Migreenistä kärsivä lehtemme lukija kertoi kokemuksistaan vaihdevuosien hormonihoidon aikana. Kun estrogeeniannosta pienennettiin, tuntui, että päänsärkykohtaukset vähenivät. Voimme siis pohtia, vapahtavatko vaihdevuodet naisen migreenistä ja voidaanko vaihevuosien hormonihoitoa räätälöidä siten, että teho säilyy mutta migreeni helpottaa.

Naishormoneilla ja migreenikohtauksilla on selvä yhteys. Migreeni on naisilla yleisempää kuin miehillä. Se puhkeaa harvoin ennen murrosikää ja toisaalta vaihdevuosien jälkeen migreeni on aika harvinaista.

Yleensä migreeni oireilee vähemmän raskauden aikana, mutta poikkeuksia tunnetaan. Ns. kuukautismigreeni on tuttu monelle, päänsärkykohtaus laukeaa juuri ennen kuukautisten alkua, joskus myös ovulaatiovaiheessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimusten perusteella tiedetään, että migreenikohtauksen voi laukaista nopea veren estrogeenitason lasku, eivät niinkään muutokset keltarauhashormonitasoissa. Tällainen estrogeenipitoisuuksien lasku tapahtuu esimerkiksi juuri ennen kuukautisvuodon alkua. Vaihdevuosien hormonihoitojen sivuoireena voi olla päänsärky. Joskus se johtuu liian korkeista estrogeeniannoksista, joskus siitä, että hormonitasot vaihtelevat käytetyn hormonihoidon mukaisesti. Migreeni ei sinänsä estä vaihdevuosien hormonihoidon käyttöä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysyjän tapauksessa päänsäryt olivat helpottaneet, kun estrogeeniannosta pienennettiin. On muutenkin hyvä periaate käyttää pienintä estrogeeniannosta, jolla vaihdevuosioireet pysyvät poissa. Osa migreenipotilaista hyötyy sellaisesta hormonihoidosta, jossa veren estrogeenipitoisuudet ovat tasaiset.

Kaikkein parhaiten tämä onnistuu, kun estrogeeni annostellaan ihon kautta, laastarina. Käytännön kokemus osoittaa, että monilla myös päivittäinen estrogeenigeeli- tai tablettihoito toimii hyvin. Jos hoitoon pitää lisätä keltarauhashormoni (kohtua ei ole poistettu), kannattaa senkin annostelu suunnitella tasaiseksi, jos mahdollista.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla