidenkin muiden sairauksien riskiä.

Lisääntynyt sairastumisvaara liittyy tiettyihin syöpämuotoihin: munasarja-, kohdun runko-osan ja rintasyöpään. Tässä on syytä korostaa, että riski ei kasva kovin paljoa. Todennäköisesti mikään näistä ei tule pitkästä hedelmällisyysiästä huolimatta.

Eikä asia ole näin yksinkertainen. Toisaalta e-pillereiden käyttö ja raskaudet vähentävät syöpävaaraa. Plussapuolella ovat luut, verisuonet, iho ja limakalvot. Estrogeenin ansiosta osteoporoosin eli luukadon ja verisuonten kalkkeutumisen vaara on pienempi. Iho ja limakalvot pysyvät paremmin kunnossa. Kaiken kaikkiaan kysyjän ei tarvitse olla huolissaan, hyödyt ovat vähintään yhtä suuret kuin haitat.

Jos vuodot jatkuvat yli 55-vuotiaana (erityisesti jos ne ovat epäsäännölliset), on hyvä käydä gynekologilla varmistamassa, että vuotojen taustalla ei ole muuta syytä.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Vaihdevuosien lykkääntymisen vaarat?

Olen 58-vuotias ja synnytyksiä yksi. Kuukautiseni loppuivat 43- 45 ikäisenä. Kokeilin hormoonihoitoja, mutta painon, nesteen kerääntyminen sekä turvotus inhotti niin, jotta lopetin ko. hoidon. Liikunta, painonpudotus sekä ruokavalio saivat ihmeitä aikaan, eli kuumat aallot väheni. Nyt vaihdevuodet eivät ole paljoa vaivanneet. Kävin maaliskuussa vuositarkastuksessa gynen vastaanotolla ja kaikki papa koetta myöten ok. ( myös ultra) Limakalvot kuivat kylläkin. Gyne määräsi Vagifem10mikrog. eli...
Lue kommentti
Vierailija

Vaihdevuosien lykkääntymisen vaarat?

Olen 58,5 -vuotias, kuukautiset alkoivat 12 -vuotiaana. Ne tulevat säännöllisesti ja runsaina edelleen. Kolesteroli on korkea, 6,8 hb 147. Harrastan paljon hikiliikuntaa iltaisin, olen istumatyössä. Nukunkin kohtuullisesti eikä hikipuuskia ole. Käytän 1 krt/vk Vagifem 10 mikrog puikkoa gynegologin määräyksestä limakalvoihin. Kaiketi kaikki on kunnossa (korkeaa kolesterolia lukuunottamatta) ja voin laittaa tuon puikon edelleen?
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.