Voiko niska-hartiajännitys säteillä päähän? Välillä minusta tuntuu kuin pään ympärillä olisi kiristäviä vanteita, ja päänahkakin tuntuu aralta.
Jännityspäänsärky on yleisin päänsäryn muoto, ja se tuntuu nimenomaan päässä. Särkyä voi tuntua ohimoilla, takaraivolla tai päälaella, ja päänahka voi olla kosketusarka. Särky yleensä pahenee vähitellen iltaa kohti.
Jännityspäänsärky liittyy lihasten jännitykseen ja myös henkiseen jännittyneisyyteen. Kovin tarkoin ei kuitenkaan tiedetä, miten itse särky syntyy ja miksi sitä esiintyy toisilla mutta toisilla ei. Tauti voidaan yleensä todeta tavallisessa lääkärin tutkimuksessa. Pään tai niskan röntgen- tai magneettikuvauksia ei tyypillisissä tapauksissa kannata tehdä, sillä jännityspäänsärkyyn ei liity sellaisia muutoksia, joita voitaisiin kuvauksissa nähdä.
Jos jännityspäänsärkyä on ajoittain, hoidoksi suositellaan liikuntaa, venyttelyä ja voimistelua. Siihen voidaan käyttää muutaman päivän ajan tavallisia tulehduskipulääkkeitä. Jos särky on kroonista, siis pitkäaikaista ja jatkuvaa, särkylääkkeitä ei kannata jatkuvasti nauttia. Hoitona käytetään fysioterapiaa, rentoutusta, joitakin masennuslääkkeitä (jotka vaikuttavat pitkäaikaiseen kipuun) ja jopa puudutuspiikkejä.
Pertti Mustajoki
professori
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.